A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Megküzdött a csapat a járványhelyzet kihívásaival


A városi Semmelweis-napi ünnepség keretében került sor a „Zirc Egészségügyéért” önkormányzati kitüntetések átadására, melyet a háziorvosi alapellátásban dolgozó hét asszisztens is átvehetett kiemelkedő szakmai munkájának elismeréseként.


A díjazott asszisztens csapatot a javaslattevők részéről dr. Benczik Ágnes Adrienn gyermekorvos méltatta, az elismeréseket pedig Ottó Péter polgármester és Varga Zita, a kitüntetések odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át.


A jelenleg alapellátásban dolgozó asszisztensek már hosszú évek óta szolgálják különböző munkakörökben a város lakóinak egészségét, a szakmai kitüntetést azonban kiemelten az elmúlt két évben nyújtott munkájukért érdemelték ki a várostól a háziorvosok javaslatára.

A javaslattevők részéről dr. Benczik Ágnes Adrienn méltatta a kitüntetésben részesülő asszisztenseket, ismertette eddigi egészségügyi pályafutásuk főbb állomásait

Bacsárdi Márta 1987 és 2000 között szülésznőként dolgozott a zirci kórházban, majd 2008-tól a mai napig dr. Juhász Ágnes háziorvos munkáját segíti, miközben részt vesz a központi ügyeleti ellátásban.


Búzásné Dekovics Brigitta 2001-től a zirci kórház sebészeti osztályán végezte munkáját, majd előbb dr. Buda Imre, később – jelenleg is – dr. Gelencsér Mária háziorvos mellett tölti be hivatását. Tíz évig volt a tagja a központi ügyeleti ellátást nyújtó csapatnak és a kórház krónikus belgyógyászati osztályán is műszakokat adott.


Forsthoffer Erika tizenkét éven át volt szülésznő, ezt követően a kórház fizikoterápiás csapatát erősítette. 2016 óta dolgozik dr. Benczik Ágnes Adrienn mellett a 2-es számú gyermekorvosi körzetben, ezzel párhuzamosan a rehabilitációs osztályon is ténykedik. Volt a Szent Bernát Idősek Otthonának munkatársa, és több évig részt vett a központi orvosi ügyeleti ellátásban.


Kerper Nikoletta tizenhat évig oszlopos tagja volt a zirci kórház belgyógyászati, majd krónikus osztályának, 2015 óta pedig dr. Fáskerti Gabriella háziorvos munkáját segíti.


Molnárné Borsos Zsuzsa a zirci kórház sebészeti osztályán kezdett 1994-ben. Tizenegy évi kórházi munka után szegődött dr. Buda Imre háziorvos mellé, ahol jelenleg is dolgozik. Hosszú időn keresztül részt vett a központi orvosi ügyeleti ellátásban is.


Móriné Zábó Mónika a kétezres évek elejétől csaknem tíz éven keresztül a Prodia labordiagnosztika munkatársa volt, 2012-től pedig dr. Buda Imre háziorvos asszisztense.


Vargáné Huszár Lívia 1992-től négy évig csecsemőgondozó volt a kórház szülészeti osztályán. 2015-től dolgozik dr. Wittmann József háziorvos mellett. 2003 óta erősíti a központi orvosi ügyeleti ellátást.

A „Zirc Egészségügyéért” szakmai kitüntetésben részesülő asszisztensek, balról jobbra: Bacsárdi Márta, Kerper Nikoletta, Forsthoffer Erika, Molnárné Borsos Zsuzsa, Móriné Zábó Mónika, Vargáné Huszár Lívia. A képről hiányzik: Búzásné Dekovics Brigitta


A méltatás során elhangzott, hogy

a 2020-2021-es év rendkívüli kihívások elé állította az egészségügyben dolgozókat, a koronavírus-világjárvány első hullámai nagy megterhelést jelentettek számukra a súlyos betegek ellátásával és az ismeretlen helyzet félelmeivel.

A megszokott orvos-nővér-beteg találkozások korlátozva voltak, hiszen lehetőség szerint meg kellett akadályozni a személyzet fertőződését. Sajnos minden elővigyázatosság ellenére szinte az összes kolléga megbetegedett, volt, aki súlyos állapotba is került. Nehéz volt megbirkózni az új helyzettel, telefonos megbeszélés, egy-egy üzenet, vagy fotó alapján eldönteni, hogy milyen kezelésre van szükség. Mindehhez társult a tesztelések és a PCR vizsgálatkérések, valamint az oltásszervezések rendszere, ami hatalmas fizikai és lelki terhelést rótt az alapellátásban dolgozókra.


„Ebben a helyzetben álltak helyt az asszisztensek, akik fáradhatatlanul kapkodták a telefonokat, hívták az oltandókat, próbáltak mindenkinek megfelelni és az egyedi, oltással kapcsolatos kívánságokat is teljesíteni, s közben igyekeztek rendelési időben, a megjelent betegeket is ellátni. Heteken, hónapokon keresztül dolgoztak napi tíz-tizenkét órát, alig jutottak el szabadságra. S tették ezt kedvesen, mosolyogva, végtelen türelemmel”.


Szerk.: Kelemen Gábor