A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Konferenciarangra emelt Malakológus Találkozó


Városunk adott otthont a 43. Magyar Malakológus Találkozónak, amely ezúttal konferenciajelleget öltött. A megnyitóra, szakmai előadásokra a Városházán került sor.A társszervező MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma részéről dr. Kutasi Csaba igazgató köszöntötte a vendégeket, s elmondta, a rendezvény a Magyar Malakológiai Társasággal közös szervezésében valósult meg.


A konferenciát Ottó Péter, Zirc város polgármestere nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy az idei évben Zirc lehet a házigazdája a malakológusok találkozójának. Mint azt elmondta, a szakmai köröket leszámítva talán sokaknak megfordul a fejében a kérdés, hogy mi is az a malakológia. Talán valami titkos társaság elnevezése? Ugyanakkor, ha tudjuk, hogy az állatvilág második legnépesebb rendjével, a puhatestűekkel foglalkozó tudományágról beszélünk, mindenki számára nyilvánvalóvá válik, nem titokról van szó, hanem egy igen széles szakterület képviselőiről.


Beszélt a konferencia résztvevőinek városunk történelmi múltjáról, első írásos említéséről, alapításáról, újraalapításáról, több évszázados fejlődéséről, gyarapodásáról.


Ottó Péter polgármester köszöntője. Balról dr. Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója, jobbról dr. Erőss Zoltán Péter, a Magyar Malakológiai Társaság elnöke


Városunk vezetője megidézte néhai nagyapja, Ottó Lajos emlékét is, aki szenvedélyes csiga- és kagylógyűjtő volt, gyűjteményének egy piciny része kiállításra is került a Városháza emeleti aulájában.


„Győrben éltek, az otthonuk szinte egy kis múzeum volt. Bármerre néztünk gyermekfejjel, hozzáérkező unokák, a polcokon, tárlókban, vitrinekben, dobozokban, minden szobában, térben csak csigák és kagylók voltak, a világ minden részéről. Ott ismerkedtem meg a puhatestűek törzsének szín-, forma- és méretgazdag változataival”.

A „csigás papa” majd 25 évvel ezelőtti halálát követően, tízezer darabosra becsült gyűjteménye, egykori pályatársai közreműködésével – akik közül többen, a zirci konferencián is jelen voltak - a gyöngyösi Mátra Múzeumba került.


A városvezető végül tartalmas tanácskozást kívánt a konferencia résztvevőinek.


Nagy érdeklődéssel nézte a közönség Ottó Lajos kagylógyűjteményét


Dr. Erőss Zoltán Péter, a Magyar Malakológiai Társaság elnöke köszönetét fejezte ki a házigazda város polgármesterének és a társszervező múzeum igazgatójának azért, hogy


a Malakológusok Találkozója itt Zircen a konferencia rangjára emelkedhetett, voltaképpen először a rendezvény több évtizedes múltja során.

A délelőtt egészében szakmai előadásokat hallgathattak az érdeklődők, többek között egy gyűjtőútról, meztelencsiga projektről, a csigákban és a kagylókban fellelhető élősködőkről.Az előadások sora, amely minden érdeklődő számára nyilvános volt, a Magyar Malakológiai Társaság közgyűlésével zárult. Délután a szakemberek a magyarországi recens szárazföldi puhatestű fajok magyar nevezéktanának egységesítésén vitatkoztak. A megbeszélés eredményes volt, a magyar nevek használatában kialakították közös álláspontjukat. Ezt követően a múzeum kiállítását tekintették meg a konferencia résztvevői.


Szintén délután, a múzeum közművelődési termében, a programhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás várta az általános iskolás diákokat. A múzeum kollégái a konferencián résztvevő malakológusok segítségével, játékosan vezették be a csigák világába a gyerekeket. A csigák felismerésén túl, mikroszkópos bemutató, memóriajáték, valamint csigaválogatás is várta az érdeklődőket. A legkisebbek csigákat hajtogathattak és színezhettek, ajándékként porceláncsigákat kapott minden résztvevő.Játékosan vezették be a csigák világába a gyerekeket a múzeumi munkatársak a malakológusok közreműködésével

(Fotó: dr. Kutasi Csaba)
A konferencia vasárnap kirándulással zárult, a kutatók vonatozás után rövid sétát tettek a Cuha-völgyében, egyúttal megismerkedtek a terület csigafaunájával is.


Az ország minden tájáról érkező résztvevők szép élményekkel távoztak városunkból.


A konferencia megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap, Zirc Városi Önkormányzat és a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre támogatta.


Kelemen Gábor