A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Megérkezett a humanitárius segítség Dercenbe


Több mint egy tonna természetbeni és 1,2 millió forint pénzadomány gyűlt össze kárpátaljai testvértelepülésünk, Dercen megsegítésére a háborús helyzet kapcsán. A humanitárius segítség egy öttagú zirci delegáció önkéntes közreműködésével célba érkezett.


– Önkormányzatunk a testvértelepülés vezetőjével azonnal felvette a kapcsolatot, hogy jelezzék, mi az, amire szükségük van. Fontosnak tartottuk, hogy konkrét, célzott legyen a segítségnyújtás. A helyi szociális intézményekkel, karitatív, civil, egyházi szervezetekkel együttműködésben indítottuk el azt a célzott, elsősorban pénzadománygyűjtést, melynek keretében egy külön alszámlát nyitottunk, hogy a felajánlott pénzbeli adományokat arra lehessen fordítani, amire a legnagyobb szükség van. Ezzel párhuzamosan pedig elindult egy tartósélelmiszer-gyűjtési akció a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ koordinálásával – mondta el Ottó Péter polgármester, a delegáció vezetője, aki beszélt a két település 2009-ig visszanyúló kapcsolatáról, annak formálódásáról, testvértelepülési rangra emeléséről is.


Hangsúlyozta,

ami Zircről elindult, az egy hatékony és eredményes együttműködésnek a szép mintapéldája lehet. Fontosnak tartották azt is, hogy személyesen vigyék el az adományt. A derceni polgármester köszönetét minden közreműködő irányába tolmácsolta a városvezető.

Biró Lajos, Dercen polgármestere megköszöni a humanitárius segítséget Ottó Péternek, Zirc város polgármesterének. A képen a delegáció tagjai, balról: dr. Buda Imre, Koós Kata, Detre Miklós, Kuti Zoltán


A delegáció további tagjai voltak: Koós Kata, a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ vezetője, dr. Buda Imre háziorvos, Kuti Zoltán, a „Zirci Városüzemeltetés” Noprofit Kft. ügyvezetője és Detre Miklós, aki zirci polgárként mindig is szívén viselte a határon túli magyarlakta települések sorsát. A városvezető kiemelte,

mindenki részéről megnyilvánult az önkéntes és felelősségteljes vállalás, hogy az adományok elszállításában közreműködnek, ezúton is köszönetét fejezi ki valamennyi útitársának.

Beszélt arról is, hogy a nehéz körülmények ellenére is nagyon szívélyes volt a fogadtatásuk, Biró Lajos polgármester úr és a családja mindent megtett annak érdekében, hogy az ott eltöltött pár óra alatt minél többet megtudjanak Dercenről és térségéről, az ott élő magyarok helyzetéről, s vendégül is látták őket, amiért ezúton is köszönetét fejezi ki.

A köszönőlevél önmagáért beszél, kifejezi, hogy mit is jelent Dercen számára a segítség


Koós Kata, a természetbeni adománygyűjtést koordináló Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ intézményvezetője is hangsúlyozta, hogy példátlan összefogásnak lehetünk tanúi, több mint egy tonna adományt adtak össze magánszemélyek, vállalkozók és a környező települések.

A jótékonysági felajánlásoknak köszönhetően nagy mennyiségben szállítottak ki tartós élelmiszert, tisztító és tisztálkodási szereket, melyet örömmel fogadtak a derceniek.


Dr. Buda Imre háziorvos elmondta, 1 200 ezer forint pénzadomány gyűlt össze, melyet az önkormányzat 300 000 forinttal egészített ki. Ebből olyan termékeket vásároltak, melyek szükségesek lehetnek az ottani lakosság egészségi állapotának megőrzésére és az Ukrajna belsőbb részéből hozzájuk menekültek esetleges betegségén is tudnak segíteni. Az egészségügyi csomagokat a Szent Bernát Gyógyszertár közreműködésével állították össze, és a tartós élelmiszerek, tiszító és tisztálkodási szerek mellett ezek kiszállítása is megtörtént.


Beszélt arról is, hogy

Dercen és a hozzátartozó település, az adományból szintén részesülő Fornos színtiszta magyarnak mondható.

Három évvel ezelőtt jártak ott egy testvérgyülekezeti látogatás során, és már akkor is elmondták vendéglátóik, hogy az elvándorlás évekkel ezelőtt megkezdődött, hiszen helyben és a környékben is nagyon kevés a munkahely, a férfiak többnyire más országokban találnak munkát, majd a családjuk is velük tart. Összességében elmondható, hogy egy elöregedő településről beszélhetünk, sok az idős, az egyedül élő, róluk az önkormányzat és az egyház is gondoskodik hivatali, illetve diakóniai szolgálat keretében.

Kipakolja az adományokat a zirci delegáció Biró Lajos polgármester úr jelenlétében (Fotó: Ottó Péter)


Ottó Péter polgármester a tapasztalatait megosztva kiemelte, hogy testvértelepülésünk a háborús helyzet ellenére is bizakodva tekint a jövőbe és aktívan kiveszik részüket abból, hogy az ország belső részeiből nyugati irányba menekülők menedéket találjanak náluk, esetenként akár hosszabb időre is. Hozzátette, amíg nem normalizálódik a helyzet, továbbra is kötelességének tartja az önkormányzat a segítségnyújtást és várja a jelzéseket a testvértelepüléstől, hogy mi az, amire még szükség lehet.

A városvezető ezúton is felhívja a figyelmet, hogy az önkormányzati elkülönített számla – 50420692-10007194 – továbbra is rendelkezésre áll, várják a segítő felajánlásokat.


A tartósélelmiszerek, tisztító és tisztálkodási szerek leadhatók a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ telephelyén, az Alkotmány u. 14. szám alatt, munkaidőben hétfőtől csütörtökig 8.00 és 16.00 óra között, illetve pénteken 13.00 óráig. Koós Kata intézményvezető felhívja a figyelmet, hogy ha valaki nagyobb mennyiséget szeretne hozni, akkor előtte egy telefonos egyeztetés szükséges. A gyűjtés első turnusában volt példa arra, hogy utánfutóval vagy a környékbeli településekről kisbusszal érkezett a felajánlás. Hozzáteszi, hogy

a gyűjtés további szakaszában alapvetően a felnőttek, nagyobb gyermekek részére főzés céljából felhasználható alapanyagokat és készételeket, illetve tisztító és tisztálkodási szereket várnak.


Köszönjük mindenkinek kárpátaljai testvéreink megsegítésében a közreműködést, a felajánlásokat, a nagylelkű támogatást!


Kelemen Gábor