A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Különvonat közlekedik Zirc és Dudar között


A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség szeptember 19-én rendezi meg a Bakonyvasút ünnepnapját. Ezen a napon rég nem látott különvonatot közlekedtetnek a kirándulók, vasútbarátok és a térség érdeklődő lakói számára.


A vonat az előzetes tervek szerint Zircről 11:35-kor, a Veszprém felől érkező személyvonatot megvárva indul és Dudarbánya vasútállomásra közlekedik a Dudar volt megállóhelyen történő megállással oda- és visszaútban.

A szerelvény Győrből érkezik Zircre a Győrből 9:24-kor induló menetrendszerinti vonattal. A vonattal érkezők Győr és Veszprém felől egyaránt a MÁV-Start rendes díjszabása szerint megváltott jegyekkel utazhatnak.


A mintegy tíz kilométer hosszú Zirc-Dudarbánya vasútvonal 1947-ben szénszállításra épült, tervezték a meghosszabbítását Bakonycsernyén át Balinkáig, összekötve a Bodajk-Balinka iparvasúttal, de ez sohasem valósult meg. A szénbányát 1997-ben zárták be. Ezt követően 2006-tól bauxitszállításra is használták, de napjainkban a kisebb volumenű termelés miatt már közúton szállít a bányaüzem. A személyszállítás az 1980-as évek végére a műszakos munkásszállításra korlátozódott, majd 1990-ben a volán vette át a bánya személyforgalmát. A hatvanas években azonban még közvetlen Balatonfüredre közlekedő vonat is indult Dudarról.


A vasútvonalon jelenleg személyszállítás nincs, a síneket csak a Dudaron fával megrakott néhány tehervonat koptatja. Az engedélyezett pályasebesség jelenleg 20 km/óra, így a vonat mintegy 30 perc alatt éri el a célállomást, ahonnan a mozdony körüljárását követően újra 30 perc lesz a Zircig vezető út.


A különvonat érdekes lehet a vasútbarátoknak is, hiszen utoljára 11 évvel ezelőtt, 2009 tavaszán közlekedett a Zirc-Dudarbánya vasútvonalon személyvonat. Akkor egy Bz motorvonattal lehetett utazni, most a három Bhv kocsiból álló szerelvényt M41-es dízelmozdony fogja vontatni, ami az elmúlt évek vasútbarát különjárataihoz képest is különlegesség – írja közleményében a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség.


Kelemen Gábor