A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Lámpásként világítanak a nemzet napszámosai


A Pedagógusnaphoz kapcsolódóan, szűkebb körben adta át Zirc Városi Önkormányzat a „Zirc Város Közoktatásáért” szakmai kitüntetéseket a Városházán.


Ottó Péter polgármester köszöntötte a vendégeket és hangsúlyozta, Zirc városában a jelenlévő pedagógusokon kívül még nagyon sokan ellátják ezt a nemes és szép hivatást. A négy közoktatási intézménybe összességében több mint 1400 diák, illetve gyermek jár. Az ő napi munkájukat, feladataikat segítik a pedagógusok, akiket szintén köszöntött a városvezető.


Beszélt arról is, hogy a pedagógus szó eredete az ókorra vezethető vissza, később a magyar köznyelvben többféle módon méltatták és nevezték a pedagógusokat, voltak a nemzet napszámosai, Gárdonyi Géza azonos című regénye alapján pedig Lámpásoknak is nevezzük őket. A regény Kovács Ágoston életútját mutatja be, aki a jelenlegi pedagógusokhoz hasonlóan több évtizedes kitűnő szolgálatteljesítést követően magas rangú kitüntetésben részesült. Jólét, hatalom és nagyon kellemes érzés – ez volt a főhős pedagógusi „életpályamodellje” a 19. században, amikor hét éves korában eldöntötte, hogy tanító lesz.

„Feltételezem, hogy a mai pedagógusok pályaválasztását nem ez motiválta, de mindannyiuk számára örökérvényű gondolatként ott lebeg Békefi Antal üzenete, mely szerint: Tudás nélkül nem lehet, szív nélkül nem szabad”.

Ottó Péter polgármester köszönti a pedagógusokat


Ünnepi beszédet Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke mondott. Emlékeztetett arra, hogy a 2020–2021-es tanév sem a megszokott menetrend szerint alakult. A járványhelyzet alakulása ismét az online oktatás bevezetését tette szükségessé az iskolákban, amely számos családnak és pedagógusnak jelentett újabb kihívást. A digitális, illetve online oktatás során alkalmazott eszközök remek kiegészítő lehetőségnek bizonyultak, de ugyanakkor hangsúlyozta,

nem lehet mindent digitálissá tenni, kellenek a fizikai tapasztalatok, visszajelzések, érzések, egy-egy bátorító érintés, simogatás, a személyes kontaktusok és megtapasztalások.

Hozzátette azt is, a megpróbáltatások ellenére a tanulók és tanáraik sikeresen leküzdötték az akadályokat és haladtak tovább a tervezett úton.

Varga Zita bizottsági elnök szakmabeliként is szembesülhetett a pedagógusok elé gördülő akadályokkal


„Tisztán látom a készülő szobrot minden egyes márványtömbben, és nekem nincs más dolgom, minthogy lehámozzam róla a felesleges, durva falakat, melyek magukba zárják” – idézte Michelangelót, amikor arról kérdezték, hogyan kezd neki egy szobor megalkotásának, majd hozzáfűzte: a jó nevelő is olyan, mint a jó szobrász. Formálja, alakítja a rábízott gyermekanyagot, meglátja a benne rejlő lehetőségeket és igyekszik azt maximálisan a felszínre hozni.


A tanév végeztével köszönetet mondott az önkormányzat és a közösség nevében valamennyi pedagógusnak és az oktatásban-nevelésben dolgozóknak a gyermekek érdekében végzett áldozatos munkájukért, helytállásukért. A nyári szünetre jó pihenést, feltöltődést, a következő tanévre pedig sok sikert és jó egészséget kívánt mindenkinek.


A kitüntetésben részesülő pedagógusokat az érintett intézmények vezetői, Kovács Mónika, Burján István és Horváth Attila méltatták. Az elismerő okleveleket és a hála jelének virágait Ottó Péter polgármester és dr. Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője adta át. A „Zirc Város Közoktatásáért” szakmai kitüntetést az idei évben Honyeczné Bokor Judit és Mühlbauerné Horváth Ágnes, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusai, Szaturiné Biber Mária, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pedagógusa és Sebestyén Zoltánné, a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium fejlesztőpedagógusa vehette át kimagasló szakmai munkájának elismeréseként.


Az elhangzott méltatások szerkesztett változatát kapcsolódó írásainkban olvashatják, azok cikkünkből is elérhetők feljebb, a kitüntetésben részesülő pedagógusok nevére kattintva.

A kitüntetett pedagógusok önkormányzatunk képviseletével és térségünk országgyűlési képviselőjével

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője is elfogadta a meghívást és szintén köszöntötte a pedagógusokat, a kitüntetésben részesülőknek pedig gratulációját fejezte ki.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is köszöntötte Zirc városának elismerésben részesülő pedagógusait

Mint mondta, a pedagógusi életpálya egyre nehezebb, de az elhangzott laudációk azt bizonyítják, hogy érdemes még mindig ezt a hivatást választani.

Fontosnak nevezte a társadalmi elismerést, és Zirc városa abban is élenjár, hogy az arra érdemes személyeket kitünteti. Különleges világként jellemezte a pedagógusokét, akik valamennyi gyermek nevét megőrizték emlékezetükben, szinte mindenre emlékeznek, azt pedig, hogy megyei, országos versenyekre készítenek fel diákokat, kincskeresésnek nevezte, a kiváló eredményeket felmutató diákok az életben is meg fogják állni a helyüket és az egész nemzet javát szolgálják.


Az átadót megtisztelte jelenlétével Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója is.


Kelemen Gábor