A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Komfortosabb közösségi közlekedés Zircen


Új kiszolgáló épület létesült a buszpályaudvaron Zirc Városi Önkormányzat „Fenntartható közlekedésfejlesztés Zircen” elnevezésű projektjének részeként. A városvezetés közös sajtótájékoztatót tartott térségünk országgyűlési képviselőjével.


A megjelent vendégeket, térségünk országgyűlési képviselőjét, a buszpályaudvart üzemeltető Volánbusz Zrt., a kivitelező Min-Tech Kft., valamint a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal képviseletét Ottó Péter polgármester köszöntötte az új épület előtt megtartott sajtóeseményen.


Hogy milyen jelentősége van az új épületnek Zirc és a térség lakói számára, azzal kapcsolatban a városközpont tizenöt évvel ezelőtti képét idézte fel: szinte sorfalként álltak az autóbuszok a ligetet körbezárva, a tér áttekinthetőségét és átláthatóságát is akadályozva ezzel, folyamatosan jelentős forgalmi terhelést okozva a városközpontnak.

– Az új buszpályaudvar létesítményének 2007-es átadását követően az utasok nagy része továbbra is a Rákóczi téri fel- és leszállóhelyet használja, de városközpont buszok általi terhelése jelentősen csökkent. A létesítmény infrastruktúrájának fejlesztésével és megközelíthetőségének elmúlt évek során és jelenleg is folyamatban lévő javításával – gondolok itt a kiépített gyalogos-kerékpáros utakra – az is célunk, hogy az utazóközönség számára is vonzóbbá tegyük a buszpályaudvart.

Ottó Péter polgármester a fejlesztés jelentőségéről beszélt. Balról Hellebrandt Ferenc alpolgármester, jobbról dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, mögötte Cziráki Zsolt a kivitelező cég képviseletében


Városunk vezetője beszélt arról is, hogy nagy verseny folyik az egyéni és a közösségi közlekedés között. Egyre több az autó az utakon, Zircen tíz év alatt húsz százalékkal nőtt a számuk, minden második zirci polgárra jut egy gépjármű, az utakon tapasztalható forgalomnagyságot figyelembe véve pedig még jelentősebbnek tűnik a változás. Ebben az évben a járványhelyzet még hátrányosabb helyzetbe hozta a közösségi közlekedést, a személyes kontaktusok számának csökkentése érdekében sokan vannak, akik a járvány okán álltak át az egyéni közlekedésre. Éppen ezért hangsúlyozta, Zirc élhetőségének szempontjából is fontos, hogy a személygépkocsi használatával szemben nagyobb teret nyerjen a közösségi, illetve a kerékpáros közlekedés. A folyamatban lévő TOP-os projektek öt évvel ezelőtti tervezésekor ezen szempontokat is szem előtt tartotta az önkormányzat.

Utasok készülődnek a felszállásra a buszpályaudvaron, az új kiszolgáló épület melletti megállónál


A fejlesztés műszaki paramétereit Hellebrandt Ferenc alpolgármester ismertette. Elmondta, a beruházás költségvetése nettó 47 millió forint volt. A műszaki átadás már november közepén megtörtént, jelenleg a használatbavételi engedély van folyamatban. Az épület alapterülete 65 négyzetméter, fő része egy fűtött váróhelyiség, ezen kívül női, férfi és egy akadálymentes vizesblokk létesült. A fejlesztéshez kapcsolódóan két parkoló is kialakításra került mozgáskorlátozottaknak és a buszpályaudvar akadálymentes megközelítése is megvalósult.


A fűtést korszerű hőszivattyús rendszer biztosítja, mely a hőszigetelt épületet gazdaságosan tudja melegen tartani.

Hangsúlyozta, hogy ez a fejlesztés a buszpályaudvar használhatóságát és a közlekedők, várakozók komfortérzetét jelentősen javítja. Kiemelte azt is, hogy a kivitelezés gyorsan elkészült, végül köszönetét fejezte ki a beruházásban közreműködőknek.

Hellebrandt Ferenc alpolgármester mutatta be a beruházást részletesebben


Dr. Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője a komplex beruházásról is beszélt, a közlekedésfejlesztési projektjére mintegy fél milliárd forintos támogatást nyert el az önkormányzat. Ebből megtörtént már az Alkotmány utca közlekedésbiztonsági felújítása és a parkolórendszer kiépítése, folyamatban van a 82-es főút mellett haladó kerékpárút kialakítása. Beszélt a kormány közlekedéspolitikájáról, melynek célja, hogy a MÁV Zrt. és a Volánbusz Zrt. összehangolása megtörténjen. A közös stratégiai irányítás hosszú távon megteremti az egységes autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, menetrendi csatlakozások fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és tarifarendszerhez szükséges feltételeket.


A beruházás kapcsán a környezetvédelmi elvárásokra is kitért, e szerint 2030-ig huszonöt százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, 2050-re pedig a nullát kell elérnie ennek a számnak, amit mindannyiunk közös érdekének nevezett. Hozzátette, minden ilyen közlekedésfejlesztés a helyi állampolgárokon kívül az idelátogatókat is szolgálja. Gratulált az önkormányzatnak a pályázati csomaghoz, és hangsúlyozta, még nincs vége a fejlesztések sorának, buszöblök, gyalogátkelőhelyek is kiépítésre kerülnek a projekt részeként.


Végül bizalmát fejezte ki, hogy hamarosan elindulhat a tervezése a Zircet elkerülő útnak, amely belátható időn belül 10-20 ezer közötti járműszámtól tehermentesítené a várost.

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője az önkormányzat komplex közlekedésfejlesztési projektjéről is beszélt

A sajtótájékoztató résztvevői végül megtekintették az új kiszolgáló épületet, melyet hamarosan birtokba vehet majd az utazóközönség.


Kelemen Gábor