A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Lelkiekben gazdagodtak a gyerekek


A hóember alig lát ki az olvasmányok közül, melyekkel a gyerekek ellátták a hosszú téli estékre.


Újabb eredményes HóOlvasó Pályázatot bonyolított le a Békefi Antal Városi Könyvtár. A hagyományos versenyre tizennégy év alatti gyermekek jelentkezhettek olyan szépirodalmi művekkel, amelyeket a könyvtárból kölcsönöztek.


– Nem szabad elfelejteni, hogy az olvasóvá válás nem az olvasni tudással kezdődik. Akinek négy-öt éves koráig sokat meséltek, abból előbb-utóbb olvasó felnőtt lesz, az olvasás kedvelt időtöltésévé válik

– mondta el beszámolójában Berkesi Gáborné, az intézmény olvasószolgálatos-könyvtárosa, a program főszervezője. Hozzátette: ezért tartották fontosnak, hogy az iskolások mellett óvodások is nevezhessenek, akiknek szüleik, nagyszüleik, testvéreik olvastak fel. Nekik ezért a közreműködésért ezúton is köszönetüket fejezik ki.

1 olvasmány 1 hógolyó, s mint látható, havas lett a hóember ruhája…

A nemes versenyen negyven gyermek vett részt, akik összesen 257 kötet verset, mesét, regényt olvastak el, hallgattak meg.

– A téli pályázatra kicsit kevesebben neveztek, mert voltak olyanok, akik először a karácsonyra kapott ajándékkönyveket olvasták el. Az iskolásoknak félévzárás előtt több volt a tanulnivalójuk is. Mindezek ellenére is volt olyan olvasója a könyvtárnak, aki 2-300, olykor 4-500 oldalas könyvekkel gazdagította élményeit.


Berkesi Gáborné ugyanakkor hangsúlyozza,

az olvasással szerzett élmények nem mérhetők, mindenki lelkiekben gazdagodott. Nem véletlenül választották mottóul Móricz Zsigmond gondolatait: „A gyermek lelke tiszta lap. Gondold végig, mivel írja tele a könyv, melyet kezébe adsz.”


A jutalmazást a Zirc Városi Önkormányzat 2015. évi civil pályázati alapjából kapott támogatás útján az „Együtt a Könyvtárért” Alapítvány, valamint Tóth Erika biztosította.

kg