A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Legyünk mi is szuperhősök!


A Múzeumok Éjszakáján ünnepélyes keretek között került sor az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma által alsó és felső tagozatos diákok számára kiírt „Szuperhősök a természet szolgálatában” című rajzpályázat eredményhirdetésére és díjátadójára. A SarokGalériában időszaki kiállítás is nyílt az alkotásokból.


Palánkai Tünde és Palánkai Hanna, a helyi zeneiskola növendékeinek fuvolajátéka nyitotta meg a díjátadóval egybekötött kiállítás-megnyitót, az eseményen rendszeresen fellépő testvérpárnak egy kis ajándékkal köszönte meg közreműködését a házigazda intézmény.

A Palánkai-testvérek rendszeres közreműködői a múzeum rendezvényeinek


Dr. Kutasi Csaba múzeumigazgató köszöntötte a szép számmal megjelent publikumot. Mint azt elmondta, a Múzeumok Éjszakája zirci programja az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is egy rajzkiállítással nyílik meg, képregény-pályázatot pedig már második alkalommal írtak ki.

Örömét fejezte ki, hogy sok pályamunka érkezett az idejekorán közzétett felhívásukra, összesen 180 alkotást kaptak, 123 alsós és 57 felsős tanulótól.

Hozzátette, a pályázóknak egy olyan természetvédelmi problémát kellett megjeleníteniük, amelyet egy szuperhős segítségével tudnának megoldani. A legtöbben a hulladék kérdésével foglalkoztak a pályázatban. Az intézmény vezetője kiemelte azt is, hogy a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából is sokan vettek részt a pályázaton, és az ország távolabbi részeiből is érkeztek pályázatok, sőt még a Hargitáról is küldtek be képregényt.

Dr. Kutasi Csaba igazgató köszönti a vendégeket a kiállítás-megnyitóval egybekötött díjátadón


A kiállítást a zsűrizésben is közreműködő Szeifert György, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium művésztanára nyitotta meg.

Először is köszönetét fejezte ki a szervező intézménynek, hogy évek óta megmozgatják a fiatalokat különböző aktuális témákban, és méltatta pedagóguskollégái szerepét, akik ösztönzik tanítványaikat a pályaművekre, továbbá a diákok hajlandóságát is hangsúlyozta.


A művésztanár vetítettképes előadás során beszélt a pályázatban összekapcsolódó három témáról, a képregényről, a szuperhősökről és a természetvédelemről. A képregényt sajátos műfajnak nevezte, amely az epikus irodalom és a képzőművészet keveréséből jött létre. A huszadik században érett meg a műfaj, de előzményeinek bemutatásához egészen harmincezer évet ment vissza az időben Szeifert György, elsőként barlangrajzok jelentek meg a képernyőn.


Mint azt megtudtuk, a középkorban kimondottan kedvelt műfajnak bizonyult, csak akkoriban még nem így hívták. A kódexek is képregényként működtek, bemutatásra került egy, a főhőse miatt zirci vonatkozásúnak mondható iniciálé is, amikor I. András király magához hívatja testvérét, Bélát és arra kényszeríti, hogy válasszon a korona és a kard között. A legnagyobb sajtóháborút kiváltó esemény is egy képregény körül forgott a múlt században.


A képregény-pályázatok középpontjában álló szuperhősökről is szólt az előadó, akik természetfeletti erejükkel valamilyen jó szolgálatot tesznek, az első, a Superman 1938-ban jelent meg. Beszélhetünk ugyanakkor antihősökről is, akik ennek az ellenkezőjét teszik. „Legyünk mi is szuperhősök!” – szólt a művésztanár felhívása, majd sorolta is, hogy milyen jócselekedeteket tehetünk: szedjük össze a szemetet, építsünk rovarhotelt, vagy egész egyszerűen ne bántsuk a természetet.

Ajánlotta mindenkinek a figyelmébe a gyerekek alkotásait, akik képregényeikben sok jó ötlettel álltak elő a természet védelmének érdekében.

Szeifert György vetítettképes előadás során mutatta be a képregény előzményeit


A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaságtól kölcsönzött idézettel zárta megnyitóját Szeifert György: „A biológiai sokszínűség a földi élet fejlődésének kiteljesedése, nem csupán számok halmaza. Megóvása olyan emberi feladat, melyet sem nézetek, sem gazdasági érdekek, sem pedig világnézeti dogmák nem rendíthetnek meg!”

„Mentsük meg a Földet!” – fűzte hozzá, majd átadta a díjakat a diákoknak, akik pályaműveikkel máris tettek bolygónk megóvásáért.

Dr. Kutasi Csaba igazgató hangsúlyozta, nem volt könnyű a zsűri dolga, hiszen nagyon sok jó anyagot kaptak, ezért több esetben megosztották a díjat és különdíjban is részesülnek a pályázók.

A paravánok mellett az óriásképernyőn is megjelenítették a gyerekek alkotásait.


Eredmények: Alsó tagozat: megosztott 3. díj: Gyimesi Bejke (Solymár), Kővári Korina (veszprémi Dózsa György Általános Iskola). Megosztott 2. díj: Gecse Ábel és Ágoston Belián Tamás (Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola), Szecsődi Eszter Szófia (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola). 1. helyezett: Prutyánn Csanád (Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI). Különdíjasok: Mikáczó Amarilla Lilla (Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI), Tamás Panna Barbara és Majercsik Zsófia (budapesti Diadal Úti Általános Iskola), Tóth Kevin Csaba (Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI).


Felső tagozat: Megosztott 3. díj: Földi Máté (hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény), Rédli Dániel (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola). Megosztott 2. díj: Gubek Rebeka (Csömöri Mátyás Király Általános Iskola), Kocsis Viktória Alexandra (Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Szolnok). 1. helyezett: Pári-Szabó Sára (Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola, Budapest). Különdíjasok: Gál Angéla, György Erzsébet-Bíborka, Nagy Írisz-Iringó (Homoródszentmártonból, Erdély, Hargita megye; „Román Viktor” Általános Iskola), Majer Péter (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola), Vaczola Szabolcs (veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola).

Színvonalas alkotások érkeztek a pályázatra, sok jó ötlettel álltak elő a diákok a természet megóvására

A múzeumigazgató zárszavában köszönetét fejezte ki az alkotóknak és kollégáinak is, akik mind a zsűrizésben, mind az installációban, a kiállítás létrejöttében szerepet játszottak.

Kelemen Gábor