A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A Magyarok Keresztje összetart minket


Határon túli magyar fiatalokat lát vendégül városunk a héten a testvértelepülésekből, az erdélyi Barótról és a kárpátaljai Dercenből. Vendéglátásukat az Erdélyi Baráti Kör Egyesület szervezte meg a „Határtalanul táncolni jó!” pályázat keretében.


Mindhárom tánccsoport fel fog lépni a hétvégén huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Bakonyi Betyárnapok – Országos Betyártalálkozón. A derceni Gyöngyösbokréta Népi Táncegyüttes szinte már állandó fellépője a rendezvénynek, a baróti Gaál Mózes Általános Iskola néptánccsoportját másodízben köszönthetjük a színpadon, míg a szintén Barótról érkező Syncron moderntánc-csoport először szerepel városunkban, meglepetésként is szolgálhatnak.


Az Erdélyből és Kárpátaljáról induló utak Zircen keresztezték egymást, a fiatalok hétfőn érkeztek meg az Erdélyi Baráti Kör fogadásában. A határon túli kapcsolatok ápolásában kiemelkedő szerepet játszó civil szervezet másfél millió forintos támogatást nyert a Nemzeti összetartozás kollégiuma által kiírt „Határtalanul táncolni jó!” pályázaton, melynek eredményeként köszönthetjük városunkban a fiatalokat. A meghívással – a városi rendezvényen való nyilvános fellépési lehetőség biztosításán túl – az egyesület célja az is, hogy megmutassa testvértelepüléseink fiataljainak szűkebb-tágabb környezetünket, élményt nyújtsanak számukra és lehetőség szerint összeismertessék őket a zirci fiatalokkal.


Az összetartozást jelképezi: a baróti és a derceni vendégek zirciekkel Alsóperében, a Magyarok Keresztjénél


A keddi napot Alsóperében, a Bakony Zöld Szíve Központban töltötték, ahol a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vendégfogadását élvezték. A város részéről elsőként Ottó Péter polgármester köszöntötte a határon túli magyar gyerekeket, s kísérőiket. Majd egy közös ökumenikus imádkozásra került sor a kápolnában. Ezt követően felsétáltak a Magyarok Keresztjéhez, ahol kölcsönösen köszöntötték egymást a vendégek és vendéglátóik. Fiatalok előadásában a hazaszeretetről szóló versek hangzottak el a fákkal körülölelt óriási kereszt és kő előtt.Közös imádság a kápolnában, majd Wenczel Zsuzsanna vezetésével köszöntőkkel egybekötött irodalmi műsor„A kereszt a győzelmet, a reménységet is jelenti számunkra, ami a mindennapi küzdelmeinkben, elkeseredéseinkben nagyon nagy erő”

– mondta Vecsey Katalin református lelkész. Hozzátette, a kereszt az összetartozásról is tanúskodik, hogy Jézus Krisztusban egyek vagyunk, testvérek vagyunk, a hitünk, az értékrendünk, a gyökereink összekötnek bennünket. Hangsúlyozta, a Magyarok Keresztje körül állva megerősödhetünk abban is, hogy nem csak kereszténységünkben, de nemzeti hovatartozásunkban is egyek vagyunk, bár vannak történelmi, politikai, földrajzi határok, a szeretetnek nincsenek határai, lélekben összekapcsolódunk.


Szijártó László atya, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója is eljött, hogy szívhez szóló szavakkal köszöntse előbb a hűs kápolnában, majd az erdő csendjében a határon túli magyarokat. Mint mondta, a keresztet sokféleképpen használják, nyakláncokon, autókban, tetoválásként, de a kereszt elsősorban a szívünkben kell, hogy legyen. Jelzi az Isten szeretetét felénk, ugyanakkor jelzi számunkra a testvéri összetartozást is.

„Ez a kereszt éljen ott mindig a szívünkben és a lelkünkben, és bárhol élünk is, bármelyik országnak a területén, összetartozunk, egy vérből valók vagyunk”

– hangsúlyozta köszöntő gondolataiban az atya.


Vecsey Katalin református lelkész és Szijártó László atya, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója


Wenczel Zsuzsanna a természet templomának nevezte az erdőt, a fákról pedig úgy fogalmazott: semmi egyebet nem akarnak, csak lenni, felnőni, évszázadokon át fennmaradni. Ugyanakkor nem törnek senki és semmi ellen, otthont, életet adnak, éltetnek.

„Mint az ősapák, őrködnek felettünk a mi erdőnkben, a szétszakított, de elválaszthatatlan magyarok erdejében”

– fogalmazott, s felhívta a figyelmet arra is, hogy őriznünk kell a földet, őseink nyughelyét, nyelvünket, a szertartásainkat. Végül reményét fejezte ki, hogy ez a néhány, együtt átélendő közös élmény a kedves vendégeket is megerősíti ebben. A köszöntőket követően Barót, Dercen és Zirc közös koszorúzására került sor a Magyarok Keresztje előtt sziklaszilárdan álló kőnél, jelképesen is kifejezve az összetartozásunkat.


Balról: Korolovics Valéria (Dercen), Ujvári Ivett – kislányával, Emmával – a zirci civilek képviseletében, Kopeczky Annamária (Barót) elhelyezi a koszorút az emlékkőnél – „A víz szalad, a kő marad…”


Szabadidős programmal folytatódott az alsóperei kirándulás, a Verga Zrt. frissítővel várta a rekkenő hőségben a vendégeket. A fiatalok ügyességi vetélkedőn vettek részt, majd még ezen a napon a csetényi Bujka néptánccsoport vendégei voltak. A további programban győri kirándulás, kislődi kalandpark-élmények szerepelnek. A baróti moderntánc-csoport csütörtökön 17 órától a Rákóczi téren is fellép. Őket szombaton láthatjuk majd a Bakonyi Betyárnapok színpadán, míg a hagyományőrző csoportok a rendezvény mindkét napján megörvendeztetik produkciójukkal a közönséget.


Kelemen Gábor