A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A legnagyobb segítség, amit kolléga adhat


Irányított véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete, melynek során két zirci betegnek gyűjtöttek vért, munkatársak fogtak össze kollégájuk gyógyulásáért.


– A zirci önkormányzat keresett meg minket irányított véradás céljából egyik dolgozójuknak, akinek a műtétjéhez négy egység vérre van szüksége – mondta el Magyar Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének vezetője. Örömét fejezte ki, hogy a munkatársak aktivitásának köszönhetően meglett a szükséges mennyiség, két önkormányzati intézményből is jöttek vért adni.Vért adnak a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói

Balról: Szakács Péter, Pill Eszter, Vachtler Erik, Bereczkiné Papp Krisztina, a másik képen Kubicsekné Wolf ÉvaEgy fiatal zirci lánynak is gyűjtött vért a vöröskereszt az irányított véradás során. Nála más a helyzet, mert tizenkét egység vérre van szüksége egy hónapban, így a részére folyamatosan gyűjt a területi szervezet. Bakonybélben kezdték, majd Zirc volt a következő állomás, s mindkét akció eredményesnek bizonyult. Márciusban folytatják a lány gyógyulásának érdekében végzett munkát.


A Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának munkatársai is irányítottan ajánlották fel a vérüket

A képen: Czigler Anita, Valler Szilvia, Dobszay Kitti


Az önkormányzati intézmények munkatársai mellett Kaszás Lászlóné is részt vett az irányított véradáson, ő a fiatal lány gyógyulását segítette a semmi mással nem pótolható adománnyal. A területi vezető hangsúlyozza, az irányított véradás során fontos a vércsoport-egyezőség. A közvetlen családtagok nem adhatnak vért, mert ekkor nagyobb a fertőzésveszély, és gyengül az immunrendszer.


Magyar Lászlóné arról is tájékoztat, hogy a 2018-as jogszabályi változások kitolták a véradók felső korhatárát. Ennek eredményeképpen már a hatvanöt év felettiek is adhatnak vért, természetesen amennyiben az egészségi állapotuk ezt lehetővé teszi és folyamatos véradók voltak korábban.


Az irányított véradást követően azokat is várta a vöröskereszt, akik ismeretlen embertársaiknak ajánlják fel vérüket. Ezen a napon összesen 34-en nyújtották önzetlenül segítő kezüket.


Kelemen Gábor