A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Megőrizni az egészségünket, kitárni a szívünket

Első alkalommal szervezett Karácsonyi Mókás Pulcsis Jótékonysági Futást a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász városunkban.


A szervezők mindenkit szeretettel vártak egy kis futásra, sétára, zsíroskenyérre, meleg teára a rendezvény helyszínén, a zirci óvoda gépjárművek elől lezárt parkolójában. Felajánlásként pedig örültek a tartós élelmiszernek, édességnek, amit a rászoruló családoknak osztanak szét.


A megnyitón Detre Anita köszöntötte elsőként a résztvevőket, aki a tavalyi évben részt vett Budapesten egy hasonló rendezvényen, és az élményekkel hazatérve felvetette édesanyjának, a helyi karitász vezetőjének, hogy mi lenne, ha megszerveznének egy jótékonysági futást.


Örömét fejezte ki, hogy mindez megvalósulhatott, köszönhetően a helyi karitatív szervezetnek, amelyet az autó akkumulátorához hasonlított a program helyi ötletgazdája: minél többet segítenek és adnak, annál jobban töltődnek, és egyre több energiájuk van. Hangsúlyozta,

akik eljöttek erre a rendezvényre, azok nemcsak az egészségükért tettek, hanem hozzájárultak a szerényebb körülmények között élők szebb karácsonyához is.

Detre Anita köszönti a résztvevőket. Mellette édesanyja, Ulrich Józsefné karitász-csoportvezető, Bérczi L. Bernát zirci apát, a rendezvény fővédnöke és Ottó Péter polgármester. Jobbról Cziráki István, akinek jótékony arcát a megye legtöbbszörös véradójaként már jól ismerjük, most a futásból is kivette a részét

A szót az édesanya vitte tovább, Ulrich Józsefné, a szervező Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoportvezetője is sok szeretettel köszöntötte az egybegyűlteket. Röviden bemutatta a huszonhárom éve működő csoportjukat, hiszen korábban nemigen volt példa arra, hogy sportos rendezvényt szervezzenek. Az adományt szemlélve kiemelte, hogy nagyon sokan kitárták a szívüket, és ő már jól ismeri azt a boldogságot, ami a rászorulók arcára van írva, amikor meglátják az adventi várakozás időszakában a szeretet ajándékcsomagját.


Köszönetét fejezte ki az adományozóknak, a rendezvény támogatóinak és a karitásztársainak a segítségért, majd Teréz anyától kölcsönzött idézettel zárta gondolatait: „Amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. A nélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.”


A rendezvény fővédnöke Bérczi L. Bernát zirci apát volt, aki örömmel tett eleget a karitász felkérésének. Ő maga is szokott futni, Pécsett, ahol tanított, kosárlabdáztak is, és azt tapasztalta, hogy közösségben sokkal élményteljesebb a sport, ezért örömét fejezte ki, hogy együtt teljesíthetik a távot. Hangsúlyozta,

akár ismerjük egymást, akár nem, összetartozunk, és azokkal is, akik rászorulnak segítségre, hiszen egyformán az Úristentől kaptuk az életet.

Balról: Ducza Árpád testnevelő tanár, Ottó Péter polgármester és Bérczi L. Bernát zirci apát, mögöttük jobbról dr. Buda Imre háziorvos – mindannyian meghallották a karitász hívó szavát

A szervezők a rendezvény arculatával ellátott matricát tapasztottak a jótékony szívek elé, voltak, akik abban a bizonyos mókás pulcsiban készültek a futásra, Mikulás ünnepéhez közeledvén piros sapkák, rénszarvasos fejfedők is feltűntek a résztvevők táborában.


A rendezvényen mintegy nyolcvan fő vett részt, köztük családok, barátok, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából pedig egy nagyobb létszámú diákcsoport érkezett Bohon Gabriella és a bemelegítést is levezénylő Ducza Árpád testnevelők vezetésével. Két nagy, bélás logóval ellátott kartondoboz volt az ékes példája előzetes aktivitásuknak és a segítő szándékuknak, rajta egy üzenettel: „Az adakozás nem csupán másoknak ad életet, de neked is”.

Mindezt sokan felismerték, ezt bizonyítja, hogy a szervezőktől kapott információk szerint 125 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze.

Adtak is, kaptak is: a karitász meleg vendégszeretetét élvezhették az adományozók

A III. Béla Gimnázium diákjai, pedagógusai az általuk összegyűjtött adományos dobozok előtt

Mókás pulcsik is színesítették a futást

A közös futást követően, akinek kedve tartotta, a kijelölt egyórás időtartam alatt még útra kelhetett a bringakör tél eleji ködében, és voltak is, akik több kilométerrel fejezték ki egyetértésüket a nemes cél mellett. A parkoló szabadtéri vendéglátóipari egységgé alakult át, a sátor előtt, a zsíroskenyér és a forró tea mellett lehetőség nyílt egy jóízű beszélgetésre is.Kelemen Gábor