A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Látványos alkotások a könyvtár falán

Molnár Lajos Dulity-díjas festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési termében, az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében. A tárlat október 31-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A pápai kötődésű művész kiállítását dr. Hermann István, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója nyitotta meg.

Dr. Hermann István megnyitóbeszéde


A zirci Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermének falain Molnár Lajos bravúros rajzkészségéről tanúskodó grafikai munkáit, íróportrékkal átszőtt festménycsokrát, valamint a jellegzetes magyar településforma, a tanya nehézségeinek megelevenedését a romló kapubejárat vagy az égbe süllyedő tanyáért fohászkodó gyászruhás anyóka képében is megcsodálhatta az érdeklődő közönség. A festő- és grafikusművész kiemelkedő alkotásai, a három első szent (Szt. István, Szt. Imre, Szt. Gellért) monumentális portréi is helyet kaptak a tárlat anyagában. Nagyon szépen fejezi ki a művész lelkületével a világjárvány idején átélt, az embert, az életet sújtó fájdalmat, félelmet. A témában jelentősek a művész által a pandémia időszakában alkotott pápai utcarészlet-grafikái is.

Molnár Lajos zirci kiállítása nemcsak látványos alkotásai miatt volt meghatározó és ünnepi alkalom, hanem azért is, mert 1997-es első kiállítása óta ez volt a 25., vagyis jubiláló kiállítása. Összesen 135 alkalommal tudta a közönség elé tárni a képeit, az egyéni és csoportos tárlatait is beleértve.

Molnár Lajos Dulity-díjas festő- és grafikusművész jubilált a zirci kiállításával

A kiállítás-megnyitót irodalmi összeállítás is színesítette. Az íróportrékkal (József Attila, Tóth Árpád, Nagy László, Ady Endre, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor, Váci Mihály) szorosan összefonódó verseket az alkotóművész, Molnár Lajos előadásában hallgatták meg a jelenlévők, akiknek igazán különleges módon köszönte meg a festő- és grafikusművész azt, hogy megtisztelték kiállításának megnyitóját a figyelmükkel.

Egy sorsolás keretében a szerencsések a Molnár Lajos által készített festményekkel, grafikákkal és az ugyancsak általa írt könyvekkel gazdagodhattak.

A kiállítás-megnyitón ajándéktárgyakkal is gazdagodhattak a szerencsések

Az esemény jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult.


Cikk: Csaba Lilla

Fotók: Horváth Norbert