A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Komplex turisztikai fejlesztés Zircen

Zirc festői fekvésű kisváros a Magas-Bakonyban, a Zirci-medencében. Magyarország legmagasabban fekvő városa. Természeti környezete és történelmi múltja alapján a város mindennapi életében fontos szerepet tölt be a turizmus. A város legfontosabb idegenforgalmi nevezetessége a 2013-ban felújított, Látogatóközponttal kibővített Zirci Ciszterci Apátság és a Ciszterci Arborétum. Emellett mind a városon belül, mind a város környékén számos különböző turisztikai vonzerő található, melyek fejlesztésével növelhető a látogatottság.

A projekt fő célja a város központi terén található Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház fejlesztése: ennek keretében az elmúlt évek során külsőleg megújult épület főépületében és a földszintes rész utcai szárnyában új kiállítások, és egy kávézó fog helyet kapni, valamint az udvar rendezésére is sor kerül az itt található, a Bakonyi Pantheonból származó emléktáblákkal együtt.

A projekt másik részeként az aktív turizmus keretében egy 25 km hosszúságú, a várost körülvevő lovas-kerékpáros útvonal kerül kialakításra, melyre a meglévő, hasonló profilú szolgáltatók felfűzésre kerülnek. Ezzel egy teljes napos programmal bővül a város turisztikai szolgáltatás-csomagja.

A komplex fejlesztés keretében a fő elemek mellett két kiszolgáló létesítménnyel is bővítjük a város infrastruktúráját: egyrészről, a városközponti parkolási kapacitás bővítése érdekében az Alkotmány utcai iskola épület melletti parkoló kerül kiépítésre, továbbá a Művelődési Ház épülete mellett, a Hosszúréten színpadot is építünk, hogy a városi és civil rendezvényeknek megfelelő helyszínt biztosíthassunk.

A megvalósítás során hangsúlyt fektetünk a turisztikai marketingre is, hogy a fejlesztések eredményei minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezáltal növekedjen a város látogatottsága.

Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00032

Kedvezményezett neve: Zirc Városi Önkormányzat

Támogatás összege: 418 507 450 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Projekt tervezett befejezése: 2020. 06. hónap

Forrás: http://www.zirc-projektek.hu