A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Költségvetés, térítési díjak, tájékoztató szociális ellátásokról

A 2023. évi költségvetés módosításáról, intézményi térítési díjak felülvizsgálatáról is döntött a Zirci Járás Önkormányzati Társulása Társulási Tanácsa decemberi rendes ülésén.


Elsőként az idei költségvetés módosításáról szóló határozatot fogadták el a társult önkormányzatok.

Szociális pótlék, állami támogatásokkal kapcsolatos pótigény, a társulás tulajdonában lévő gépjármű értékesítése, továbbá a háziorvosi ügyelet szeptember 1. napjával történő feladatellátással kapcsolatos előirányzat változtatása indokolták a költségvetés módosítását, amelynek főösszege közel kilencmillió forinttal került növelésre, így az 275 millió forintban rögzült.


A társulási tanács tudomásul vette a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetőjének a demens személyek és szenvedélybetegek nappali ellátásával kapcsolatos tájékoztatóját, amely felvázolja a két ellátási forma intézményben történő beindulásának lehetőségeit és feltételeit.


A szociális intézmény által nyújtott egyik ellátási forma, a Támogató Szolgálat jövő évtől életbe lépő térítési díjainak meghatározására is sor került. Erre a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára által kiadott szakmai ajánlás okán volt szükség.

Az érintett ellátottak esetében – az intézmény vezetőségének javaslatára – maximálisan fizetendő díj kerül bevezetésre 2024. január 1-től.

Az önkormányzati társulás várhatóan utoljára gyűlt össze idén, szép létszámmal vettek részt az ülésen a tanácstagok

Ezt követően a Zirc és Lókút Óvodatársulás Társulási Tanácsa is ülést tartott, esetükben szintén sor került a költségvetés módosítására.

Az október havi pótigénylés következtében a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde fenntartói finanszírozásának előirányzata emelkedett, mely a lókúti és borzavári tagintézmények esetében növekedést, a zirci óvoda esetében csökkenést eredményezett. Az összevont költségvetési főösszeg 1 748 233 forinttal emelkedve 372 606 273 forintban rögzült.


Kelemen Gábor