A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A lelkével is gyógyított a szépkorú doktor úr


A napokban töltötte be 95. életévét dr. Szántó József Miklós nyugalmazott zirci körorvos, akit az elsők között tüntetett ki Zirc városa díszpolgári címmel. Az önkormányzat képviselete köszöntötte őt a jeles alkalomból.


Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke az önkormányzat legszebb feladatának nevezte a szépkorúak köszöntését.

Örömét fejezte ki, hogy ilyen jó egészségnek örvend a doktor úr, és hangsúlyozta, eddigi hosszú életének a munkái, eredményei a város és a közösség részéről is óriási tiszteletet és elismerést érdemelnek.

Jelen volt az ünnepelt felesége, dr. Szántó Józsefné, „Csöpi néni” is, sokak kedves tanítója. A köztiszteletben álló házaspár már 67 éve él boldog házasságban, és mindkettőjüknek nagyon jó egészséget kívánt az önkormányzat.


Városunk szépkorú polgárát Ottó Péter polgármester is köszöntötte, tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének jókívánságát az emléklapról, majd átnyújtotta azt.

Varga Zita bizottsági elnök, dr. Szántó József az emléklappal, dr. Szántó Józsefné és Ottó Péter polgármester


Dr. Szántó József Stark József néven született 1926-ban. A kilencéves korában felvett név ősei foglalkozását fejezi ki. A borzavári elemi iskola elvégzése után Veszprémben, a piarista gimnáziumban érettségizett. 1952-ben vehette át diplomáját a budapesti orvosi egyetemen. Kezdetben a honvédségnél látott el orvosi feladatokat, majd miután leszerelt, segédorvosként dolgozott a zirci kórházban. Körorvosi praxisát hivatalosan 1958. szeptember 1-jén kezdte, a zirci napi rendelések mellett ellátta Borzavár, Porva és a környékbeli puszták lakosságát is. Látogatta az ott fekvő betegeket, gyerekeket, iskolaorvos is volt. A gyógyító munka mellett elsősegélynyújtó tanfolyamokat is tartott, megszervezte az egész járás hétvégi orvosi ügyeletét zirci székhellyel. A járás megszűnésekor ügyvezető főorvosnak nevezték ki. 1990-ben vonult nyugdíjba.

Magas szintű szakmai munkáját országos szinten is elismerték, számos kitüntetés fémjelzi orvosi pályafutását. Zirc városának és szülőfalujának, Borzavár községnek is díszpolgára.


A doktor úr még kilencvenöt évesen is tesz-vesz a ház körül, el tudja végezni a fontosabb kerti munkákat, ha segítségre van szükség, akkor pedig számíthatnak a polgártársakra és a hozzátartozókra. Házasságukból két lánygyermek született, négy unokával és nyolc dédunokával büszkélkedhetnek, s boldogan mesélik, hogy már úton van a kilencedik is.


Kelemen Gábor