A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Megmutatta az ovi, miért érdemes a „Zöld” címre


A Zöld Óvoda cím büszke birtokosaként Zöld Hetet rendezett a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde, amely a környezettudatos gondolkodásra való nevelés mellett rávilágított arra is, miért érdemes az intézmény a korábban elnyert elismerésre.Kovács Mónika intézményvezető elmondta,


a gyermekek környezettudatos nevelése kiemelt fontosságú számukra, ennek szellemiségében rendezték meg a programot. A rendezvényük május második hetében zajlott, de a készülődés már jóval korábbi időre nyúlik vissza

– fűzte hozzá, majd sorolta az előzményekkel együtt a Zöld Héten lezajlott zöldítő tevékenységeiket. – Magaságyásainkban az ovisok már veteményeztek, keltek a retek- és paradicsompalánták. A zöldségek fejlődését folyamatosan nyomon követik, figyelmes szempárok lesik, ahogy az eper virágba borul és termést érlel, a maguk termelte zamatos gyümölcsöt szívesen fogyasztják. Snidlinget csípnek játék közben és gyűjtik marokra, hogy később a kenyerüket ízesítse. A frissen ültetett rebarbarából kompót készülhet majd. Ebben az évben először teremnek a ribizlibokraink, melyek mennyiségét tovább szeretnénk bővíteni az őszi hónapokban.

Az óvodai családi napon is előszeretettel simogatták meg a gyerekek a növényeket

A Zöld Héten a dísz- és fűszernövényeké volt a főszerep:

– Az apró kezek munkájaként egynyári növényekkel népesültek be a balkonládák és kerültek helyükre a fűszernövények. Fedett területünkön növénysimogatót hoztunk létre, ahol a gyerekeknek meg szabad érinteni a növényeket, érzékelésük által rácsodálkozhatnak a levelek érdes, szúrós vagy bársonyos tapintására. Az illóolajat tartalmazó levelek finom érintése után érdeklődve szagolgatják a citromfű, menta, majoranna, kakukkfű illatát. A játék közben minden növénynek megtanulják a nevét és felhasználását. Hasonlóképpen ismerkedhetnek a gyógynövények felépítésével, a természetben található virágzatok, magok, levelek egészséget támogató felhasználásával.


Szurgyi Zsuzsanna és Litter Beáta vezetésével a természet elejtett kincseiből pillangót, karikafogó ügyességi játékot készítettek. A kézműves technikák elsajátítása mellett Aczél Gergely interaktív természetvédelmi foglalkozásainak is részesei lehettek a gyerekek. A hét második felében minden csoport részt vett egy kis természetjáráson, megcélozva a Cuha-patak, Pintér-hegyi Parkerdő tanösvény, Arborétum, Mayer-tó vizes élőhelyeit. A hátizsákokban a finom elemózsia mellett a nagyítónak és a kincsgyűjtő ládának is jutott hely.

A program részeként interaktív természetvédelmi foglalkozásnak is részesei lehettek a zirci óvodások

(Forrás: Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde)Vendégül láthatták továbbá az Utazó Planetárium csodálatos világát, ahol a gyerekek a rajzfilmfigurák vezetésével ismerhették meg a Naprendszer bolygóit és tájékozódhattak a Földön kívüli világról. Pénteken izgalmas állomások teljesítésével gyakorlati, praktikus ismereteket szerezhettek a növények és állatok élőhelyéről, a szelektív hulladékgyűjtésről.


Az intézmény vezetője hangsúlyozta,

a sokszínű, változatos programok által már gyermekkorban tanítható és játékos formában átadható az élővilág tisztelete. Fontos, hogy ki-ki a maga módján saját cselekedetei és viselkedése által járuljon hozzá a fenntarthatósághoz.


Szerk.: Kelemen Gábor