A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Lépcsőzetes irodalom a gimiben


Maradandót alkottak a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai a költészet napja alkalmából: egy Weöres Sándor-vers sorait vitték fel az iskola lépcsőfokaira, így a földszintet az emelettel irodalom is összeköti.


A „lépcsőjelenet” az egésznek a csúcsa volt, az iskola épületén belül még több helyen lehetett olvasni irodalmi és zenei idézeteket illusztrációkkal, a bejáratnál Illyés Gyula Esti dal című verse fogadta az érkezőket. Pap Adrienn 12.M osztályos diák állt elő ezzel az ötlettel, aki társaival együtt részt is vett a kivitelezésben. Meséli, hogy Horváth Zsuzsanna tanárnő segítségével választották ki a verset a lépcsőre.

Nem volt egyszerű, hiszen olyan költeményt kellett irodalmi remekműveink közül kiemelni, amelynek verssorai megegyeznek a lépcsőfokok számával.

Weöres Sándor „A tíz erkély” című versére esett a választás, a 20. század nagy magyar költőjének bölcsességeit olvashatjuk a gimnázium egyik lépcsőjén.


Pap Adrienn grafikus diák, a happening ötletgazdája mutatja az alkotás egy részét


Mint azt megtudjuk, Adrienn maga is ír verseket, azt mondja, olyan előfordult már, hogy szűkebb körben felolvasott belőlük, de publikálni nem szokta őket. Most viszont különleges dolog történt, az egyik bátor diáktársa kiragasztotta a tanári iroda ajtajára az ő költeményét, s természetesen nagy meglepetés volt számára, hogy nyilvánosságot kaptak a gondolatai.


A diáklány ötlete támogatásra lelt az iskola vezetése részéről és társai között segítő kezekre lelt terve megvalósításához. Csapatot alkottak, s mivel igencsak időigényes, aprólékos munkáról volt szó, egészen este kilenc óráig dolgoztak rajta. A költészet napjára elkészült az alkotás, április 11-én, József Attila születésnapján már a verssorokkal összekötött szintek között ingázhattak a diáktársak, pedagógusok, intézményi munkatársak, akik emellett az épület falaira kiragasztott, kreatív plakátokra is rácsodálkozhattak.


A fantáziadús alkotás pozitív fogadtatásra lelt az iskolában, s jó érzéssel töltötte el a diákokat, hogy a közösségi oldalakon is viszontlátták a munkájukat. A szintén 12. évfolyamos, grafikus szakon tanuló Takács Katalin a verssorok felragasztásából vette ki a részét. – Elfáradtam – összegzi röviden a kivitelezési munkát a Bodajkon élő diáklány, akinek médiakommunikációs és webdesigner szakmája is van, ezen az irányvonalon, saját céggel képzeli el a jövőjét.


A szervezésben résztvevő diákok hangsúlyozzák, hogy

közösségépítés szempontjából is kiváló alkalom volt a lépcső-feliratozás, megnyíltak egymás között munka közben, összekovácsolódott a társaság a végére.

Sorolják, hogy rajtuk kívül még Tokodi Aliz, Sümegi Borsa Benedek, Pál Loretta és Szalay Marcella vette ki a részét a csapatmunkából.Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő a legmesszebbmenőkig támogatta a kezdeményezést, le is fotózta, ahogy a diákok szorgalmasan dolgoznak, és ezúton is gratulál nekik ehhez a maradandó alkotáshoz. Ezek után nem csoda, ha a másik, az első emeletet a második szinttel összekötő lépcső sem marad érintetlenül, már megy is az ötletelés, de most nem szedjük az újabb lépcsőfokokat, a kulisszatitkokat meghagyjuk egyelőre az „alkotóműhelyben”.

Kelemen Gábor