A bakony fővárosa

A kiskakas sportos segítői


Harmadik alkalommal került megrendezésre az ovisok közötti játékos vetélkedő, a „Hangyaboly Sportnap” az Alkotmány utcai sporttelepen.


A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde korábban is megszervezte mindig a sportnapját, ám két évvel ezelőtt jött az ötlet Zirc Városi Önkormányzat részéről, hogy a térség óvodáit is hívjuk meg Zircre, s közösen vegyék ki részüket a gyerekek, óvónők a mozgás öröméből.Nevelési intézményünk azóta is töretlen lelkesedéssel és kreativitással szervezi a sportos vetélkedőt. A házigazdák tíz óvodai csoportja mellett ezúttal Bakonyszentkirályról, Csetényből, Dudarról, Borzavárról és Lókútról érkeztek csapatok. A résztvevőket Kovács Mónika megbízott intézményvezető köszöntötte.


A rendezvény megnyitóján, balról: Kovács Mónika intézményvezető, Kuruczné Fehér Rita, Dobosné Csukárdi Krisztina és Mühlbauerné Horváth Ágnes óvónők


„Itt a szemem, itt a szám, itt pedig az orrocskám. Jobbra-balra két karom, forgatom, ha akarom. Két lábamon megállok, ha akarok, ugrálok” – ezzel a mondókával hangolódtak a csapatok Kuruczné Fehér Rita óvónő vezetésével, kezdetben lassan, majd egyre gyorsabb ütemben. Majd – Mühlbauerné Horváth Ágnes közreműködésével – énekes-táncos mozgással melegítettek kicsik-nagyok a rájuk váró feladatokra.Szerencsére az időjárás is kegyes volt a sportos délelőtthöz. Bár gyülekeztek a komor felhők az égen, látva a sok vidám, felszabadult gyerkőcöt, jobb belátásra bírták magukat, és egy csepp esőt sem hullajtottak le a szépen gondozott zöld gyepre.Csak apró pénzek voltak elhullajtva a hullahopp karikákban: az idei Hangyaboly Sportnap főszervezői, Mühlbauerné Horváth Ágnes és Honyeczné Bokor Judit remek ötlettel álltak elő, „A kiskakas gyémánt félkrajcárja” című magyar népmesét keltették életre a focipályán kialakított akadálypályával. Az egyes állomásokat sárga lufik jelölték, a pálya szélén pedig apró kis kiegészítő feladatok vártak a gyerkőcökre. Kiss-Szabó Zoltánné Ella alkalomhoz illő zeneszámokkal dobta fel a vetélkedő hangulatát a pálya széléről.

Ahogy a kiskakas sem nyugodott, hogy visszaszerezze a török császártól gyémánt félkrajcárját, úgy a csapatok sem jöttek le addig a pályáról, amíg becsületesen nem teljesítették a játékos feladatokat. Sőt, a végén még egy körre is futotta a pálya körül.A bölcsődés gyermekek sem hiányozhattak a sportnapról, ők az Ovi-Foci Pályát vették birtokba gondozóikkal, és miközben magukhoz ölelték, terelgették a színes gömböket, nézték, ahogy a nagyobbak vetélkednek a nagyobb pályán, bizony, őrájuk is sor kerül majd, ha elérik a megfelelő életkort.A sportos pillanatokat követően jöhetett a jól megérdemelt frissítő és pihenő az óvoda udvarán. Minden résztvevő csapat kapott ajándékba egy piknikplédet, amelyet leterítettek, elfoglaltak, s azon fogyasztották el a fincsi teát, gyümölcsöt, müzlit. Mindez a „Zirciek az Óvodás Gyermekekért” Alapítvány és a Zirc-Coop Zrt. jóvoltából valósult meg.A teljesítményéért pedig minden óvodás átvehetett egy házi készítésű „érmet”, melyet boldogan akasztottak a nyakukba, rajta a kiskakas képével. Ez lett az ő kis krajcárjuk, és nem fenyegetett a veszély, hogy a török császár elveszi jól megérdemelt jutalmukat.Kelemen Gábor