A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Magyarország-térképen jelenítették meg az év fajait


Idén már hatodik alkalommal rendezte meg az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma – a Múzeumok Őszi Fesztiválja kezdőprogramjaként – az általános iskolás korosztálynak szóló aszfaltrajz-versenyt a múzeum saroképülete előtti zsákutcában. A szervező intézmény beszámolója.


Az Állatok Világnapját ünnepeljük ezzel a rendezvénnyel, amelyre 1931 óta október 4-én emlékeznek világszerte. Ez a nap Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának az ünnepnapja. Magyarországon már hagyomány, hogy minden évben kiválasztanak több állat- és növénycsoportból egy-egy fajt, amely így az adott évben kiemelt figyelmet kap.


A feladat idén is ezeknek a fajoknak, azok jellegzetességeinek és élőhelyüknek valósághű és ötletes ábrázolása volt. A versenyre ezúttal tizenhárom csapat nevezett, sajnos egyikük betegség miatt lemondta a részvételt, így két iskolából tizenkét, egyenként három főből álló csapat (4 a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából, 8 a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából) küzdött az elsőségért.


A szervező intézmény részéről Földváriné Wolf Erika köszöntötte a résztvevőket, s a díjátadásban is közreműködött


A rajzok elkészítéséhez a gyerekeknek előre fel kellett készülni, hiszen nem titkolt célunk, hogy minél jobban megismerjék az adott évben kiválasztott fajokat. Ehhez segítséget is kaptak a verseny meghirdetésével egy időben. Idén is sikeres volt a felkészülés, sokan már kész tervvel, egymás közt előre felosztott részfeladatokkal fogtak neki a rajzolásnak. Az aszfalton többfelé megjelent a földikutya, a balin, az elevenszülő gyík, az óriás-szitakötő és az év ősmaradványa, a Balatonites-ammonitesz, de legnépszerűbb a vándorsólyom és a levendula volt.Amíg a zsűri értékelte a rajzokat, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB társszervezőként játékos vetélkedőre invitálta a résztvevőket. A zsűrinek ismét nehéz dolga volt, nagyon szép alkotások születtek, a művészi kivitelezés mellett azonban a megjelenített fajok felismerhetőségét is értékelték a hozzáértők. Az ammonitesz, a földikutya és az elevenszülő gyík ábrázolása egyik-másik csapatnál különösen jól sikerült, de találkoztunk gyönyörű levendulával, kornistárniccsal is.


Az első helyezett a zsűri egyhangú döntése alapján, a maximálisan adható 40 ponttal a „Borzavári Borzok” csapata lett, amelynek tagjai: Gartner Roland, Sárossy Barnabás és Sárossy Bence. Ők nagyon ötletesen, egy Magyarország térképen jelenítették meg az év fajait, amelyek ábrázolása egyenként is igen jól sikerült.


Második helyezett lett csupán két ponttal lemaradva – szintén Borzavárról – a „Bakonyi Kiscsapat” (Deézsi Linda Enikő, Pej Hanna, Czirbus Eszter), harmadik helyezett pedig az ugyancsak Borzavárról érkezett „Macskamenták” csapat (Auer Hanna, Gurdon Olívia, Répás Kata).


A zsűri különdíját nyerte el a zirci „Vidám majmok” csapata (Ottó Csaba, Winter Ármin, Czintula Nimród), akik egy kiemelt témát, az év gyógynövényének választott levendulát jelenítették meg fantáziadúsan, a rendelkezésre álló teret ügyesen kitöltve a zsákutca aszfaltján.


Az alkotások a helyezések sorrendjében és a különdíjjal értékelt aszfaltrajz:A verseny után senki nem ment haza üres kézzel. A helyezettek az oklevelek mellett ajándékcsomagot vehettek át, a többi résztvevő az emléklapon kívül pedig apró ajándéktárgyat is kapott, s remélhetően mindenki egy szép és maradandó élménnyel, valamint hasznos ismeretekkel is gazdagodott.


Köszönjük a gyerekek részvételét és lelkesedését, a felkészítő tanárok munkáját!


Szöveg: Ujvári Judit. Fotók: Rajnai Virág, Jakócs Boglárka, Ujvári Judit