A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A Kiskalász, a Mikulás és a Kivievő Csipi

Két előadóval érkezett a zirci Városházára a Kiskalász zenekar, hogy megtartsa Mikulás-váró koncertjét. A gyerekek aktivitásának köszönhetően azonban sorra egészültek ki új tagokkal, végül egészen összeszokott csapattá váltak, és egy nem mindennapi show-műsorral rukkoltak elő.


Kiváltságos helyzetben voltak a gyerekek, hiszen december 6-án nemcsak a Mikulás, hanem a havazás is megérkezett, sőt az sem kizárt, hogy maga Szent Miklós püspök öltöztette fehérbe a bakonyi tájat.


Érdeklődött is Szakács Ildikó műsorvezető a szülőkkel, nagyszülőkkel érkező ifjúságtól, hogy melyikőjük élvezte már ki a hó szépségeit és örömeit, s bizony sok kéz lendült ekkor a magasba.

Szakács Ildikó köszöntötte a gyerekeket és kísérőiket, majd később egy mesét is előadott nekik az ünnephez kapcsolódóan

Varga Bori (ének, fúvós hangszerek) fel is elevenítette eplényi emlékeit, és mintha tényleg a domboldalon csúszkáltak volna lefelé, úgy sikított a gyereksereg, amikor erre az előadó jelt adott.


Sántha Gábor (ének, gitár) invitálására Hepe-hupa városába is elutaztak, persze csak miután ügyesen megfejtették, hogy Bori éppen egy pók mozgását utánozza. Összeszámlálták, hány látogatója van a madáretetőknek, segítettek hóembert építeni és közösen fel is öltöztették: Kíra a répát, Zselyke a kék színű fazekat, Kolos a köveket, Balázs a kabátot, Kornél pedig a piros sálat adta hozzá, majd, amikor már a seprűt is a kezében tartotta, a beérkező szavazatok alapján elkeresztelték Kivievő Csipinek.


Nem volt kérdés, hogy szeretik-e palacsintát a gyerekek, egymás kezét fogva tekeregtek a széksorok között, akik ülve maradtak, azok pedig kórussá alakultak az édes finomságról dal refrénjéhez. Olyan ügyesen működtek közre, hogy az előadópáros ígérte, foglalnak nekik helyet az együttes jövő évi turnébuszán.

Bár ekkor még a Mikulás sem érkezett meg, már a Jézuskának is elébe mentek és egy szaxofon elővarázsolta az énekkar újabb aktív közreműködésével a „Kis karácsony, nagy karácsony”-t.

Nagyon együtt éltek a gyerekek az előadással, utánozták az állatok mozgását és énekeltek is a zenekarral együtt

Az énekesnő egy ugrálóköteles versenyre is kihívta az „apró népet”, nem sejtvén, hogy ebben a városkában bizony nagy hagyománya és sikerei vannak ennek a mozgásformának.

Győztest végül nem lehetett hirdetni, mert minden kis lábikó szaporán emelkedett a levegőbe. A zirci zeneiskola jó híre viszont eljutott a Kiskalászhoz, alapítottak is gyorsan egy zenekart, nem mindennapi szereposztással: hegedűn például egy krokodil játszott, az oroszlán gitározott, a zebra zongorázott, amikor pedig a lajhár szólalt meg, egészen lelassult az állatkerti dal, hogy aztán újra sebesebb tempóra kapcsoljanak.

Varga Bori és Sántha Gábor fergeteges hangulatot varázsolt a Városházára, nem unatkoztunk a Mikulás érkezéséig

Egy mulatós nótával egészen tetőfokára hágott a hangulat, amikor pedig felhangzott a „Hull a pelyhes”, hamarosan a Mikulás is betoppant a terembe, oldalán két krampusszal. Szokásához híven a „kettes helyi járattal” érkezett, mert mint megtudtuk, a szánja a nagy télben sajnos defektet kapott.

A nagyszakállú kedvenc minden gyermeket megajándékozott, volt, aki még énekelt is neki. Kísérőit pedig rendre intette azért, amiért képesek voltak minden ok nélkül virgácsokat is kiosztani.

Amikor a kicsi és a nagy Mikulás találkozik…

A krampuszok hamar megtanulták a „főnöküktől”, hogy virgács helyett ajándékot kell adni a gyerekeknek

Annyi bizonyos, hogy

a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB által szervezett városi Mikulás-ünnepségről minden gyermek boldogan, élményekkel a szívében térhetett haza.


Kelemen Gábor