A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kölyökidő: Helló, tesó! – A Palánkai-lányok


Legalább annyi mindenben különböznek egymástól, mint amennyiben hasonlítanak. Egy valami azonban egészen biztos, hogy közös: sokoldalú tevékenységet végeznek, aktív részesei városunk kulturális és művészeti életének. Palánkai Tünde és Palánkai Hanna Dóra az első testvérpár, akit bemutatunk Kölyökidő rovatunkban.


Ketten együtt még csak huszonöt évesek, de már számtalan kiállítás nyílt meg a fuvolazenéjük által, mindig ketten lépnek fel, el sem tudnánk képzelni az egyik leányzót a másik nélkül, ahogy egyébként ők is nagyon szeretnek együtt zenélni. Külsőre nagy a hasonlóság kettejük között, ezért rendre össze is keverik őket, pedig nem ikrek, másfél év korkülönbség van közöttük, Tünde hetedik osztályos, Hanna pedig ötödikes.


Palánkai Tündével és Palánkai Hanna Dórával egy fa árnyékában beszélgettünk a májusi melegben (Fotó: SKB)


– Amikor kicsik voltunk, elmentünk édesanyánkkal a zeneiskolába egy bemutatónapra. Én először hegedülni akartam, de végül a furulya mellett döntöttünk – meséli egyik fő tevékenységük, a zenélés kezdeteit Palánkai Tünde. Nem emlékeznek pontosan, hogy hány évesek voltak ekkor, de jön a háttérből a segítség, édesanyjuk profi ebben, hiszen a „Bakony Hangja” Színjátszó Csoportnak is ő a súgója. Szóval nyolc, illetve hat évesen kezdődött a Palánkai-lányok számára a zeneművészettel történő ismerkedés, és mára ez olyan jól kinőtte magát, hogy rendszeresen hívják őket fellépni különböző rendezvényekre. Tünde számára a legemlékezetesebb ezek közül a „Szomszédolás” volt, Hannában pedig a legjobban az maradt meg, amikor először léptek fel az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának fotókiállításán. Fontos, hogy „először”, hiszen ezután még sokszor teremtették meg a hangulatot a SarokGalériában nyíló tárlatokhoz.


A testvér-zenész páros felkészítő tanárával, Buzásné Rezsőfi Líviával a városi könyvtár egyik rendezvényén


Mindketten tagjai a Karácson Zoltán vezette Zirci Fúvószenekarnak, Hanna nemrég csatlakozott a komolyzenei társulathoz, így ő még egyelőre gyakorlózenészként ténykedik, Tünde azonban már többször is fellépett, legutóbb a Március tizenötödikei városi ünnepséghez adta meg társaival az alaphangot. Fuvolaversenyeken is részt vettek, ahol a legjobb eredmény mindkettejük számára az Ezüstminősítés volt.


A zenélés mellett másik fő „profiljuk” a színjátszás, mindketten tagjai a város üde színfoltjának számító és már sok sikeres fellépéssel előrukkoló „Bakony Hangja” Színjátszó Csoportnak. Több olyan előadás volt, melyben a testvérpár együtt szerepelt, ilyen volt a zirci bazilikában előadott „Magyar karácsony az égben”, vagy a humoros „Szószátyárok”, melyből egy részlet meg is tekinthető cikkünk végén. Mesélik, hogy a most készülő darabban is részt vesznek mindketten, de további kulisszatitkokat nem árulnak el. – Nagyon sokféle embertípust ismerek meg azon keresztül, ahogy mások eljátsszák, illetve érdekes számomra az is, hogy mások hogyan gondolják azt a szerepet, hiszen másféleképpen képzeljük el az embereket – érzékelteti Palánkai Tünde, hogy mit jelent számára a színjátszás, és húga is hasonló véleményen van, hozzáteszik még, hogy mindenki nagyon kedves a csoportban.


Palánka Hanna (balról) az Angyalka című darabban, Palánkai Tünde baronessként a Szellemjárásban. A lenti képen a testvérpár együtt a Szószátyárok című előadásban (Fotók: Művelődési Ház)A sokoldalú tevekénység miatt nem volt egyszerű időpontot egyeztetni a riportra, igazából csak a csütörtök délután, abból is mindössze három óra bizonyul szabadnak a hétköznapok közül, meg is kértük a lányokat, vázolják fel nekünk egy heti programjukat, természetesen a minden diák számára kötelező órarenden túl.


Hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Színjátszó próba,

Fuvolaóra

Fuvolaóra

Szolfézsóra, Színjátszó próba

Kamaraóra

Fuvola-, kamaraóra, zenekari próba


Hanna nemcsak hangszerrel, hanem a hangjával is megszólaltatja a dalokat, tagja az iskola alsó tagozatán megalakuló Csemete Kórusnak, amely éppen a napokban ad majd koncertet a Városházán, és a testvérpár zenei duettet is fog alkotni a rendezvényen. A „csemeték” időnként együtt énekelnek a Zirci Városi Vegyeskórussal, emlékezetes marad, amikor a kisebbik Palánkai-lány a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalt adta elő a független Finnország 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, majd nem sokkal később ugyanezen alkalommal különdíjat vehetett át alkotásáért a Kalevala-rajzpályázaton.


Szeretnek olvasni – főleg az ifjúsági regényeket kedvelik –, többször találkozhattunk a nevükkel a Békefi Antal Városi Könyvtár olvasópályázatán. Szabadidő-eltöltésként Hanna általában a sportot választja, a gördeszkázás a kedvence, de elindult már a komoly teljesítményt igénylő, futásból és kerékpározásból álló Zirci Duatlon versenyen is. Tünde inkább az otthoni csendes tevékenységeket választja hobbiként, zenehallgatással egybekötve.


Kissé talán meglepő, hogy egyikőjük sem szeretne a komolyzenével komolyabban foglalkozni, és a színjátszással sem az a cél, hogy kilépjenek egyszer a világot jelentő deszkákra. Reméljük azonban, hogy még sokszor megörvendeztetik a közönséget a muzsikájukkal, színjátékukkal, együtt, közösen, testvériesen osztozva a szerepekben.
„Tesó Tusa”

a Palánkai-lányokkal


Tünde (13)

Hanna (12)


Kedvenc tantárgy

Hangszerpróba


Angol, matematika, földrajz

Érdekel a skótduda, de talán inkább a gitárt próbálnám ki


Környezet, testnevelés

Zongora

Legkedvesebb szerep

Baroness a Szellemjárásban, mert megtanulhattam benne raccsolni és előkelő hölgyet játszhattam

Amikor rendőrt játszottam a Szószátyárokban, és megbilincseltem a tesómat

Könyvhős

A Harry Potter az egyik nagy kedvencem, kétszer is elolvastam, ezen kívül a Percy Jackson is egy jó sorozat

Harry Potter

Zene-hallgató

Szeretem a keményebb magyar zenéket, de a popot is ugyanúgy meghallgatom

Inkább a komolyzenék

Jövőkép

Egyelőre a tájépítész a befutó, de nem határoztam még el

Biológia-földrajz szakos tanár szeretnék lenni


Részlet a „Bakony Hangja” Színjátszó Csoport „Szószátyárok” című előadásábólVideó: Stúdió KB

Riport: Kelemen Gábor