A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Követik a trendeket, de a hagyományokat is tisztelik Zircen

„TRendben vagyunk” jeligével hirdették meg országosan a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot, melyhez az idei évben is színvonalas programokkal csatlakoztak a zirci muzeális intézmények. Három időszaki kiállítás nyílt meg, rendhagyó tárlatvezetés és zenei élmények is várták az érdeklődőket, akik játékosan elmerülhettek a természettudományok különleges világában is.


A nem is olyan régen üzembe helyezett Rákóczi téri okos zebrának állandó készenlétben kellett állnia, hogy átkelhessenek a zirci nevezetességek között folyamatosan ingázó látogatók, csoportok.


A trendi program ellenére sem szakított azzal a hagyománnyal Zirc, hogy a Múzeumok Éjszakája az apátsági épület SarokGalériájából induljon útjára: az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma által meghirdetett „Az év fajai a Bakonyban” című rajzpályázat díjátadójára és a legjobbnak ítélt alkotásokból összeállított időszaki kiállítás megnyitójára került sor elsőként. A vendégeket dr. Kutasi Csaba, a szervező intézmény igazgatója köszöntötte, a kiállítást – melyről bővebben kapcsolódó írásunkban olvashatnakSzeifert György művésztanár nyitotta meg.

Sok résztvevővel igazi megnyitó-ünnep volt a gyermekrajz-pályázat eredményhirdetése és a kiállítás megnyitója

A tavaly ötvenedik születésnapját éppen a Múzeumok Éjszakáján megünneplő intézmény játékos természettudományra invitálta a látogatókat három helyszínen.


A családias hangulatú megnyitót követően a saroképületben folytatódtak a programok. Élvezettel hallgatta a közönség a Barbara Sallee & The Bayou Barn Burners két felvonásos jazzkoncertjét az udvaron. A folyosón a 2023. év fajaihoz kapcsolódóan fecskefarkú lepke hűtőmágnest és őzike lámpást készíthettek a gyerekek a múzeumi munkatársak segítségével, és ha már Tonna és Mázsa városában járunk, mamutcsontok látványprepalására is lehetőség nyílt a geológiai gyűjteményben.

A jazz szerelmeseinek is kedvezett az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus segítette a családi kézműves-foglalkozást

A közművelődési termet kétfelé osztotta az állatvilág: az egyiket a múzeum gerinces zoológiai gyűjteményében található őztrófeák, a másikat négy földrészről érkező egzotikus ízeltlábúak foglalták el, melyeket múzeumpedagógiai foglalkozás keretében közelebbről is meg lehetett ismerni.

A különleges bemutatót szemlélők nem riadtak meg az élő ezerlábú kézbevételétől sem.

Ki tudja, hol és mikor kezdődik egy geológusi pályafutás – a gyerekek élvezettel preparálták a mamutcsontokat

Két alkalmi kiállításnak is helyet adott a közművelődési terem, az egzotikus ízeltlábúakhoz nehéz volt odaférkőzni…

A Ciszterci Apátság biztosította a helyszínt, a Bakonyi Természettudományi Múzeum hívta a szakembert: mindkét intézmény kiemelte, hogy

nagy népszerűségnek örvendett az arborétumi denevérles, amelyet nemcsak az időjárás, hanem a szerencse is kegyeibe fogadott, hiszen a Zircen már jól ismert Mészáros József lebilincselő előadása mellett denevért is sikerült fogni.

A kép önmagáért beszél, milyen érdeklődés kísérte Mészáros József denevérkutató (kalapban) bemutatóját

– Intézményünkben összesen 2212 főt számláltunk. Ebből 1422 fő az állandó kiállításokban, 690 fő a saroképületben zajló programokon, 100 fő pedig a denevérlesen vett részt – tájékoztatott Ujvári Judit könyvtáros. Hozzátette, a leglátogatottabb időszak a hét és nyolc óra közötti volt, de sok érdeklődővel találkozhattak tizenegyóra magasságában is.


Különleges kiállítással örvendeztette meg látogatóit a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház.

Akik a boltíves kapun áthaladtak, és a ház első ismert tulajdonosáról, Dubniczay Istvánról elkeresztelt terem felé vették az irányt, nem is sejthették, hogy egy keresztelő ünnepi pillanataiba csöppennek. Terített asztallal és nagy szeretettel fogadta a betérő vendégeket az ifjú házaspár, és ha jobban bekukkantottunk, láthattuk, hogy egy csecsemő is ring a kis falusi porta bölcsőjében.


Kirmer Anna etnográfus fűzött előszót a Laczkó Dezső Múzeummal történő együttműködésben létrejött kiállításhoz, amellyel Illés Ferencnek, a múzeum közelmúltban elhunyt alapító-igazgatójának is emléket állítanak. A tárlatról – mely szeptember végéig várja az érdeklődőket – részleteket külön írásban közlünk. Az időszaki kiállításhoz kapcsolódóan beöltözős fotózásra is lehetőség nyílt.

A Múzeumok Éjszakája program látogatói egy falusi család vendégségében

A százéves múlt után a modern 21. századba is bepillantást lehetett nyerni, a múzeumi főépület emeletén immár az „Év Kiállítása” címmel büszkélkedve várta a látogatókat az interaktív, az idei rendezvénysorozat mottóját is jól követő „Regulyversum – mindent Regulyról” című állandó kiállítás.


