A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Már öt éve rendezünk Zirc30 túrákat!


„Tavaszköszöntő” túráira várta a Bakonyt és a kirándulni szeretőket a Művelődési Ház.


A kezdettől folyamatos népszerűségnek örvendő ZIRC30 évszak-köszöntő túráink célja a Bakony természeti értékeinek, szépségeinek megismertetése és városunk népszerűsítése az Erdélyi Baráti Kör Egyesület által 2014-ben kialakított Szarvaskút15, Kőkapu10 és Pintér5 km-es túraútvonalakon meghirdetett, kezdettől ingyenes programjainkon keresztül. Öröm, hogy a messziről érkező túrázóink egyre több időt töltenek el városunk értékes látnivalónak megismerésével is.


A ragyogó időnek is köszönhetően, az eddigi második legnagyobb létszámmal zajlott idei „Tavaszköszöntő” túránk:

az összesen 156 induló közül nyolcvannyolcan teljesítették a Szarvaskút15, negyvenhárman a Kőkapu10 és huszonöten a Pintér5 körútvonalakat.

Az intézményi munkatársak közreműködésével zajlik a regisztráció, 156-an indultak útnak a ragyogó tavaszi időben


Népszerűek a TTT-honlapon év elején közzétett ZIRC30 túrák – ezt igazolta most is, hogy bár ezen a hétvégén is több meghirdetett teljesítménytúra volt, mégis az ország sok pontjáról érkeztek a korosztályokban is mindig változatos életkorú túrázóink, a teljesség igénye nélkül: Baja, Székesfehérvár, Győr, Budapest, Magyarpolány, Ajka, Ugod, Szigetszentmiklós, Nagyvázsony, Komárom, Ságvár, Abda, Sárkeresztes, Mihályfa, Sopron, Mosonmagyaróvár, Bakonysárkány, Balatonendrőd, Balatonfűzfő, Tököl, Káloz, Siófok, Sárbogárd, Aba, Celldömölk településekről, és nagy örömünkre, egyre többen jelentkeznek Zircről és a környékből is.


A túrák teljesítéséért járó Emléklapok mellett, hagyományaink szerint külön oklevéllel is megleptük az egy napon több távot teljesítő, a legmesszebbről érkező, a legidősebb és a legfiatalabb résztvevőket. Egy zirci és egy ugodi túrázónk – Wágenhoffer-Koós Raul és Perecz Barnabás – mindhárom távot, valamint két 5. osztályos zirci diák – Wágenhoffer-Koós Bálint és Horváth Bence – a Pintér5 és a Szarvaskút15-ös távot is teljesítette. A legmesszebbről érkező résztvevőnk, Kiss Erzsébet Bajáról jött, és a Szarvaskút15-ös távot járta be (71 évével ő volt a legidősebb a hölgyek közül). Legidősebb túrázónk, a 75 éves győri Békefi Árpád a Pintér5-ös távon indult. Nyolc hónapos, legfiatalabb túrázónk, a bakonyszentkirályi Ferenczi Viktor, anyukája hátán „utazva”, népes családjával teljesítette a Pintér5 útvonalat.


A legfiatalabb túrázót regisztrálja édesanyja, akinek a családja is teljesítette a távokat


A legmesszebbről érkező túrázó, aki egyben a legidősebb is volt a hölgyek között


Mindig öröm számunkra, hogy a visszatérő túrázók és baráti társaságok mellett sok család érkezik a ZIRC30 túrákra – a mostani nagy számuk még minket is meglepett.

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 8/B. osztálya, – korábbi tanítványokkal, és most szülőkkel, nagyszülőkkel is kiegészülve, – már harmadszor választotta kellemes szombati programként a túrát. Tavaly, még hetedikesként a Pintér5-tel kezdtek, ősszel a Kőkapu10 távval folytatták, és most a Szarvaskút15 km-es távot is teljesítette a Lingl Zoltán vezette vidám csapat. Tanár úr már most jelezte, hogy ősszel az új ötödikeseivel folytatja a megkezdett sorozatát – a közösségfejlesztésre is kiváló kezdeményezését jó példaként ajánljuk más osztályoknak is.A reggeli induláskor kínált forró tea után, a túrákról visszaérőket Emléklapokkal köszöntöttük, és szokás szerint szerény, ám házias ízekben gazdag ellátást kínáltunk számukra. Résztvevőink barátságos hangulatú beszélgetéseken számoltak be kellemesen fárasztó élményeikről, és az útvonalakkal kapcsolatos – általában pozitív – tapasztalataikról, javaslataikról, amivel mindig segítik a következő túrákra felkészülésünket.


A Művelődési Házban ugyanezen a napon rendezte meg Húsvétváró Családi Napját a Zirci Családháló.pont, a 452. sz Szent Bernát Cserkészcsapat közreműködésével. Néhány túrázó család örömmel kapcsolódott be a kézműveskedésbe és az épület mögötti játszótéren zajló nyuszi-tojáskereső játékba. A gyerekek és szüleik mézeskalácsot díszítettek, tavaszi ablak- és ajtódíszeket, húsvéti figurákat készítettek. Több kisgyerek festett arccal, vagy tavaszi koszorúval a fején indult haza.A ZIRC30 túrákat kezdettől segítő, és 2017-től finanszírozó „Zirc Kultúrájáért” Alapítvány a korábbi önkormányzati Civil Támogatási Alap pályázati támogatásból beszerzett jelvénykészítő masinájával minden túránál új jelvényekkel gazdagíthatjuk a résztvevők gyűjteményét már harmadik éve. Túrázóink most is örömmel fogadták a Kaszás Eszter tervezőgrafikusunk által útvonalanként egyedileg tervezett kedves tavaszi virágfigurákat.


A szervező intézmény ezúton is köszönik a túrák megvalósulásához nyújtott szakmai együttműködéseket, támogatásokat.


2019-ben még két alkalommal – a június 8-i „Nyárköszöntő” és az október 5-i „Őszköszöntő” – ZIRC30 túrára várjuk visszatérő és új látogatóinkat. Idén a Reguly év és Zirc várossá nyilvánításának 35. évfordulója tiszteletére egy új, 35 km-es Reguly Antal Emlékút – ZIRC35 túraútvonal kialakítása van folyamatban, melynek kezdeményezője és gondozója szintén az Erdélyi Baráti Kör Egyesület, segítő közreműködője a „Zirc Kultúrájáért” Alapítvány lesz. A RAE-ZIRC35 túra időpontjával és információival a későbbiekben jelentkezünk.


Beszámoló és fotók: Encz Ilona