A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Megoldódik Akli városrész szennyvízkezelése – Útfelújítások is kezdődnek Zircen


122 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert Zirc Városi Önkormányzat a Vidékfejlesztési Program keretében Akli városrész szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítésére. Útfelújítások is megvalósulnak a város belterületi szakaszain.


A településrészen megtartott közös sajtótájékoztatón jelentette be mindezt Ottó Péter polgármester és dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője.A kedvező döntés eredményeként a településrészen kialakításra kerül a minden lakóingatlant bekötő szennyvízcsatorna-hálózat, mely egy központi tisztítóműbe továbbítja a tisztítandó szennyvizet. A biológiai tisztítást követően természetközeli tisztítómező kerül kiépítésre, a tisztított víz a Gerence-patakba kerül.

A Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat terhére 121 919 791 forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg, így a megvalósításhoz várhatóan 24,5 millió forint önerő biztosítása szükséges – mondta Ottó Péter polgármester.


Jelenleg megkezdődött a közbeszerzési eljárást lefolytató szakértő kiválasztása. A tervezett ütemezés alapján 2020 nyarára elkészül a rendszer, és a próbaüzem után a jövő év végére megkezdheti a működését – ismertette a projekt főbb mérföldköveit a városvezető.

Régóta húzódó történet végére kerül pont

Ottó Péter polgármester előzményként beszélt arról, hogy Zirc-Akli ivóvízzel ellátott településrész, azonban a földrajzi adottságai miatt eddig a csatornahálózat kiépítésére, szennyvízkezelés megoldására nem került sor: a központi belterületre hosszú, átemelőkkel kiépített szennyvízelvezető-rendszer kiépítése lett volna szükséges, a másik lehetőségként vizsgált Bakonybél települési tisztítóba való elvezetés szintén a távolság miatt okozott volna problémákat. További hátráltató tényező volt, hogy a zirci agglomeráció vonatkozásában 98 százalékban megoldott a szennyvízkezelés, ezért az erről szóló kormányrendelet a megfelelő szennyvízelvezető- és tisztító rendszerrel ellátott agglomeráció kategóriába sorolta, ezzel együtt pedig a korábban rendelkezésre álló pályázati lehetőségek egyike sem biztosított támogatást a szennyvízkezelés megvalósítására. A probléma megoldása érdekében a képviselő-testület kezdeményezte a város települési szennyvízkezelési agglomerációjának felülvizsgálatát, s a benyújtott kérelmet a vízügyi szakma támogatta. 2018 tavaszán pedig módosításra került a Vidékfejlesztési Program keretében korábban meghirdetett „Egyedi szennyvízkezelés” című pályázati felhívás, mely alapján lehetőség nyílt a pályázat benyújtására Akli településrész vonatkozásában.


Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy egy hosszú történet végére kerülhet pont, s megoldódik Akli városrész szennyvízkezelése, ami nemcsak az itt élők és a város érdekét szolgálja, hanem a környezetünk megóvása szempontjából is fontos.

Hozzátette, olyan egyedi településrészről beszélünk, amely nem fért bele korábban egyetlen pályázati rendszerbe sem, de a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Államtitkársága által 2018-ban kiírt pályázat módot adott erre. Országos szinten mintegy 7,5 milliárd forintot fordított az államtitkárság szennyvízkezelésre, ebből részesülhetett Zirc városa is.


A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy a Belügyminisztérium által meghirdetett, „Önkormányzati fejlesztések támogatása 2018” felhíváson bruttó 15 millió forint támogatást nyert el Zirc Városi Önkormányzat belterületi utak és járda felújítására, melyhez közel hat millió forint önerőt biztosít.


Útfelújítással érintett a Liszt Ferenc utca Kodály és Tölgyfa utcák közötti szakasza, a Tölgyfa utcának a Boksa és Liszt Ferenc utcák közötti szakasza, valamint a Semmelweis utca a Berek utcától kezdődően. A Bajcsy-Zsilinszky utcában járdafelújítás megy majd végbe az Ady és Jókai utcák közötti szakaszon.


A munkaterület átadása már megtörtént, a kivitelezés hamarosan kezdetét veszi, és a felújítás nyár végére várhatóan be is fejeződik.

Kelemen Gábor