A bakony fővárosa

Környezetbarát összeköttetés Kardosrét városrésszel


Kerékpáros felvonulással egybekötve került sor a Zirc-Kardosrét hivatásforgalmi kerékpárút átadására az Európai Mobilitási Hét Autómentes Napján. A beruházás Zirc Városi Önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően valósult meg.


Ottó Péter polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, közöttük az átadó ünnepségre kerékpárral érkezőket. Külön köszöntötte térségünk országgyűlési képviselőjét, dr. Kovács Zoltánt, akinek, mint mondta, nem formális a jelenléte, hiszen komoly szerepe volt a projekt előkészítésében és megvalósításában.


Városunk vezetője hangsúlyozta,

több évtizedes problémát oldott meg ez a beruházás, mely a városrész lakóinak közlekedését, a szakképző iskolás diákok tanműhelybe történő biztonságos eljutását és az ipartelep megközelítését is elősegíti gyalogosan és kerékpárral egyaránt.

Biztonságos körülmények között közlekedhetnek a kerékpárosok, gyalogosok a belterület és a városrész között


A beruházással kapcsolatos műszaki információkat Hellebrandt Ferenc alpolgármester ismertette. – Mozgalmas nyomvonal, változatos terepviszonyok mellett, az átlagosnál jóval több csomóponti keresztezéssel – foglalta össze a Zirc belterületi szakaszát Kardosrét városrésszel összekötő, csaknem a település északi végéig húzódó, közel két kilométeres kerékpárút legfontosabb tulajdonságait városunk alpolgármestere.


Hangsúlyozta,

nem a hossz és a műszaki tartalom tér el a szokványostól, hanem az a műszaki adottság, amit át kellett hidalni, utalva a négy csomóponti kereszteződésre.

A Cuha-patak kereszteződéséhez egy nagyobb méretű átereszt kellett építeni, amely híd funkcióval bír, a Győr-Veszprém vasútvonal kereszteződésében pedig gyalogos formában, a kerékpárt tolva lehet átjutni. A 82-es főúton is áthalad a kerékpárút, amihez egy gyalogátkelőhely kialakítására volt szükség. A középső harmadban még egy vasúti kereszteződés következik, majd innen már nyugalmasabb nyomvonalon vezet az út egészen Kardosrét belterületéig.


Hellebrandt Ferenc szólt arról is, hogy hatósági engedélyek hosszú sorát kellett beszerezni, időközben felmerülő műszaki és régóta fennálló vízelvezési problémákat orvosolni, mindezek mellett elkészült a beruházás az előírt határidő betartásával, és elérte a célját, hiszen biztonságosan megközelíthető a városrész és szabadidő-eltöltésre is használható a kerékpárút.

Végül köszönetét fejezte ki a támogatóknak, a projekt megvalósításában közreműködőknek és a városrész lakóinak, hogy partnerek voltak a forgalomtechnikai változásokat illetően.

Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata, balról Hellebrandt Ferenc alpolgármester, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és Ottó Péter polgármester. Háttérben a kerékpáros felvonulók


Dr. Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője elmondta, az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap két évtizedes múltra tekint vissza, és arra hívja fel a figyelmet, hogy kevesebbet üljünk autóba, inkább gyalogoljunk és kerékpározzunk.

Ezért aztán jó példával előállva, a városvezetőkkel együtt nyeregbe pattant és kitekert a civilekkel, pedagógusokkal, iskolásokkal együtt Kardosrét városrészbe, mozgalmasan felavatva városunk új létesítményét.

Pihenő az érkezés után és a visszaindulást megelőzően Kardosrét városrészben (Fotó: Detre Anita)

A kerékpárút a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében benyújtott, „Fenntartható közlekedésfejlesztés Zircen” elnevezésű projekt keretében valósult meg, annak fő elemét képezte, a beruházás költsége bruttó 408 millió forint volt.


Az Európai Mobilitási Hét további zirci programjairól a beszámoló ITT olvasható

Kelemen Gábor