A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kitűnően helytállt a zirci kórház a járványhelyzetben


– A zirci kórház kitűnően helytállt az egész Covid-időszakban, ami ránk szabott feladat volt, azt minden szempontból sikerült teljesítenünk. Ezért köszönet illeti az intézmény összes dolgozóját.


Dr. Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója mondta ezt Semmelweis-napi ünnepi beszédében, az egészségügyi dolgozók köszöntésének alkalmából.


A bevezetőben elhangzott, hogy a Semmelweis-napot már 1992 óta ünnepeljük hazánkban, a kormány pedig éppen tíz évvel ezelőtt nyilvánította munkaszüneti nappá július elsejét, mely intézkedés az egészségügy presztízsét is emeli. A szakma képviselőit Semmelweis Ignác születésnapján ünnepeljük, akinek a legnagyobb erényének a főigazgató azt nevezte, hogy a baktériumok ismerete nélkül, Pasteur, Lister és Koch munkássága előtt, tapasztalati, megfigyelési alapon jött rá arra, hogy a kéz képes a fertőzést átvinni.

„A végtelenül kicsinek végtelenül nagy a szerepe” – idézte a Semmelweist példaképének tartó Pasteurt, majd hozzáfűzte: ez a mondás a Covid-járvány idején nagyon aktuálissá vált, hiszen egy ribonukleinsav molekula kis fehérjébe begöngyölve az emberiséget térdre kényszerítette.

Dr. Vermes Tamás ünnepi beszédében kiemelte, hogy a zirci kórház kitűnően helytállt a járvány időszakában


A járványhelyzet meghatározta a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet elmúlt időszakát, dr. Vermes Tamás a nehézségekről, a kihívásokról is beszélt, hangsúlyozva, hogy a betegirányításban, a védelmi feladatok ellátásában nagy segítséget kaptak a honvédségtől, a kórházparancsnokkal példaértékűnek nevezte az együttműködést a zirci kórház főigazgatója.


Az intézmény vezetője kitért a tavaly októberben életbelépett jogszabályi változásokra is. Az új törvény az egészségügyben foglalkoztatottak jogállásáról szól, sarkosan, szigorúan fogalmaz az egészségügyben való munkavállalás, feladatvállalás lehetőségeiről és kereteiről.

A Semmelweis-napi ünnepségre először került sor a kórház parkjában


Szó esett a zirci kórház épületeinek folyamatos megújulásáról, a park kialakításáról, amely először szolgált a Semmelweis-nap helyszínéül, méltó környezetet biztosítva az ünnepségnek. Dr. Vermes Tamás a fejlesztésekért köszönetét fejezte ki dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőnek, aki 2013 óta folyamatos segítséget nyújt számukra, és kiemelte a helyi önkormányzattal történő jó együttműködést, partneri kapcsolatot, munkaviszonyt is.


A továbbiakban a Veszprémi Petőfi Színház művészei adtak zenés-irodalmi műsort. Oberfrank Pál színházigazgató verssel és humoros történettel járt az egészségügyi dolgozók kedvébe, Hirschl Laura és Keller Márton elbűvölő hangjával szórakoztatta az ünnepelteket.


Immár hagyományosan a Semmelweis-napi ünnepségen került sor a „Zirc Egészségügyéért” szakmai kitüntetés átadására,

melyet az idei évben dr. Kovács László, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főorvosa részére adományozott Zirc Városi Önkormányzat. Az elismerésben részesülő személyt Varga Zita, a kitüntetés odaítéléséről átruházott hatáskörben döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke méltatta, majd Ottó Péter polgármesterrel együtt átadta az elismerő oklevelet. Dr. Kovács László méltatását kapcsolódó írásunkban olvashatják.

Dr. Kovács László főorvost méltatja Varga Zita bizottsági elnök


A bizottsági elnök is köszöntötte az ünnepelteket, mint azt elmondta, a koronavírus okozta pandémia elleni küzdelem még inkább az egészségügyi dolgozók áldozatkész munkájára irányította a figyelmet. A betegellátási rendszeren belüli nélkülözhetetlen szerepük és feladatuk ebben a nehéz, embert próbáló időszakban az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kapott.

Odaadó, fáradhatatlan munkájukért a Közösség nevében is köszönetét fejezte ki.


A kórház részéről is sor került elismerések, jutalmak átadására. Semmelweis-napi jutalomban részesült Kőszegi Gizella asszisztens, Lukácsné Bauer Anita anyaggazdálkodási osztályvezető, Varga Gergő vezető gyógytornász, Varga Virág Andrea ápoló, Vidigán Tumendelger ápoló. Igazgatói dicséretet kapott az Élelmezés Osztály, Körmendi Éva Anna ápolási asszisztens, Kukoda Györgyné fizioterápiás szakasszisztens, Révész Ferenc informatikus, Török Laura recepció-vezető és finanszírozási munkatárs. A Zirc Kórház Egészségügyi Szakdolgozója elismerést Máté Veronika dietetikus érdemelte ki az intézményi dolgozók szavazatai alapján. Főorvosi kinevezést kapott ez alkalomból dr. Nagy Márta. A kórházparancsnoki rendszer keretében az intézményhez kirendelt katonák, Dobos Attila és Erdélyi László munkáját is megköszönte a kórház, jelképes ajándékot nyújtva át a részükre.


A „Zirci Erzsébet Kórházért” emlékérmet és emléklapot második alkalommal adta át a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet vezetősége. Az életműdíjjal felérő elismerést az idei évben dr. Krisztinkovics Mária nyugalmazott belgyógyász főorvosnő és posztumusz jelleggel férje, dr. Ehrenberger József sebész-főorvosnak ítélték oda. A díjat dr. Vermes Tamás főigazgató adta át, az orvos-házaspár munkásságát dr. Horváth Sándor Árpád osztályvezető-főorvos méltatta, melyet külön írásban közlünk.

Dr. Krisztinkovics Mária köszönetnyilvánítása. Jobbról dr. Horváth Sándor Árpád főorvos

A kitüntetésben, jutalomban, dicséretben részesülők az intézmény vezetőségével, az önkormányzat képviseletével és térségünk országgyűlési képviselőjével közös fotóra álltak össze

Pohárköszöntőt dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője mondott, aki először is gratulált a kitüntetésben részesülőknek.

Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak azon embertársai nevében is, akik meggyógyultak, átvészelték ezt a nehéz másfél esztendőt.

Hangsúlyozta, hogy az egészségügyben dolgozók a szociális ágazat munkatársaival együtt éjt nappallá téve azon dolgoztak, hogy legyőzzük a járványt. Mint mondta, most egy „hullámvölgyben” vagyunk, s reményét fejezte ki, hogy nem emelkedik a hullám ismét a magasságokba, hiszen emberi áldozatokkal és sok nehézséggel járt a járványhelyzet időszaka.

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője köszönti az egészségügyben dolgozókat. Mellette Valler Ilona, a zirci kórház ápolási igazgatója


Az ünnepséget Sztrida Renáta, a házigazda intézmény titkárságvezetője konferálta.


Kelemen Gábor