A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A legjobb dolog a játék!


Hétfő. Álmosan indul ez a hét is, mint általában mindegyik. Jó lenne egy kicsit mozgalmassá, játékossá tenni a napot, így hát felmegyek a padlásra: egy épülő LEGO-birodalomba csöppenek, és az a csoda is megesik velem, hogy sikerül megnéznem Zircen egy Vidi-Fradi meccset.

Pedig nem is az Alkotmány utcai sporttelepet kerestem fel, hanem a Reguly Antal Múzeumot és Népművészeti Alkotóházat. Itt építi a Balaton-Bakony Kocka Klub a Zircen állandóra tervezett LEGO-kiállítását. Érkezésemkor ugyan a kocka még nincs teljesen elvetve, de az már bizonyos, hogy városunk egy újabb turisztikai vonzerővel bővülhet és a helyi lakosság is meglelheti örömét a színes játékvilágban.

Szorgalmasan pakolják fel a dobozokat a klubtagok, nem sajnálják ennek érdekében a lépcsőfokokat, hiszen a LEGO-sok számára az egyik legnagyobb öröm, amikor szépen összerakva láthatják a sok kicsi építőkockát, és nem kell alkotóelemeire bontva őket elrejteni a világ elől a szekrény tetején. A cél persze elsősorban az, hogy a kiállítást minél nagyobb számú látogató tekintse majd meg. (A LEGO egyébként mozaikszó, a „Leg godt!”, azaz „Játssz jól!” kifejezésből állt össze.)


A Balaton-Bakony Kocka Klub egy egészen fiatal civil szerveződés, 2014 elején jött létre, a bölcsője pedig Veszprémben ringott. – Azért alakultunk meg, hogy közösen tudjunk legózni. Kezdetben nem voltak kiállítás-rendezési ideáink, mindössze jól szerettük volna érezni magunkat, és örömet szerezni a gyermekeknek – meséli a kezdeteket Pallagi László, a klub tagja. Időközben kiderült, hogy több klubtagnak van kiállítási múltja, bemutatható készletei, alkotásai – teszi hozzá.


Így jött tulajdonképpen a gondolat, hogy a játékszobából a nagyvilág elé tárják kedvelt hobbijukat. Azóta már volt kiállításuk Székesfehérváron, Győrben, Tatabányán, Komáromban, Veszprémben, hogy csak a nagyobb városokat említsük. A tárlatok rendkívüli népszerűséggel zárultak, volt olyan attrakció, amely több ezer látogatót vonzott. Idén már hat nagyobb kiállításon vannak túl. A bemutatók mellett építhet is a látogató, és szerencsére mind a két profillal meg fognak jelenni városunkban.


A LEGO cég által hivatalosan elismert Klub olyan helyet keresett, ahol állandó jelleggel be tudja mutatni gyűjteményét, vagy legalábbis annak egy részét. Zircre elsősorban azért esett a választásuk, mert úgy látják, hogy a napi turisztikai kínálatba belefér a szabadidő-eltöltésnek ez a módja. Zirc Városi Önkormányzattal tavasszal kezdődtek meg a tárgyalások. A város hosszútávon a volt „Kisóvoda” épületét képzeli el a kiállítás és az építőszoba helyszínéül, de ehhez szükséges az épület átalakítása, „lakhatóvá tétele”. A képviselő-testület ezért ideiglenes helyszínnek a Reguly Antal Múzeum tetőterének kiállítóterét és egy földszinti helyiségét ajánlotta fel a Klub számára.


A kiállítás hivatalosan jövő héten nyílik meg, de már szeptember 1-jétől látogatható lesz, keddtől péntekig várhatóan 11.00 és 17.00, hétvégén 10.00 és 17.00 óra között. Az építőszoba kicsit később várja majd az érdeklődőket. A tárlatban lesznek fix elemek, hiszen a várost a vonatokkal nem lehet elhagyni – mondja ironikusan Pallagi László. A technológiai jellegű LEGO-k állandóan ott lesznek a „kirakatok” mögött és a Star Wars-t is nézhetjük majd mindig Zircen. Lesznek persze olyan elemek, amelyeket folyamatosan frissítenek, hogy mindig tudjanak újat mutatni a visszatérő vendégek számára is. Az anyagban egyébként a hatvanas évek végétől egészen napjainkig lehet majd látni készleteket. Továbbá különböző információs eszközökkel teszik teljessé az építőkockák nyújtotta élményt.


A Klub képviselője végül hangsúlyozza,

a LEGO-nak fejlesztő, pedagógiai hatása is van a gyermekekre nézve, így az ebben rejlő lehetőségeket is szeretnék majd kihasználni.


A Zircen kiállítók egyike dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, nyugalmazott könyvtárigazgató. Érdeklődésünkre elmondja, negyven éve legózik, az első építőkockákból egy mesevárost épített fiának, ezt eredeti dobozában a mai napig őrzi a család. Szépen, lassan gyarapodott a gyűjteménye, a klubtagok között a városépítő vonalat képviseli, míg a többiek építenek, ő inkább összerak. Városunkba repülőteret, tanyát és egy szabadidőközpontot hozott. – A LEGO nem szab határt a fantáziának. Színes, szórakoztató, és az a drámai gyönyörűség benne, hogy a negyven évvel ezelőtt megvett készleteim ugyanúgy illeszkednek a maihoz. Nagyon hasznos időtöltés, leköt, kikapcsol, amikor bemegyek a garázsba legót építeni, szinte elfelejtek mindent – beszél szinte csodálattal az építőkockákról a nagy tiszteletnek örvendő gyűjtő, aki később még egyéb meglepetéssel is szolgál majd a zirci közönségnek. Annyit elárul, hogy a téli városa is megérkezik majd utóbb a hófödte hegyeivel. – Talán itt most Zircen ez a kiállítás kedvet csinál ahhoz, hogy az emberek felismerjék, a világon a legjobb dolog a játék! – mondja dr. Praznovszky Mihály, aztán máris megy, hogy szeretett hobbijának hódoljon városunkban is, és egymáshoz illessze a bedobozolt építőkockákat.

Kelemen Gábor