A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Liget és túraút Reguly Antal emlékére


Ünnepélyes keretek között került átadásra a Barátság Parkban a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület által megálmodott és támogatók közreműködésével létrehozott Reguly-liget, valamint az Erdély Baráti Kör Egyesület révén kialakított Reguly Antal Emlékút.


Április elején egy hársfát ültettek a finnbarátok a Barátság Parkban Reguly Antal születésének 200. évfordulója alkalmából, majd szorgalmas munkával, támogatóik segítségével pihenőpadok, asztalok kerültek elhelyezésre, a park szívéből kibújó ligetet pedig városunk leghíresebb szülöttéről nevezték el, hosszú útját térképes tábla mutatja, az emlékére ültetett hárs közelében pedig a rokon népek terebélyes családfája pompázik sokszínű „hajtásaival”.


– Reguly több ezer négyzetkilométernyi területet járva kilenc rokon nép nyelvét tanulmányozta. Ez a liget a Barátság Park szívében jelképezi ezt a területet. Élete legfontosabb két helyszíne találkozik itt: a gyökerei Zircen, kiteljesedése a világban, a rokonokat kereső és találó ember szent ligetében. Hiszen úgy állnak itt a fák, mint egy szentély oszlopai. Hagynak helyet maguk között, szabadon jár közöttük a szél, mind egyéniségek, de együtt alkotják ezt a csodás ligetet. Ahogy a színes tarkaságot alkotó nyelvcsaládunk is, egy törzsről fakadva alkot egészet – mondta megnyitóbeszédében Wenczel Zsuzsanna, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke. Meggyőződésünk, hogy ezzel az ígéretesen növekedő, évente virágba boruló, egyre terebélyesedő fával állíthatunk legméltóbban eleven emléket Regulynak – tette hozzá.


Mint azt megtudtuk, a rokon népek esetében az áldozati szertartások legfontosabb színtere a szent liget volt, ahol az áldozat bemutatása szabad ég alatt történt. A kultusz tárgyává azok a fák váltak, amelyek különleges formájúak voltak, amelyeket a villám választott ki, vagy magányosan álltak. Ezek a fák különös tiszteletnek örvendtek, tilos volt megrongálni vagy kivágni őket. A fenyő és a nyírfa mellé így kerül most kitüntetett szerepbe a hárs, Reguly fája.


Reguly Antal nemes és tiszta erkölcsi ereje, valamint páratlanul ragyogó tehetsége, a mostoha körülmények között mutatott kitartása, szellemi-lelki kiválósága előtt hajtottak fejet az átadó-ünnepség során, mely egyben a négynapos Reguly Fesztivál záró programja volt. Az elnök asszony hangsúlyozta, a Reguly-liget létrejöttében találkozott ötlet, segítőkészség, közös akarat és önzetlenség. Méltó összefogás jött létre Regulyért, Regulynak. A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület jelképes ajándékkal fejezte ki köszönetét támogatóinak.


Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület pályázatot nyújtott be és nyert is diákoknak meghirdetett versenyre, melyben a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület is szerepet vállal. A vetélkedő második fordulójára ősszel kerül sor, de az előzsűri tagjai már most büszkék a diákok eddigi teljesítményére, megszerzett ismereteikre, remek készséggel megírt leveleikre, riportjaikra.


A finnbarátok – szokásukhoz híven – különleges produkcióval készültek a Reguly-liget átadására


A Zircet „Regulyfalvaként” becéző Tímár Vera, a veszprémi finnbarátok örökös elnöke egy meglepetéssel készült, megidézte egy lappföldi emlékét, melynek során eljutott egy fúvószenekari próbára is. A zenekar 1985-ben eljött Veszprémbe, és nagy sikerű koncertet adtak az egyetemen. A koncert végén kapott egy ajándékot, egy kantele hangszert, melyet most a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület képviseletében átadott a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház igazgatójának, dr. Ruttkay-Miklián Eszternek.


Kettős jubileumnak állít emléket az Erdélyi Baráti Kör Egyesület által létesített túraút, melynek ünnepélyes átadására szintén a Barátság Parkban került sor.

– Szinte adta magát az ötlet, ha már az idei évben ünnepli Zirc a várossá nyilvánításának 35 éves évfordulóját és Reguly-emlékév is van, akkor jelöljünk ki egy 35 kilométeres túraútvonalat a városi rang elnyerésének emlékére, ami Zircről indul, ide is ér vissza, és viselje ez az út a „Reguly Antal Emlékút” nevet – ismertette az előzményeket Koósné Stohl Ilona, a szervező egyesület tagja.


