A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Már nincs is annyira messze az a galaxis!


A Balaton-Bakony Kocka Klub az idei évben is folytatja LEGO kiállítás-sorozatát a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodai intézményrészében. A kerengő üvege mögött ezúttal egy „messzi-messzi galaxisba” kalauzolják a közönséget.


Talán mindenki ismeri a kultusz-filmsorozatnak számító Csillagok háborúját, vagy ismertebb nevén Star Wars-t, amely „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban” élők történetét meséli el. A terepasztalra megépített nagy jelenetben a szövetségesek által létrehozott új támaszpontot, az Echo bázist láthatjuk a fagyos Hoth bolygón – olvashatjuk az ajánlóban.


Az óvodás korosztály számára azonban nem a „csillagok háborújáról” szól a kiállítás, ők egy játékbirodalmat látnak az üveg mögött, ezért is építették meg számukra nyugodt lelkiismerettel a klubtagok.

– Nekem az ötéves lányom nem ismeri a filmet, de rajongott a nagy lépegetőkért – meséli Pallagi László, aki klubtársával, Pataki Gáborral együtt állította össze a terepasztalt a saját gyűjteményéből. – Úgy néz ki, a jövő héten apu többet fog hozni az oviba – mondta egy anyuka, miközben gyermekével bekukucskáltak az épülő birodalomba.


Ez is biztatást adott az építőknek, talán az apukák is aktívabbak lesznek – hiszen azért mégiscsak férfias játékokról beszélhetünk –, és ez a gyermekek számára is élményt jelent. A Hétszínvirág csoport tagjainak szeme felcsillan, amikor a „csillagok” közelébe érkeznek, és bár láthatóan inkább a kisfiúkat fogja meg az üveg mögötti világ, azért a kislányok sem közömbösek iránta. „Olyan nekem is van otthon!” – mutat egy alkotás felé az egyik gyerkőc, aztán valamennyien megosztják velünk, hogy melyik a kedvenc LEGO-juk a kiállításon.

A terepasztal mellett látható még pár ikonikus alkotás, melyek nagyrészt gyűjtői kiadások

A Star Wars-t a LEGO egyik legérdekesebb témájaként tartják számon, mely már több mint húsz éve indult útjára.

A tematika köré fűzve több mint 700 készletet adtak ki, amellyel dobogós helyen szerepel a Duplo és a Város mellett. Az óvodai kiállításon is látható „Millenium Falcon” a második legnagyobb LEGO-készlet, nem kevesebb, mint 7513 alkatrészt tartalmaz. A fantáziának persze a csillagos ég sem szab határt: a mozifilm alapján elkészültek a készletek, ami aztán ötletet adott a LEGO Star Wars rajzfilmek megalkotásához.


A terepasztal pedig egészen új, az idei évben építette fel a Balaton-Bakony Kocka Klub két tagja, így elmondható, hogy az a zirci óvodában debütált.


Kelemen Gábor