A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kútból és fa tetejéről is mentett embereket a zirci tűzoltó


Kiemelkedő egyéni szakmai teljesítményének elismeréseként „A 2017. év Veszprém Megyei Önkormányzati Tűzoltója” kitüntetést vehette át Vágenhofer Roland zirci tűzoltó a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától, Dányi Béla dandártábornoktól.


2008-ban lépett be először a zirci tűzoltókhoz, majd hároméves szolgálatot követően külföldön próbált szerencsét. Valahogy azonban mégiscsak visszahúzott hazájához a szíve, mintha meghallotta volna messziről a bajba jutott emberek segélykiáltásait: újra kérelmezte felvételét a Zirci Önkormányzati Tűzoltósághoz, ahol tisztában voltak a képességeivel, s örömmel fogadták a visszatérését. Ő már a harmadik zirci tűzoltó öt éven belül, aki megkapta ezt az elismerést.


Vágenhofer Roland az elismerő oklevéllel és a kiemelkedő munkájáért kapott ajándéktárggyal


– Társasági igényű, ugyanakkor társaságot teremtő személyiség, egyenes, nyílt ember, aki nemcsak szakmailag, hanem mint munkavállaló is kiemelkedő – jellemzi beosztottját ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok.

Elvégezte a négy hónapos tűzoltó alapfokú tanfolyamot, amivel a hivatásos állományban is szolgálhatna, de ő maradt kisvárosunk tűzoltóságánál. Jelenleg a „C” szolgálati csoportban 1/1-es beosztást lát el, ami a legmagasabb kategóriának számít a tűzoltók között. Több olyan helyszínt közelít meg nagy bátorsággal, amit társai esetlegesen fordított érzelmekkel tennének meg. Humorával enyhíteni tudja a bajba jutott emberek félelmét, amíg társaival együtt a segítségükre siet – teszi hozzá.


Vágenhofer Roland nem szereti az állandóságot és a kiszámíthatóságot, szereti viszont a kihívásokat, azt mondja, ezért választotta ezt a hivatást.

Szerény a kitüntetésével kapcsolatban, amikor erről kérdezzük, elmereng, s különösképpen két műszaki mentés emlékképei peregnek le előtte: amikor Nagyesztergáron egy kútba esett állampolgárt kellett felhozni a mélyből, és amikor egy fa lombkoronáján landoló kisrepülőgép pilótájának és utasának a segítségére siettek. – A tűzoltó munkával jár mindez, de ahogy ő a mentést kivitelezi, azzal emelkedik ki társai közül – fűzi hozzá parancsnoka. A mélység és a magasság mellett persze még számtalan eset volt, ahol szükség volt a kivételes képességeire: közúti balesetek, háztüzek, lángoló gázpalackok ártalmatlanítása…Szereti az idejét hasznosan eltölteni, legfőbb hobbija a horgászat, amely már kisgyerekkora óta elkíséri, gyakran pecáznak a testvérével, versenyekre is járnak, a kollégákkal is részt vesznek a tűzoltósági horgászversenyeken. A vadászat is közel áll hozzá, szeret kirándulni az erdőben, focizni a barátokkal, s minden olyan tevékenység vonzza, amely a természetben történik. Ezért is szeret Zircen élni, mert ezen a tájon az ember megtalálja a szabadságát, amikor nem köti le a szolgálat. Nemcsak hivatásánál fogva segíti az embereket, hanem „csendes hősként” is igyekszik életeket menteni: egyszer adott eddig vért, de azt mondja, ennek lesz folytatása, szeretne rendszeres véradó lenni.Képek forrása: www.facebook.com/Vágenhofer Roland


Jó érzéssel tölti el, amikor egy káreseményt követően az emberek megköszönik a segítséget.

Az oklevél mellett egy órát kapott ajándékba, de hangsúlyozza, számára már az is elég, ha csak szavakkal ismerik el a munkáját. Sok gratulációt kapott lakóhelyén, bajtársai, barátai, ismerősei is örömmel fogadták a kitüntetését, és természetesen a családja is nagyon büszke rá. Sok kisgyermek álma, hogy tűzoltó legyen, vagy katona. Vágenhofer Rolandnál sem volt ez másként, de akkor még nem tudta, hogy ezt a szép hivatást választja. Most már úgy érzi, innen szeretne majd egyszer nyugdíjba menni.


A teljes Zirci Önkormányzati Tűzoltóság kiemelkedő tevékenységét is elismerték: ITT

Kelemen Gábor