Közelebb önmagunkhoz, közelebb egymáshoz


Bensőséges beszélgetés-sorozat Nagy Lénárd ciszterci atyával


A zirci Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében bensőséges beszélgetésre várta az érdeklődőket Nagy Lénárd ciszterci atya.


A programot a Zirc Városi Nyugdíjas Klub foglalkozása keretében szervezték, így főképp az idősebb korosztály képviseltette magát. Többségük régóta ismeri Lénárd atyát, akinek pásztori hivatásán túl

empatikus, figyelmes, rokonszenves személye megérinti az emberek lelkét.

A ciszterci atya Babits Mihály ’Psychoanalysis Christiana’ című versével hangolta rá a jelenlévőket az elmélyülésre, melynek legfőbb célja az volt, hogy egy rövid időre megálljanak, befelé tekintsenek s a közös együttgondolkodás mentén bizalommal megnyíljanak önmaguk és egymás előtt. A bensőséges és sokszor személyes érzelmeket feltáró beszélgetést Lénárd atya irányította, aki saját élményeivel és tapasztalataival is hozzájárult azon lelki folyamatok teljesebb megértéséhez, megközelítéséhez, mint például az őszinteség, az elfogadás, a harag, a megbocsátás, a szeretet "arcai".

Bizalmi megnyílásra és együttgondolkodásra ösztönözte empatikus, figyelmes, emberséges személyével Lénárd atya a jelenlévőket

Hangsúlyozta, valamennyi fogalomkör tisztázásához az önismeret a kulcs, mely a bennünk lévő ún. "vakfoltok" feltárásában is segítséget nyújt. Végezetül kiemelte, nem szabad elfelejtenünk a különböző élethelyzeteinkben: a másik ember is - bizonyos tekintetben - mi magunk vagyunk.

Ahogy a bibliai parancsolat mondja: „Szeresd felebarátodat, mint Tenmagadat”. Ám ahhoz, hogy egymás iránt elfogadással, szeretettel viseltessünk, mindenekelőtt önmagunkhoz kell szeretettel és elfogadással odafordulnunk.


Csaba Lilla