A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kreatív alkotások születtek az otthoni környezetben is


Május 10-én a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci telephelyén is újraindul a tantermi oktatás. Nem volt egyszerű a gyakorlati képzést megvalósítaniuk online térben, de a cikkünkben szereplő gazdag képi anyag jól illusztrálja, hogy a gyerekek otthon is aktívak és kreatívak voltak. Gurobi Bernadett művészeti vezetőt kérdeztük írásban.


– A járványhelyzet befolyásolta a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci telephelyének létszámát ebben a tanévben?


– A mostani évkezdés kisebb nehézségekkel indult, hiszen a szülők nem jöhettek be az iskola épületébe, és mindenkin eluralkodott a járvány miatti bizonytalanság érzése, így kismértékben csökkent a létszámunk, ami reméljük, a jövő évre újra visszaáll majd a régi szintre!


– Hogyan alakult az életetek a tavaly márciusban életbelépő veszélyhelyzet óta? Mikor volt lehetőség tantermi oktatásra és mikor szorultatok online térbe?


– Amikor az iskola bezárt, mi is az online térbe szorultunk, kivétel ez alól a mostani időszak. Az alsó tagozatosok ugyan elkezdtek járni újra suliba, de a művészeti iskola előreláthatólag május 10-én kezdi meg a jelenléti oktatást.


– A közösségi oldalatok a tükre annak, hogy otthon is aktívak és kreatívak a növendékek. Hogyan lehet megvalósítani a művészeti képzést távoktatás formájában? Milyen módszerekkel dolgozol a gyerekekkel?


– Mivel ez gyakorlati tevékenység, ezért egy szóval annyit mondanék, hogy: NEHÉZ! Aki követi a FB-oldalunkat, láthatja, hogy az otthontanulás idejére a gyerekek olyan feladatokat kaptak, amiket az ottani körülmények megengednek. Nem a mívességen van a hangsúly, hanem a kreativitáson. Emellett a téma és anyagválasztás újszerűségével szerettem volna a gyerekeket meglepni és motiválni. Nagy segítséget adtak ehhez a kortárs és régebbi korok művészeinek alkotói példái. Készítettek képeket magokból, tésztából és konyhai eszközökből. Építettek tornyokat különböző anyagokból (székek, plüssök, könyvek, lego, jenga, faépítő, stb.), de kint a szabadban is kipróbálhatták tudásukat a természetes anyagok segítéségével. Ezek mellett a nagyobbak többször a telefonjukat és a letöltött appokat használták.


– Többféle képzőművészeti ágban is alkotnak a tanítványaid. Milyen munkák születtek mostanában a kisdiákok részéről?


– Március 8-a előtt, amikor még voltak órák, az előző évi tapasztalatokra alapozva megpróbáltunk minél több kézműves technikát kipróbálni. Idén előkerült a textil, többféle megoldási lehetőséggel. Anyagként kötözve és viasszal is batikoltuk, festettük, nyomtattuk, fonalként szőttünk belőle. Tettük ezt azért is, mert az idei év országos versenyének az egyik területe ez volt. Ezek mellett fokozatosan nő a fotós, videós feladatok száma is.

– A pandémia időszaka alatt volt-e valamilyen pályázat, verseny, amin indultatok? Be tudnál-e számolni valamilyen eredményről?


– A művészeti iskolások számára meghirdetett VII. Textil-, Bőr-, és Kézműves Versenyre neveztünk munkákat, ahova Zircről hét tanuló jutott be a döntőbe, főként viaszolt batikképekkel. Név szerint: Paró Blanka 4.b., Jani Mirtill 5.c., Kovács Anna 5.c., Kadnár Dóra 6.a., Fleisz Zorka 6.c., Gurobi-Zab Zorka 7.a. és Dohnál Borbála Cseperke 8.b. osztályos tanulók.

– A rajzfilmkészítő projekttel hogyan álltok? Néhány évvel ezelőtt egy kiállítás keretében mutattátok be a gyerekek első animációs képkockáit. Születtek-e azóta ilyen alkotások, és ha igen, milyen témákat dolgoztak fel a diákok?


– Ismét készültek rajzfilmek, mert ez volt a másik verseny, amihez nevezési munkákkal készültünk. Ennek a beadási határidejét meghosszabbították, döntőjét áttették őszre. Érdekes próbálkozások születtek a hagyományos kézzel rajzolt figuramozgatásra a nagyoktól, pedig ők már nem is nagyon találkozhatnak a digitális filmek világában ilyesmivel. (Nekem még gyermekkorom nagy élményét jelentette, amikor láttam, hogyan rajzolnak a fázisrajzolók képkockáról-képkockára egy figurát.)


Szemmelveisz Dalma: Lajhártempó


– Hogyan tervezitek a tanév hátralévő időszakát?


– A tanév hátralévő része az élvezeteké lesz. Szobrokat papírmasézunk, tárgyakat, képeket nemezelünk, apróságokat agyagozunk. Szóval, minden szórakoztatót bevetünk az utolsó hónapban!


– Idén nyárra van-e tervben tábor, ha igen, mikor és hol várható?


– Valószínűleg lesz, ahogy tavaly is volt kicsiknek és nagyoknak is, de még ennyire nem látni a jövőbe!Cikk: Kelemen Gábor, Fotók: Gurobi Bernadett

A képeket és videót a Szín-Vonal AMI bocsátotta rendelkezésünkre.