A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Könyvbe foglalták a gimnázium első évtizedét


Megjelent a zirci gimnázium megalakulásának körülményeit és első tíz évének történetét feldolgozó könyv, melynek ünnepélyes bemutatójára a Városházán került sor.


A vendégeket, a szép számban összegyűlő egykori pedagógusokat, diákokat Szakács Ildikó köszöntötte, aki szintén a helyi gimnázium diákja volt. Bevezetésként elmondta, a ciszterci rendnek köszönhetően Zircen mindig jelen volt a kultúra, a szellemi érték és az oktatás, az itt lakóknak pedig nagyon fontos volt az iskoláztatás. Majd felolvasta a Napló 1962. szeptember 3-án megjelent cikkét, mely hírt adott a zirci gimnázium megnyitásáról, a „premierről”.

Ezt követően a műsorvezető a riporter szerepébe lépett, és a könyv szerkesztőit kérdezte arról, hogy mi volt a motiváció a könyv megírásához, milyen feladatokat végeztek és arra is megkérte őket, hogy idézzenek fel a diákéveikből bármilyen emlékezetes eseményt.

A könyv szerkesztői, balról: Müller Anikó, Csaba Ferenc, Cuhavölgyi Klára, Répás Tibor


Müller Anikó felidézte, hogy a könyv gondolata egy ötvenéves érettségi találkozóra vezethető vissza, melyre ő újságíróként kapott meghívást, szerkesztőtársai pedig egykori osztálytársakként voltak jelen. Csudai Bertalan, az önállóvá vált gimnázium első igazgatója vetette fel, hogy érdemes lenne könyvet megjelentetni az iskola alapításának körülményeiről.


Cuhavölgyi Klára elmondta, az érettségi találkozóra készülve elhatározták, hogy felidézik a közös élményeket, az egykori tanárokat, és így kezdték összegyűjteni az anyagot. Hozzátette, kitűnő pedagógusok tanították őket, akiktől magas színvonalú oktatást kaptak. A könyv megírásához további motivációt nyertek a sok pozitív visszajelzés, segítőkészség által.


Csaba Ferenc először is köszönetet mondott az egykori pedagógusoknak, hogy elfogadták a meghívást a könyvbemutatóra. Elsősorban a technikai feladatokból vette ki a részét és a levéltári kutatásban is szerepet vállalt. Örömét fejezte ki, hogy részese lehetett ennek a munkának, mint mondta, egészen hiányozni fog neki, hogy ezzel már nem kell foglalkoznia.


Répás Tibor is megtiszteltetésnek nevezte, hogy részt vehetett ebben a munkában. Kíváncsisággal is tekintett elé, hiszen annak idején nem tudták, hogy a gimnázium hogyan jött létre. Kiemelte, hogy előny volt számukra a helyben történő továbbtanulás lehetősége. A könyv alkalmat kínálhat a nosztalgiázásra, a régi történetek felelevenítésére – fűzte hozzá.


A szerkesztők a könyv készülésének hátterébe is beavatták a nagyérdeműt. Diákéveikből többnyire humoros történeteket idéztek fel, nagy tetszést aratva a közönség soraiban.

Köszönetüket fejezték ki Zirc Városi Önkormányzatnak az anyagi támogatásért és a III. Béla Gimnázium alapítványának, amelyen keresztül be tudták nyújtani a pályázatukat. További támogatásokat, adományokat is kaptak, melyek elegendőnek bizonyultak a kiadáshoz.

Tiszteletpéldányok is kiosztásra kerültek azoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a könyvhöz


A könyvbemutatón szó esett a gimnázium megalapításának körülményeiről is, a kutatómunka során csak az 1962-es év elejéről találtak olyan írásos dokumentumot, melyben felmerült egy gimnázium vagy mezőgazdasági technikum létesítésének a gondolata. Erről néhány hónapig vitázott a járási tanács, majd a gimnázium mellett döntöttek. Érdekesség, hogy az iskola indulásáról csak a nyitás előtt egy hónappal született meg a határozat. Szó esett a gimnáziumra nehezedő politikai nyomásról is, az akkori igazgatónak sikerült kivédenie, hogy egy kommunista politikusról nevezzék el az intézményt, amely sokáig név nélkül működött, majd 1982-ben felvette III. Béla király nevét. A könyvben a történeti háttér és a visszaemlékezések mellett külön fejezetek szólnak a kultúráról és a sportról, hiszen mint az elhangzott, a gimnáziumi diákok sok kulturális élménnyel ajándékozták meg az itt élőket.


Ottó Péter polgármester fontosnak tartotta a könyv megjelentetését, mert

az emberekről szól, olyan neves pedagógus személyiségeknek állít emléket, akik közül többen figyelemreméltó pályát futottak be, vannak még, akik itt lehetnek velünk, de nagyon sokan sajnos már nincsenek közöttünk. Egykori gimnáziumi diákként név szerint is megemlékezett azokról, akik már a kezdeteknél is az iskola pedagógusai voltak és még az ő generációját is tanították.

Köszönetét fejezte ki az alkotóknak, hogy elkészítették a könyvet, és arra biztatta őket, hogy folytassák a munkát és dolgozzák fel a gimnázium további évtizedeinek történetét is. Az intézménynek pedig legalább annyira büszke jövőt kívánt, mint amilyen büszke a múltja.

Városunk vezetője a gimnáziumi diákéveit is felidézte, Szakács Ildikóval (balról) évfolyamtársak voltak


A szerkesztők a könyv első példányát Ottó Péter polgármesternek nyújtották át. A bemutató zárásaként Szakács Ildikó adta elő Csaba Ferencnek a könyvben is megjelenő versét.


Kelemen Gábor