A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja


A Zirci Országzászló Alapítvány évről évre bensőséges emlékezéssel adózik a kommunista diktatúrák áldozatainak. A veszélyhelyzet miatt az idei évben nincs lehetőség a rendezvény megtartására, de lélekben emlékeznünk kell.


A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, vagy gyakrabban használt elnevezéssel a „Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja” megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelte el. Ennek értelmében minden év február 25-én tartják hazánkban a kommunizmus áldozatainak emléknapját.


Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel ötvenéves uralmát jellemezte. Becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra tehető a kommunizmus áldozatainak száma az egész világon.Ajánljuk olvasóink szíves figyelmébe a kommunizmus által meghurcolt néhai Olofsson Placid atya 2010-ben Zircen megtartott előadását, melyet a Stúdió KB városi televízió újra le fog adni február 26-án, pénteken 19.00 órakor kezdődő műsorában és annak ismétléseiben.