A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Konyhai fejlesztés, Regulyverzum, állományvédelem


Zirc városát érintő, közel ötven millió forintos beruházási csomagról tartott sajtótájékoztatót Ottó Péter polgármester és dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője. A fejlesztések az önkormányzati konyhát és a Reguly-múzeumot érintik.


Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője örömmel jelentette be, hogy kezdetét veszi a közétkeztetési fejlesztés, a képviselő-testület legutóbbi ülésén kiválasztotta a szállítókat a korszerű konyhai eszközök beszerzésére. A Pénzügyminisztérium által meghirdetett „Önkormányzati étkeztetések fejlesztése” pályázaton 17 853 390 forint összegű támogatást nyert el az önkormányzat, melyhez mintegy három millió forint saját forrást biztosít.


A 2020-as évben megvalósuló projekt keretében a rosszabb állapotú önkormányzati tulajdonban lévő általános iskolai konyha korszerűsítése történik meg. Kialakításra kerül egy hidegkonyhai helyiség az óvodai, bölcsődei gyermekétkeztetéshez szükséges előkészítő feladatok ellátására, felújításra kerülnek a konyhai burkolatok, valamint a konyha áramigényének részleges biztosítása érdekében napelemes rendszer telepítése történik meg, korszerű konyhai gépek, berendezések és eszközök beszerzésére kerül sor összességében 7,6 millió forint értékben – ismertette a projekt részleteit Ottó Péter polgármester.

Ottó Péter polgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő újabb fejlesztésekről adott tájékoztatót


Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője elmondta, az önkormányzat révén Zirc egyik turisztikai nevezetessége, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház két pályázatot is nyert. Ottó Péter polgármester kiemelte, hogy az intézmény történetének összegben és jelentőségben is legnagyobb fejlesztése fog megvalósulni. Ennek alapját a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló turisztikai fejlesztés képezi, mely összességében 418 millió forintos beruházási csomagot jelent. A múzeumi munkatársak „Regulyverzum”-ként nevezték el a projektet, amely egy új kiállítói térbe helyezi Reguly Antalt a 21. század technikai és megjelenítési színvonalán. A látogatók számára interaktív élményt jelentő informatikai hátteret – számítógépeket, különböző multimédiás eszközöket – a Kubinyi Ágoston Programon elnyert támogatás biztosítja.


Az eszközbeszerzésre 17 944 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat, melyhez közel két millió forint önerőt biztosít.

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház fejlesztése már egy évtizede folyamatosan tart (Fotó: archív)


– Az intézmény esetében kiemelten fontos, hogy a kiállítási tárgyak az előírásoknak megfelelő körülmények között kerüljenek elhelyezésre, bemutatásra és megőrzésre – mutatott rá Ottó Péter polgármester a múzeumot érintő másik projekt céljára. A járásszékhely települési múzeumok fejlesztésére kiírt pályázat keretében elnyert közel négy millió forintból a múzeum állományvédelmi feladatainak ellátásához klímatechnikai, légtisztító eszközök és a kiállítási tárgyak tárolására szolgáló bútorok, kiegészítő berendezések kerülnek beszerzésre, melyeket többek között a látogatható raktárban fognak elhelyezni, üzemeltetni.


Kelemen Gábor