A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Magas színvonalú betegellátás, családias légkörben


Kimagasló szakmai teljesítményének elismeréseként a „Zirc Egészségügyéért” szakmai kitüntetést adományozta Zirc Városi Önkormányzat dr. Kovács László, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főorvosa részére.


A kitüntetés átadására a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet által rendezett Semmelweis-napi ünnepségen került sor. Az elismerésben részesülő személyt Varga Zita, a kitüntetés odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke méltatta.


Dr. Kovács László 1955. november 9-én született Zalaegerszegen. Az általános iskolát és a középiskolát is szülővárosában végezte. Az általános orvosi végzettségét a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1980-ban szerezte meg. Ugyanebben az évben kapott segédorvosi állást a Veszprém Megyei Kórház Patológiai Osztályán. 1981-től 1987-ig az I. számú belgyógyászaton látta el feladatát, 1986-ban belgyógyász-szakvizsgát szerzett.


1987 szeptemberétől él és dolgozik Zircen. Kezdetben csoportvezető belgyógyászként, majd 1988-89-ben városi főorvosként. 1990-től az önállóvá vált városi kórház belgyógyászati szakrendelését vezette és a kórház belgyógyászati osztályán ügyeletet is teljesített. Mellette tizenöt éven át a Veszprém Megyei OEP ellenőrző főorvosa volt, a kistérség alapellátási tevékenységét felügyelte.

Dr. Kovács László a „Zirc Egészségügyéért” szakmai kitüntetéssel az ünnepségnek helyet adó kórházi parkban

A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet 2000-es évek elejétől megélt egyre nehezebb helyzetében is hű maradt az intézményhez, a 2007-ben történt struktúra-átalakítás után sem hagyta el azt. Az aktív belgyógyászati ellátás megszűnt, új kihívások elé állítva a kórházat és annak dolgozóit. Szakmai munkáját a Krónikus Belgyógyászat főorvosaként végezte a 2020-as évi nyugdíjba vonulásáig. Szakmai és vezetői tevékenységének köszönhetően családias légkörben, magas színvonalú betegellátás működött az osztályon, jól működő kollektívát alakított ki. A hozzátartozók és a betegek az osztály jó hírét vitték szerte a megyében.


Arról is szó esett a méltatásban, hogy a főorvos nyugdíjasként, részmunkaidőben továbbra is részt vesz a belgyógyászati járóbeteg-szakrendelésben és a készenléti ügyeleti munkában is.


Az önkormányzati munkából is kivette a részét. 2002-től 2006-ig képviselőként az Egészségügyi és Szociális Bizottság, valamint a Gazdasági, Idegenforgalmi és Környezetvédelmi Bizottság tagja volt. Tevékenységét elsősorban a kórházi ellátások forrásigényének biztosítása és növelése irányában fejtette ki. 2014-től 2019-ig újra képviselőként segítette a város munkáját, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottságnak is tagja lett. 2015-ben az Ügyrendi és Érdekképviseleti Bizottság tagjává, később elnökévé választották.


A civil munkássága is figyelemreméltó. 1987-től 1995-ig szinte minden városi rendezvényen részt vett, számos alkalommal rendezőként is. Rendszeresen kivette a részét kollégáival a kórházi kert parkosításából, faültetésekből. Osztályán gyakoriak voltak a „családi” napok, csapatépítő programok, melyeknek szervezője volt. Számos kirándulást, külföldi utazást szervezett munkatársainak, aktív pihenést biztosítva számukra. 1988 és 1998 között Diabétesz Klubot vezetett az akkori Művelődési és Ifjúsági Központ keretein belül.


„Ezen ünnepélyes alkalommal egy olyan sokoldalú, közösségteremtő személyiség kerül elismerésre, akinek a neve szorosan összefonódott a zirci belgyógyászattal. Nevét azonban nem csak a szakmai címek fémjelzik, mint hogy belgyógyász, vagy diabetológus főorvos, hanem olyanok is, mint például önkormányzati képviselő, a ZIRCI BULI egyik alapító főszervezője, vagy akár a Pince Klub Doki bulijainak lemezlovasa”

– mondta Varga Zita, majd Ottó Péter polgármesterrel átadta az elismerő oklevelet dr. Kovács László részére.

Ottó Péter polgármester átadja az elismerő oklevelet dr. Kovács László részére


Kelemen Gábor