Szoros érzelmi kötődésük van az alkotóműhelyeknek a Múzeumok Éjszakájához, hiszen egy kivételével valamennyi Szent Iván éjjelén nyitotta meg újjászületve a kapuit, nem csoda, hogy élettel teltek meg ezúttal is: a kézműves foglalkozások is kapcsolódtak az újonnan nyílt időszaki kiállításhoz. Aki látta a berendezett szobát, annak nyilván megjött a kedve a bútorfestéshez Cz. Budai Katalinnal. Csóti Gabriella agyagozásra, ifj. Hegedűs Árpád kovácsolásra, az alkotóház munkatársai pedig ütőfás mézeskalács-készítésre invitáltak.

Manapság igen felkapott lett a bútorfestés, a technikát Cz. Budai Katalin népi iparművésztől (balról) lehetett megtanulni

Csóti Gabriella és ifj. Hegedűs Árpád szinte állandó közreműködői a Múzeumok Éjszakája kézműves foglalkozásainak

A Népművészet Ifjú Mestere, Marton Károly intézményi munkatárs a mézeskalácsos műhelyben adta át a tudását

A Reguly Múzeum programja a zirci muzeális intézmények közös nyereményjátékának eredményhirdetésével zárult.

A kérdőívre helyes választ adók között huszonöt ajándék talált gazdára, a fődíj egy kétszemélyes vacsora volt a Hotel Szarvaskút és Kemencés Étterem jóvoltából. A kérdőív az intézmények által leadott, rájuk vonatkozó kérdésekből állt össze, akik valamennyien nyereménytárgyakkal járultak hozzá a játék sikeréhez – erről Pucsek Eszter múzeumi munkatárs tájékoztatott, aki azt is elmondta, hogy mintegy 1800 látogatót számláltak a szombati program során. Erre az alkalomra, a veszprémi Íródeák vendéglátásában a múzeumi kávézó is megnyílt.


A tavalyi évben új helyszínnel gazdagodott a zirci Múzeumok Éjszakája: a piacot üzemeltető „Vidéken Bénázók” a vidéki életet támogató Egyesület Éjszakai Piaccal készült a rendezvényre, és a debütálás sikerén felbuzdulva idén is meghirdették rendezvényüket.

Már a koraesti órákban nagy volt a forgatag a termelők agoráján, színezte a programot Kovács Péter tűzi kovács bemutatója, akitől szerszámfortélyokat is elleshettek a piacozók.

Mit mire és hogyan lehet használni? – Kovács Péter szerszámbemutatója a Zirci Piac rendezvényén

A múzeumi kavalkádot követően visszamegyünk az okos zebrán, hiszen a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjában is megnyílt egy időszaki kiállítás: a fából készült szakrális szobrok seregszemléje szeptember végéig várja az érdeklődőket a rendtörténeti kiállításban.

A Via Calvaria – Csendhegyek útja projekt és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében létrejött tárlat megnyitóján Marton Bernárd perjel atya és Schumicky György szólt az egybegyűltekhez, Zirc környéki népdalokkal közreműködött Császár Dominik és Császárné Borzavári Róza.


Nagyobb terjedelemben erről a kiállításról is egy külön cikk keretei között számolunk be.

A kiállítás azoknak a helyi fafaragó mestereknek is emléket állít, akiknek a keze munkáját dicsérik a zirci műemlékkönyvtár művészi faragásai

Az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár intarziás bútorai között egy rendhagyó tárlatvezetésre is sor került. Németh Gábor könyvtárigazgató oldalán Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója várta a vendégeket, akik szép számmal össze is gyűltek a könyvritkaságok rengetegében.

A „rendhagyó” jelzőben nem csalódhattunk, hiszen bevezetésként egy Pilinszky-verssel örvendeztette meg a hallgatóságot a nemrégiben Kossuth-díjjal kitüntetett művész.

Két kötetet is magával hozott, elsőként egy 1916-os aláírással ellátott imádságoskönyvből idézett.

Az idei rendezvény kivételes pillanatainak egyike: Oberfrank Pál színházigazgató szaval a zirci műemlékkönyvtárban

A könyvtár látogatói hűtőmágnest is készíthettek, akik pedig előzetesen regisztráltak, azok különleges élményben részesülve a gitárosként számtalan világhírű és országosan ismert produkcióban megforduló Lee Olivér és társai akusztikus koncertjét hallgathatták meg az OSZK szervezésében, a Barokk-teremben.

A fiatal zenészkvartettet erősítette a magyar könnyűzenei életben szintén hírnevet szerző zirci Szeifert Bálint, a Mörk együttes tagja,

továbbá Szabó Árpád és Cseke Dániel.

Akusztikus koncert a műemlékkönyvtár Barokk-termében, középen Lee Olivér és a zirci Szeifert Bálint (Kép forrása: SKB)

A különleges attrakciók mellett az Arborétum, a Bazilika és a Rendtörténeti kiállítás is fogadta a látogatókat, illetve előzetesen lehetett helyet foglalni a Vöröstoronyba és a Királyterembe. Nagy Andrea, a Látogatóközpont vezetője elmondta,

összesen hat turnust hirdettek meg, és valamennyi kitöltötte a negyvenfős létszámkeretet.

Délután öt órától folyamatos érdeklődés volt a különböző attrakciók iránt, sokan megfordultak az apátság nevezetességei között – legtöbben este héttől kilencig érkeztek – örömükre szolgált, hogy gyermekes családokkal is találkozhattak szép számmal az egyes helyszíneken.


Az idei Múzeumok Éjszakáján egy meglepetésszámra is sor került,

a Rákóczi téri zsákutcában muzeális minősítésű és veterán korú autókat vehettek szemügyre a látogatók, járókelők a Bakonyi Veterán Klub jóvoltából.

Fiatalok is előszeretettel fotózták a Múzeumok Éjszakája programhoz kapcsolódóan civilek által kiállított veterán járműveket


Cikk: Kelemen Gábor

Fotó: Szerző, Szervezők