A bakony fővárosa

Magasba emelkedett a Ritmus-hajó vitorlája


Matrózok és kalózok táncoltak a fedélzetén, és még sok más érdekességet tartogatott nekünk a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület évadzáró gálaműsora.


A kisebb jubileumot megélő, ötödik alkalommal megrendezésre kerülő gálának ezúttal a Hit Gyülekezete Petőfi utcai rendezvényterme adott helyet, ahol méltó környezet várt a fellépőkre. A kivetítőről csendes zene mellett táncos lányok képei köszöntötték a gyülekező vendégeket, a műsort pedig immár hagyományosan Kertayné Kőrösi Zsuzsanna nyitotta meg, s vezette.A vezetőség nevében elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy egyre többen csatlakoznak az egyesülethez, óriási elismerésnek nevezve, hogy egy ilyen kistérségben közel ötven főre duzzadt a létszámuk, és a balatonkenesei csoportjuk mellett ettől az évtől kezdve Bakonynánán is indult csoportjuk. Kiemelte azt is, hogy a rövid működési idő ellenére a gyerekek nagyon szépen fejlődnek és rengeteg említésre méltó eredményt tudhatnak magukénak.


A 2017–2018-as évben az egyesület tagjai 102 aranyérmet, 54 ezüstérmet és 36 bronzérmet szereztek a különböző versenyeken. Nyertek „Legjobb koreográfus”, „Legjobb egyesület”, Legszebb mosoly”, „Legjobb kosztüm”, Legjobb előadó”, „Legszínvonalasabb produkció”, „Legjobb művészi előadás”, illetve „Legnagyobb reménység” különdíjakat.


„Az eredményekre nagyon büszkék vagyunk, a kemény és kitartó munkához elsősorban a gyerekeknek gratulálunk. Köszönjük a szülőknek áldozatos együttműködését és köszönet illeti a gyerekeket segítő és támogató oktatókat” – hangzott el a megnyitón.


Hogy az elmondottak nemcsak szavak, arról a növendékek tanúskodtak az elkövetkezendő mintegy másfél órában. Az ünnepi műsorban több olyan koreográfia is szerepelt, melyet először láthatott a közönség, és nem hiányozhattak azok a számok sem, amelyekkel versenyeken már bizonyítottak az egyesület táncosai.A minis korcsoport „Pink szoknyás kiscsajok” című műsorszáma nyitotta meg a táncözönt, majd az új zirci minis csoport jégvarázsos koreográfiájával téli hangulatot teremtett a nyárba. A bakonynánai „picurkák” is bemutatkoztak, ők csak idén februárban kezdtek ismerkedni a tánclépésekkel, s máris megajándékozták a közönséget életük első fellépésével.Csoportos, duó- és szólóprodukciók cserélték egymást, s még alig ocsúdott fel a közönség az előző műsorszámból, máris újabb meglepetéssel rukkoltak elő a lányok.


Tengert csináltak a színpadból, a jó szelet kapó ritmusos hajón matrózok, majd kalózok járták táncukat, a közelből pedig tapsvihar csapott le a művészi mutatványoktól felkorbácsolt vízre. Év eleji riportunk idején készült a palacsintás koreográfia, de akkor még csak a töltelékkel találkozhattunk, az ötféle ízt most tésztába tekerték be, és a visszhangokból ítélve mindenkinek nagyon ízlett a vasárnap estére frissen kisülő édesség. Rongybabákat keltett életre a tánc, tündér suhant át a színpadon, latin ritmusoktól lüktettek a falak.Földesi Eszter és Fodor Linett duója, Strohéber Szintia szólóprodukciójaA színpadi díszlet a Kockiás Foltműhely vezetője, Varga Mónika nevéhez fűződött, a jelmezeket pedig Tóth Józsefné alkotta meg. Az egyfelvonásos, huszonegy műsorszámot felvonultató gála nagy tetszést keltett a közönség soraiban, egy-egy produkciót a taps mellett üdvrivalgás is kísért.


A műsor végén az egyesület köszönetét fejezte ki támogatóinak, majd színpadra szólították azokat, akik a háttérben segítik elő a gyerekek fejlődését és sikeres szereplését: Finta Dórát, az egyesület vezető-koreográfus táncpedagógusát, Horváth Pétert, a gyerekek akrobatika-oktatóját, Mrázik Mira tánc- és koreográfus asszisztenst és Kertay Zsuzsanna oktatót, aki jelenleg kisbabája mellett gyesen van, de a nevéhez több győztes versenykoreográfia fűződik. Majd végül, de nem utolsósorban a „csapatkapitány” következett, Vincze Lajosné, az egyesület elnöke is csatlakozott az ünnepeltekhez.A szakmai stábot hosszas taps köszöntötte a nézőtérről, és nemcsak a vendégek, hanem a fellépő gyerekek is sokszor összecsapták a tenyerüket felkészítőik nevének hallatán.


Ez a hangulat csak fokozódott, amikor következett a díjkiosztó. Bejelentették, hogy az idei évtől díjat kap korosztályonként egy-egy táncos, akit társai szavazatok alapján választanak ki. A mini korcsoportban Földesi Eszter, a Gyermek I. csoportban Kovács Anna, a Gyermek II. csoportban Dóber Fanni, a Junior korcsoportban pedig Gyarmati Emili vehette át első alkalommal ezt az elismerést. Díjat vehetett át továbbá Szilizlicsenkó Erzsébet, az egyesület sikeres táncosa, aki ez év januárjától táncoktató-asszisztensként csatlakozott az oktatói gárdához. „Az egyesület húzóembere, akire méltán lehetünk büszkék, hiszen tudása, alázata, hozzáállása, értékvitele példaértékű minden generáció szemszögéből” – hangzott el a méltatásában. Vincze Lajosné elnököt egy kis ajándékkal külön köszöntötték az egyesület oktatói. A kitüntetésben részesülőket szintén nagy taps fogadta.A műsor fináléjában az összes táncos színpadra lépett, felszabadult mozdulatokkal, csillogó szemekkel hálálták meg szüleik, hozzátartozóik támogatását, és tették mindezt kétszer, hiszen egy ilyen látványosra sikerült műsor zárását lehetetlen volt nem visszatapsolni…Kelemen Gábor

sajto@zirc.hu