A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Könyv jelent meg az apátság mecénásáról


Az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár Barokk-termében került sor a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház és az Országos Széchényi Könyvtár által közösen kiadott „Dubniczay István hantai prépost, a Zirci Ciszterci Apátság mecénása” című könyv ünnepélyes bemutatójára.


A vendégeket Wenczel Zsuzsanna köszöntötte, s vezette a műsort. „Lélekemelő pillanatokban lehet részünk, hiszen itt vagyunk a Műemlékkönyvtár Barokk-termében, ahol a falak, a tárgyak, a könyvek – amelyek némelyikét még a hantai prépost is lapozgathatta hosszú őszi és téli estéken, és amelyek közül egynéhány az ő hagyatékából kerülhetett ide – mind-mind Dubniczayról suttognak nekünk” – hangzott el a bevezető gondolatok közepette.Ezt követően a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesületének tagjai előadták a dr. Vida Beáta történész tényfeltáró nyomozása alapján készült, Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház azóta sajnálatos módon elhunyt színművésze által színpadra rémálmodott „Képzelt pört” Dubniczay István kanonok és Padányi Biró Márton veszprémi püspök között. Király Nóra énekes és Nagy Csaba lantművész a történelmi korszakhoz illő zenével működött közre.A könyv alkotóival Wenczel Zsuzsanna beszélgetett, megszólalt Dubniczay István munkássága kapcsán Bérczi L. Bernát apát és a veszprémi Dubniczay-Palota vezetője is.A kutatómunkáról, a könyv készülésének körülményeiről majd a dr. Vida Beáta történésszel készülő riportunkban olvashatnak.


A kiadvány megvásárolható a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház ajándékboltjában, valamint a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának jegypénztárában.


Kelemen Gábor