A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Korszerű múzeum jön létre Zircen


Kezdetét vette a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház felújítása, mely a „Komplex turisztikai fejlesztés Zircen” elnevezésű projekt fő elemét képezi. Új terek jönnek létre, korszerű körülmények közé kerül városunk egyik nevezetessége.Zirc Városi Önkormányzat összesen 418 507 450 forintos támogatást nyert el turisztikai fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, melynek eredményeként – a már folyamatban lévő múzeumi felújítás mellett – megtörténik a városközponti parkoló fejlesztése, szabadtéri színpad létesül hang- és fénytechnikával, lovasok és kerékpárosok számára is jól használható túraútvonal kerül kijelölésre a város körül.


A projekt fő elemét az elmúlt évtized során folyamatos megújulás alatt álló, Reguly-múzeumnak helyet adó épület fejlesztése képezi: ennek során a főépület teljesen átalakításra kerül és a földszintes utcai épületrészben lévő eddig még fejlesztéssel nem érintett helyiségek is megújulnak. A terek bejárhatóságához szükséges belső bontások, szigetelések kialakítása után múzeumshop, recepció, turisztikai iroda, kávézó létesül, új kiállítóterek jönnek létre.

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és dr. Ruttkay-Miklián Eszter múzeumigazgató a bejáráson. Háttérben a kivitelező Min-Tech Kft. képviselői és a városvezetés


A következő lépésben az új tereket töltik meg kiállítással: a földszinten Bér Júliának, a Zirchez sok szállal kötődő festőművésznek szentelnek egy emlékszobát. Az emeleten megismerhetik a látogatók a Reguly-családfát, a zirci apátság apátjait, majd egyre távolodva Finnországba és Szibériába is el lehet jutni, ahol a medvekultuszba, a hanti életmódba nyerhetnek bepillantást. Közben számos tudományos bemutatótéren vezet az út: lesz a nyelvek összehasonlítására alkalmas „nyelvfa”, Reguly Antal térképészeti munkásságához kapcsolódó makettek, mindezek a mai kornak megfelelően látványos, interaktív módon.


Reguly Antal életét és munkásságát bemutató állandó kiállítás a fejlesztés ideje alatt szünetel, hogy aztán a megújult épületben egy teljesen új, modern tárlat nyissa meg kapuit „Regulyverzum” címmel: a házban született kutató életére, útjára alapozva fogják végigvezetni a látogatókat, térben és időben is követve Reguly közel 200 éve bejárt útját.

A Reguly Antal Múzeum főépülete és utcai földszintes szárnya külsőleg már megújult az elmúlt évek során, most pedig belül is komplex felújításon esik át, új létesítményekkel bővülve (Fotó: archív)

A jelenlegi kivitelezéssel párhuzamosan indul a projekt többi elemének a kialakítása is, ezekkel együtt, a tervek szerint 2020 szeptemberére várható a turisztikai beruházás zárása.

Kelemen Gábor