A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Még egy ilyen falu a mesében nincs!

Már szinte elmaradhatatlan a mézeskalácsfalu Zirc adventi időszakában. A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház az idei évben is várta az alkotásokat, ezúttal a mesék és mitológiai lények témájában. A felhívás elérte a hatását, mesebeli látvány tárul a Dubniczay-terembe látogatók elé.


Az ünnepélyes megnyitón elsőként dr. Vida Beáta, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, örömükre szolgál, hogy az idei évben is sor kerülhetett a mézeskalácsfalu-kiállítás megnyitójára.

Köszönhető mindez annak, hogy a mai napig vannak, akik vállalják a mézeskalács elkészítését, amely nem is olyan egyszerű, mint azt esetleg gondolnánk.

Kissé rendhagyó módon nyitotta meg a kiállítást Marton Károly, az alkotóház vezetője, aki az édes házikók mellől két tanyára kalauzolta el a közönséget, néprajzos ismerősétől hallott történetet osztott meg a hallgatósággal. Egyszer volt, hol nem volt… - kezdhetnénk, de a mesével ellentétben nagyon is valóságos képet festett le egy idős néniről és egy idős bácsiról, akik nem messze egymástól, egyedül éldegéltek, miután mindketten elvesztették a párjukat. Közelgett a szeretet ünnepe, és már nem volt kit megajándékozniuk, így hát egymástól teljesen függetlenül elhatározták, hogy a gondjaikra bízott állatoknak szereznek örömet azzal, hogy a legfinomabb takarmányt adják nekik karácsonyra. Az elbeszélésekből az is kiderült,

szinte érezték a jószágok, hogy valami különleges vár rájuk, az pedig felért a hála és a köszönet jelével, ahogy habzsolva, jóízűen fogyasztották a szeretettel adott csemegét.

Ha valaki, akkor a több nívós díjjal kitüntetett Marton Károly érti a mézeskalács készítésének mesterségét

A szívhez szóló történetet követően az alkotóház vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik alkotásukkal hozzájárultak a hetedik zirci mézeskalácsfalu létrejöttéhez.
Lehet, hogy az idei mézeskalácsfalu kevésbé sűrűn lakott, mint a korábbi évek tésztából formált lakóközösségei, de így is tele van élettel:

a hólepte rókaveremből Vuk és Karak kacsingat kifelé, és akkor sem húzódnak vissza, amikor emberek sokasága érkezik az otthonuk közelébe. A 23-as szám alatt a Minyonok laknak, egyikük éppen a kéményen nyújtózkodik, szomszédságukban, a hegytetőre épített kastély portáján Harry Potter tűnik fel a varázsbotjával, és ha már mézeskalács-házikók, akkor természetesen a Jancsi és Juliska történetéből ismert boszorka sem hiányozhat a fekete macskájával.

Ahol még a hóember is mézeskalácsból készül…


A meséktől, mitológiától szintén nem idegen sárkányt is megformázták az alkotók, hol a királyfival, hol egy táltosparipával mutatkozik, többek között csodaszarvas, kerekerdő, égigérő fa is szépíti a mézeskalácsfalut, amelyet a házigazdák jó szokásukhoz híven ünnepi fényekbe öltöztettek.


Városunk mesevilágához magánszemélyek és közösségek – közöttük családok, intézmények, civil szervezetek – egyaránt hozzájárultak, örömet szerezve mindannyiunknak a várakozás időszakában.


A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház programja adventhez kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal folyatódott, négy műhelyben is szorgoskodtak az alkotó kezek.

Főszerepbe az angyalok kerültek, az újabb mézeskalács-alkotásokhoz pedig kedvcsinálónak is hathatott a kiállítás.


A foglalkozásokat Szurgyi Zsuzsanna népi kismesterség-oktató, B. Dobos Teréz és Pappné Rácz Ildikó népi iparművészek, illetve a házigazda intézmény részéről Marton Károly nemezelő mester vezették.


Nagy munka folyik a mézeskalácsos műhelyben, képünk előterében a program minden bizonnyal legifjabb résztvevője, akiről megtudhattuk, hogy nagyon szereti, amikor fotózzák és még azt is, hogy most Szilveszterkor tölti be életének második évét


Kelemen Gábor