Hónapok előkészítő munkája után júniusra végre rendelkeztek a tervezett útvonal tulajdonosainak engedélyével, a turisztikai és térképészeti szervek jóváhagyásával és hozzájárulásával, már csak a tényleges fizikai munka hiányzott, melyet három hét alatt vittek véghez, hogy a Reguly Fesztivál keretében átadják az Emlékutat a városnak, használják azt az itt lakók és az idelátogatók jó egészséggel. „Reméljük, még többen élnek majd a túrázás lehetőségével, hasonlóan, mint ahogy a Zirc30 turistautakra is szervezi a Művelődési Ház a túramozgalmakat” – mondta Koósné Stohl Ilona.Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tizennégy tagja három külső segítővel három hét alatt tizenegy napon át végezte a kijelölést és a festést. A kijelölést és a jelzésalap-előkészítést követően kétszer kellett fehér festékkel alapozni, majd ezt követően lehetett a tényleges, az útvonalra előírt turistajelet felfesteni. Ebből következően minden útvonalat, szakaszt legalább háromszor kellett végigjárni.

„A tizenegy nap alatt 562 kilométert gyalogoltunk, 387,5 órát dolgoztunk, néha rekkenő hőségben, de azzal a jóleső tudattal, hogy maradandót alkotunk” – ismertette a munka aprólékosságát, a legfontosabb számadatokat az egyesület szónoka.

A két turistabot közé kifeszített, a piros háromszög jelzéssel díszített szalagot Ottó Péter polgármester és Horváth István, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület elnöke vágta át, jelképesen átadva az utat a rendeltetésének.


A „Reguly Antal Emlékút Zirc35” nevet viselő, újonnan kijelölt turistaútvonal piros háromszög jelzéssel indul a Deák Ferenc utca sarkától, majd érintve a Reguly nevét viselő zirci intézményeket, alkotásokat és utcát a bakonybéli útról a Kossuth utcára ér ki, és a János-tanyai útnál veszi kezdetét a várost elhagyó útvonal. Rövid szakaszon együtt fut az út a Zirc30 zöld és piros körútjával, majd a lókúti kőbányát megkerülve ér be Lókútra. Innen a falun keresztül jutunk el a Papodra, ahonnan a kilátóból csodálhatjuk a környék erdeit, tiszta időben a Balatont is. A Papodról a piros sávon jutunk el Hárskútra, ahonnan a zöld kereszttel ellátott úton Pénzesgyőrbe érkezünk, innen pedig a zöld sávon folytatjuk utunkat a Zoltay-forrás kitérőig, amit zöld kör jelez. Visszatérve a zöld sávra ezen jutunk vissza Zircre, a kiindulási pontra. A túra több szakaszban is teljesíthető.

A turistaút megnyitását követően a vendégeknek egy-egy nemzeti szalaggal átkötött búzakalász-csokrot nyújtott át Ujvári Ivett, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagja.


Ottó Péter polgármester pohárköszöntőjében példaértékűnek nevezte azt a civil összefogást, amely ezen a napon és ennek eredményében is megmutatkozott. Reguly Antallal kapcsolatban úgy fogalmazott: elhivatott, kitartó, céltudatos kutatómunkája során nagyon sok olyan tulajdonsága megnyilvánult, amely a ma embere számára is ugyanolyan fontosnak kell, hogy legyen. Születése után kétszáz évvel is képes volt arra, hogy megmozgassa Zirc közösségét.

„A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, a többi zirci intézmény és a civil szervezetek együtt valósítottak meg egy olyan programot, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Követték Reguly Antalnak a példáját. Szívvel, lélekkel, tudással, kitartással, munkabírással, és még nagyon sok olyan tulajdonsággal, ami ugyanígy megvan a zirci közösség tagjaiban. Reguly Antal alkotóközösségei által valósultak meg ezek a beruházások”

– fogalmazott városunk vezetője, végül köszönetét fejezte ki a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület minden tagjának, hogy létrehozták a Reguly-ligetet, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagjainak pedig, hogy létrehozták a Reguly-túraútvonalat, és minden támogatójuknak, akik ebben részt vállaltak és közreműködtek.


Répás József mutatja a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület által állított táblát, melyet a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház – dr. Ruttkay-Miklián Eszter és Gulyás Zoltán – írt, Kaszás Eszter tervezett. A másik oldalán térképes ábrázolással Reguly Antal utazásának útvonala látható


Az ünnepség zeneszó kíséretében közös énekléssel folytatódott, a távolról és a közelebbről érkező vendégek megalapozták a jó hangulatot a HolddalaNap koncertjére. A világzenei együttes természettel kapcsolatos dalok gyűjteményével örvendeztette meg a hallgatóságot.

A koncert közös örömzenéléssé alakult, megkoronázva a négynapos fesztivált.

Kelemen Gábor