A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Könyvbe foglalt felfedezés


„Winterhalder képei a zirci plébániatemplomban” címmel jelent meg Szűcs István Miklós okl. képzőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagjának új könyve, kutatásainak kibővített változata.


Számtalan más képzőművészeti értéke mellett egy olyan monográfiát is magában rejt a városunk szélén található Fájdalmas Szűzanya Templom, ismertebb nevén „Kistemplom”, amely sokáig nem volt ismert a tudományos világ előtt. Ifj. Josef Winterhalder Bakonyban „rejtőzködő” mennyezet- és falkép-ciklusára Szűcs István Miklós irányította rá a szakma figyelmét, kutatómunkájának eredményét sok képpel illusztrált könyvében tárja az érdeklődők elé.


A művészettörténészek számára is szenzációt ígérő felfedezői megállapítások mellett a kiadvány kiterjed a szent hely egyéb kiemelkedő képzőművészeti emlékeire is, amelyekkel a „Kistemplom” kilép az apátsági „Nagy templom” árnyékából.


Bár sokan a bazilikában keresik, mégis itt található a világhírű Pietá faplasztika. Boltozati és diadalív szekkók, freskók, díszítőfestészeti és –szobrászati remekművek foglalata a zirci plébániatemplom, amely többszörösen megszentelt helyen áll, hazánkban az egyetlen, alapfalaiban még nyomon követhető középkori királyi udvarház és egy fából ácsolt kápolna, majd kőtemplom maradványainak hajdani sírkertjében.


A barokk „Kistemplom” festészeti programját a zirci bazilika főoltárképét megfestő Franz Anton Maulbertsch legkedvesebb és legjelentősebb tanítványa, ifj. Josef Winterhalder valósította meg „Mária Hét Fájdalma” című festményciklusában. Magyarországon ezzel a tematikával csak Zirc őriz műveket egész templomra kiterjesztve. A könyv központi alakja a katolikus élet megújhodása idején, a 18. század utolsó harmadában Bajzáth József veszprémi püspök és alkancellár kezdeményezésére hozta létre Zircen a magas színvonalú képeket.


Szűcs István Miklós képzőművészt, a könyv szerzőjét a közelmúltban a Magyar Művészeti Akadémia is tagjai közé választotta. Művének nívóját emeli, hogy dr. Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár írt hozzá ajánlót. A képzőművészeti érdekességekkel együtt új helytörténeti ismeretekkel gazdagító, a Minerva Kiadó által gondozott összeállítás több helyen kapható, így például a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának ajándékboltjában is meg lehet vásárolni.


Kelemen Gábor