A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A magyar katonai múlt egyik legszörnyűbb emléke

A Magyar Tartalékosok Szövetsége az idei évben a MATASZ DON-80 országos rendezvénysorozat keretében emlékezik meg a magyar katonák, munkaszolgálatosok helytállásáról az 1943. januári-februári Don folyó menti harcokban. A nyitóünnepségnek városunk adott otthont és az első emlékmenet is Zircről indul majd.


Január 12-én, azaz a mai napon van a nyolcvanadik évfordulója a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményének, a doni áttörésnek.

Ebből az alkalomból szervezett rendezvénysorozatot a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ). A Veszprém Megyei Egyesületükkel közösen rendezett megnyitó eseményre Zircen került sor. A megemlékezés a bazilikában kezdődött, a hősök lelki üdvéért Bérczi L. Bernát zirci apát celebrált szentmisét.


Nyolcvan évvel a doni katasztrófa után Zircen emlékeztek meg a hősökről, imádkoztak, fejet hajtottak


Az ünnepség a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának Gobelin-termében folytatódott, ahol

a szervezők részéről dr. Csutorás Gábor nyugállományú alezredes köszöntötte az 1943. január 12-ei doni áttörés, és az azt követő háború során hősi halált halt, megsebesült, fogságba esett katonákra és civil polgárokra emlékező közösséget.

A rendezvénysorozat Zircen nyílt meg és az emlékmenet is városunkból indul pénteken

A megemlékezésen részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Ottó Péter, Zirc város polgármestere és Kropf Miklós, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Zirci Járási Hivatalának vezetője is

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, a rendezvénysorozat fővédnökének köszöntő levelét Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke, a rendezvény védnöke olvasta fel.

„1943 januárja az ezeréves magyar katonai múlt egyik legszörnyűbb emlékét hordozza. Hadtörténelmünk fekete hónapjai, százezernél is több magyar fiatal, jól képzett katona és harcezred-tiszt életét követelte, amikor január 12-én számunkra értelmetlen, de annál embertelenebb küzdelem vette kezdetét. Mindez végül a második magyar hadsereg széteséséhez és a keleti front összeomlásához vezetett. Katonáink szeretteiktől és otthonuktól távol, az orosz fagyban küzdöttek hazájuk becsületéért, családjaik biztonságáért és életben maradásukért. Hűen önmagukhoz viselték a próba terhét és néztek szembe a szovjet csapatokkal. A Don-kanyarban vívott emberpróbáló küzdelem gyászában egy ország osztozik.

Széles Ernő nyá. dandártábornok tolmácsolta a honvédelmi miniszter gondolatait

Ma, nyolcvan évvel a doni katasztrófa után kötelességünk megemlékezni és feladatunk emlékeztetni. Magyar katonák estek el, sebesültek meg, tűntek el vagy kerültek hadifogságba egy szükségtelen háború végett. Emlékük méltó ápolása a mi feladatunk.

Ezért is köszönöm a Magyar Tartalékosok Szövetségének azt a munkáját, amelyet 2001 óta szakadatlanul végeznek a honvédelem hagyományainak ápolása és katonáink társadalmi megbecsülésének növelése érdekében. A MATASZ DON-80 országos rendezvénysorozat tanúbizonyságot tesz a haza szolgálatának és katonáink hősiességének tisztelete mellett, a magyar katonaörökség méltó gondozásának. E rendezvénysorozat a korábbi évek hagyományainak megfelelően méltó emléket kíván állítani a Don mellett elesett, megsérült és onnan hazatért bajtársainknak.


Az idei rendezvény mindazonáltal egy újabb megbízatással is bír:

morális kötelességünk, hogy a változó biztonsági környezet okozta kihívások veszélyeire is felhívjuk a figyelmet. A szomszédunkban dúló háború eszkalációjának veszélye velünk élő félelem, amelynek megvalósulása ellen minden eszközzel küzdeni kell. Egy újabb, értelmetlen háború helyett mielőbbi békére van szüksége világunknak. Ehhez a békéhez azonban erő kell, amely bennünk, magyarokban, a magyar honvédség állományában és katonahagyományaink ápolóiban lakozik. A MATASZ mellett köszönöm mindazoknak az áldozatos munkáját, akik nap, mint nap erőn felül őrzik, ápolják azokat a hagyományokat, amelyek nélkül gyökerek és támaszok nélküli fa lenne csupán a haderő.”


A miniszteri köszöntővel megnyitották a rendezvénysorozatot, majd az ünnepség zárásaként Fischer Eszter kadét előadásában meghallgathattuk Ady Endre „Imádság háború után” című versét.

A nyitóünnepséget a Himnusz és a Szózat fogta keretbe, végül felharsant a Magyar Takarodó.

A szervezők emlékmenettel is adóznak a hősök emlékének. Január 13-án reggel az I. András téren található hősök emlékművénél koszorúzásra és a menetzászló átadására kerül sor, majd Zirc – Olaszfalu – Bakonynána – Nagyesztergár – Zirc útvonalon teljesítik a kijelölt távot a katonák. A második nap is lesz egy emlékmenet, ennek központi helyszíne Veszprém városa.


Kelemen Gábor