A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Lánglovag, vándormuzsikus és furfangos csudavilág a zirci Gyermeknapon

Június 3-án, városi Gyermeknapi rendezvényére várta az érdeklődőket a programot szervező és koordináló Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB.Az intézmény Alkotmány utcai rendezvényterülete már a délelőtti órákban megtelt élettel.

A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltó-bemutatója rendkívüli sikert aratott a gyerekek körében,

akik nemcsak bepillantást nyerhettek a lánglovagok munkájába, hanem speciális szemléltető eszközökön keresztül ki is próbálhatták azokat a legfontosabb feladatokat, amelyekkel egy tűzoltó a munkája során találkozhat – így többek közt a tálcatűz-oltást és a nagy népszerűségnek örvendő füstszobát is. A tűzoltó-bemutató leglátványosabb eleme a roncsvágás volt, amelynek során mindenki számára tapasztalhatóvá vált, hogy feszítővágó eszközzel, mennyire gyorsan és hatékonyan, akár pillanatok alatt is darabjaira lehet szedni egy járművet, életeket mentve a gyors beavatkozással.

A szétvágott autóroncsnál a lánglovagok bőrébe is belebújhattak a gyerekek, akik a tálcatűz-oltást is kipróbálhatták

A legkisebbek is élményekkel gazdagodhattak a délelőtti órákban Fizl Kata „Kerekítő” foglalkozásának köszönhetően.

Szüleikkel együtt remek hangulatban játszottak, énekeltek-mondókáztak a Művelődési Ház mögötti játszóteret birtokba véve.

A kerekítő foglalkozás és az arcfestés nem hiányozhat a zirci Gyermeknap programjából…

Kora délutántól egyre jobban benépesedett a rendezvénynek otthont adó Alkotmány utcai rendezvényterület különféle, csalogató játékeszközzel:

az elmaradhatatlan légvárral, a kuriózumnak számító darts focival (ahol az óriás darts táblára ezúttal öntapadós labdával kellett célba lőni) és a Furfangos Csudavilág elnevezésű játékpark közel hetven eszközével (érdekes jelenségek szemléltetése, ügyességet és gyorsaságot próbára tevő játékok, ördöglakatok és logikai játékok, zsonglőr és óriásjáték-részleg, népi játékok, ovis sarok) feledhetetlen kikapcsolódást kínált.

A darts foci és a játékpark is bemutatkozott a programon, ez utóbbi során közel hetven eszközt próbálhattak ki a gyerkőcök

A kalandos játékkavalkádon túl egész nap várták az arcfestők az apróságokat szebbnél szebb alkotásokkal, s ugyancsak a nap folyamán a programok végéig az egyedi színfoltnak számító kaktuszkiállítás is izgalmasnak bizonyult a Művelődési Házban.


A délutáni órákban a gyermeknapi színpad sem maradt árván.

Elsőként a Mesekocsi Színház színészei köszöntötték a gyerekeket, akik „A kiskakas gyémánt félkrajcárja” című, ismert mesejátékot adták elő, amelyben a kiskakas a császárral bátran szembeszállt és a gyerekek segítségével megörvendeztethette gazdasszonyát. A mesejátékot követően Gulyás László, országot s világot járt és járó vándormuzsikus bűvölte el a gyereksereget Zircen, muzsikával-meseszóval teli kicsinyke ládájával.

A Mesekocsi Színház előadása is nagyszámú közönséget vonzott az Alkotmány utcai rendezvényterületen

Gulyás László világot járt vándormuzsikus is ellátogatott Zircre, s ha már ellátogatott, el is bűvölte a gyermeksereget

Az élményekben gazdag napot a Mintapinty zenekar koncertje zárta,

amely 2009-ben úgy bújt ki a tojásból, mint a pinty – a Bakony fővárosában is megénekelték a világnak, milyen jó is közösen, szívvel-lélekkel zenélni – csipetnyi színházzal, játékkal, jelmezekkel, tánccal és nagyon sok nevetéssel ajándékozták meg lelkes „kis” közönségüket.

A Mintapinty zenekar koncertje méltó zárása volt az élményekkel teli napnak, a közönséget is bevonták a műsorukba

A Gyermeknapot szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársai ezúton is köszönik valamennyi közreműködő, segítő és önkéntes munkáját, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.


Szöveg: Csaba Lilla


Fotók: Kucsera Kata és a szerző