A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kis jubileum, résztvevői csúcs


Ötödik alkalommal került megszervezésre a judo tábor Zircen. A résztvevői létszám most volt a legmagasabb, mintegy 300 judoka készült fel a szezonra városunkban.


Kiteregetett judós ruhák a kollégium udvarán, nem véletlenül, hiszen 35 fokig kúszott előre a hőmérő higanyszála a tábor hetében, ami a szakképző iskola tornatermébe lépve tovább emelkedett, tatamira lépett a kánikula, a levegő pedig ritkán látott vendég volt a küzdőtéren.

Vincze Lajos, a házigazda Vincze Judo Club Zirc társvezetője, edzője, a tábor egyik szervezője elmondta, 275 judoka szállt meg városunkban a tábor idejére, és természetesen a zirci judósok sem maradhattak ki a felkészülésből, így háromszáz fölé emelkedett a résztvevői létszám az ötödik alkalomra. Napi két ütemben zajlottak az edzések, csoportbontásban, a határt 55 kilónál húzták meg. A tábor kimondottan a küzdés szellemében szerveződött meg, azaz a közeljövőben megrendezésre kerülő versenyekre készítette fel a judokákat.Hajtós Bertalan olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok magyar judós, az RHDSE vezetőjének irányításával a klubedzők tartották a foglalkozásokat, huszonöt különböző helyről érkeztek klubok a Bakony fővárosába. Nem kis logisztikai feladatot jelentett elszállásolni egy kisvárosban ennyi judóst, ezt Vincze Ferenc klubelnök, a tábor másik szervezője intézte, előfordult, hogy mobilágyakat kellett megmozgatni, a biztonságos elhelyezésért a szervezők ezúton is köszönetüket fejezik ki a Zirci Önkormányzati Tűzoltóságnak.

A napi program fél hétkor futással vette kezdetét, az edzések pedig a szakképző iskola tornatermében zajlottak. Az „áruházi” dojo is nyitva állt azok előtt, akik erősíteni szerettek volna a formába hozás időszakában, ezzel a lehetőséggel is többen éltek a judósok közül.

Szerda délután szabad programjuk volt a tábor résztvevőinek, a csapat egyik fele a Balatont választotta, akik először jártak Zircen, azok pedig megtekintették városunk nevezetességeit. Így tett a Budapestről érkező MOHA SC (Morcos Harcosok Sport Club) is Weinber Mihály vezetésével. A fővárosi nyüzsgés után jóérzéssel töltötte el őket a kisváros csendessége, jó levegője. Nagyon tetszett nekik az Apátság, azon belül is Arborétum, a tó nyugtató hatása, persze ezúttal nem elsősorban a kerti szépségek miatt érkeztek ide, hanem hogy felkészüljenek az őszi versenyekre, s a klubvezető hangsúlyozza, ezt a célt nagyon jól szolgálta a tábor.– Elterjedt a hír az országban, hogy csináltunk egy judo tábort Zircen, s már a második alkalommal is több mint száz résztvevő volt, majd a harmadik-negyedik évben ezt fel tudtuk tornázni kétszáz főre. Most már háromszázan vagyunk, és mondtam a Vincze Feriéknek, hogy kell egy nagyobb csarnokot építeni Zircen, mert nem fogunk elférni – mondta Hajtós Bertalan, akit a Magyar Judo Szövetség a május 26-án megtartott közgyűlésén a felnőtt válogatott szőnyegedzőjévé és az utánpótlás szakmai igazgatójává nevezett ki.

Ifjúsági és junior világversenyeken érmes tanítványai is Zircen készültek fel a megmérettetésekre. A junior korú Tóth Ferenc – aki már ötödik alkalommal vett részt a táborban – első felnőtt versenyére készült ezúttal: a Budapest Grand Prix egy felkészítő verseny az ősszel Szófiában megrendezendő junior Európa-bajnokságra. Nerpel Gergely nagy valószínűséggel kvalifikálta magát az ifjúsági olimpiára, az ő edzésmunkája már e köré épül. Tóth Benedek megszerezte a kvalifikációt az októberi junior világbajnokságra, november elején pedig indul az U23-as Európa-bajnokságon. A tavalyi zirci tábort kihagyta, mert akkor volt az ifjúsági világbajnokság Chilében, ahonnan a fiatalember bronzéremmel tért haza.


Hajtós Bertalan és tanítványai, balról: Tóth Ferenc, Nerpel Gergely, Tóth Benedek (Fotó: SKB)


A fiatalok nemcsak a kemény edzésmunkát tartják fontosnak, hanem azt is, hogy itt Zircen jó közegben készülhetnek a nívós versenyekre, amelyhez ezúton is sok sikert kívánunk nekik.


A tábor végén az összes judoka összeállt egy közös fotóra (Fotó: Vincze Judo Club Zirc)


Kelemen Gábor