A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kimozdultak a karanténból, óvatosan edzenek


Hogyan indult újra az egyesületeknél a sportélet? Volt-e valamilyen módszerük arra, hogy edzésben tartsák a sportolóikat a „karantén” időszaka alatt? Terveznek-e sporttábort a nyárra? – ezekkel a kérdésekkel kerestük meg a versenyszinten tevékenykedő, utánpótlás-neveléssel foglalkozó sportszervezeteket.


Az április 30-án megjelent kormányrendelet kimondja, hogy Magyarország egész területén a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A feloldás adta lehetőséggel szinte minden zirci vagy Zircen is tevékenykedő, utánpótlás-neveléssel foglalkozó sportegyesület élt. Körkép.


Vincze Judo Club Zirc

A judo-klub az elsők között állította le edzéseit Zircen a veszélyhelyzet miatt. Nem csoda, hiszen egy olyan sportágról beszélhetünk, ahol a testi kontaktus elkerülhetetlen. – Jövő hét szerdán kezdünk, egy megbeszélésre kerül sor, elképzelhető, hogy egyelőre még csak kültéri edzések lesznek – futás, erőnlét –, szeretnénk igénybe venni a sportparkot is – informál városunk tradicionális sportágának helyzetéről Vincze Lajos alelnök. Hangsúlyozza, nehéz az újrakezdés, de bíznak benne, hogy nem lesz lemorzsolódás a klubban. Nem csak a sportegyesület vezetőiként, hanem vállalkozóként is megsínylik a járványhelyzetet a Vincze-fivérek. Különösebb edzésprogramot nem írtak elő sportolóiknak a heti megszokott menetrend felfüggesztését követően, rájuk bízták, hogy valamilyen módon fenntartsák az edzettségi állapotukat. Nemrégiben egy több mint húsz kilométeres túrát szerveztek a klubtagok részére. Hamarosan eldőlhet, hogy megtarthatják-e a Hajtós Bertalannal közösen szervezett nyári edzőtáborukat, melyre minden évben több száz judoka érkezik városunkba. Ezúttal is nagy az érdeklődés a tábor iránt, bíznak benne, hogy kedvező döntés születik.


Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület

A versenytáncosok balettórákkal tértek vissza a mozgás világába, kiscsoportos foglalkozásokat tartanak. A tornatermekben egyelőre nincs lehetőség az edzésekre, a helyet a Vincze Judo Club biztosítja számukra az áruház tetején lévő dojóban, amiért köszönetüket fejezik ki. Jövő héttől már komplettebb edzésprogrammal folytatják a munkát – tájékoztatott Vincze Lajosné egyesületi elnök. Nem tették kötelezővé a foglalkozásokon történő részvételt, aki vállalta, annak nyilatkoznia kellett erről, ugyanakkor a szülők, gyerekek nagyon örültek, hogy a hosszú „karantént” követően végre megtehették együtt az első tánclépéseket. Az online óráknak nem látták értelmét, mert ehhez az otthoni környezet nem igazán adott, de folyamatosan tartották a kapcsolatot a növendékekkel, és kaptak is feladatokat. Két turnusban tánctábort hirdettek meg a nyárra, melyre külsősök is jelentkezhetnek, a hagyományos edzőtáboruk azonban most elmarad, ehelyett folyamatosan lesznek edzések a nyáron, mert így tudnak hatékonyabban felkészülni a tavaszról őszre áttolt versenyekre. A mindig nagy sikerű júniusi szezonzáró gálaműsorukat az idei évben karácsony előtt szeretnék megtartani.


MTTSZ Területi Klub Zirc

Újra birtokba vehettük a lőteret, a foglalkozásaink egyelőre kis létszámmal zajlanak, telefonos időpont-egyeztetés történik a sportolóinkkal, egy edzésen óránként legfeljebb két-három fő vehet részt. Fertőtlenítünk és maszkot is viselünk – számolt be a régi helyre történő visszatérés körülményeiről Varjas József klubelnök. A karanténos időszak alatt házi edzéseket írtak elő a sportlövők számára, elsősorban fizikális és egyensúly gyakorlatokat, kerékpározással, futással. A Football Club Zirc Sportegyesület elnökének, a sporttelep üzemeltetőjének hozzájárulásával a horgászatból ismert távdobásokat is végeztek a futópályán. Az önkormányzat eredményes pályázata útján létrejött sportparkot is előszeretettel használják. Edzéseket nyárra is terveznek, és ha megkapják a lehetőséget, akkor idén is szívesen megtartanák a lövészettel kapcsolatos foglalkozásokat a zánkai Erzsébet-táborban. Amennyiben erre a szakági szövetség engedélyt ad, szeretnék nyáron bepótolni a tavasszal elmaradt saját rendezésű versenyeket, és bíznak benne, hogy ősszel meg tudják rendezni a hagyományos lövészviadalokat, a Zirc Kupát és a diákolimpia megyei döntőjét.

A tavaly ősszel átadott sportparkot előszeretettel veszik igénybe a sportszervezetek erőnléti célokra


„Wings” Darts Club

Talán a dartsosok jöttek ki a legjobban a karanténból, hiszen egy táblán otthon, a szobában is lehet gyakorolni, azok számára is kedvelt szabadidő-eltöltési lehetőség ez, akik nem űzik versenyszerűen a sportágat. Nos, a „Wings” Darts Club éppenséggel nem ilyen, ezért őket is hátrányosan érintették az elmúlt hónapok, hiszen leálltak a versenyek, és nem tudták közösségi élettel megtölteni a klubszobát, ahol serlegek hosszú sora tanúskodik az eredményeikről. – Június 5-én kezdjük újra az edzéseket, ezt követően pedig folyamatosan, tartunk foglalkozásokat, legfeljebb egy hónapra állunk le a nyáron – mondta el érdeklődésünkre Kaufmann Krisztián, aki nemrégiben vette át a klub irányítását és a közelmúltban a felnőtt év sportolója díjat kapta meg a várostól elmúlt évi kiemelkedő eredményeiért. Versenyeket csakúgy lehetett volna tartani, ha kordonokat tesznek a pályák közé, vagy a távolságtartás érdekében nem mindegyik céltáblát használják, ez azonban igencsak hosszúra nyújtotta volna a darts-viadalokat, így hát nem maradt más hátra, mint a kényszerszünet. Jövő hét pénteken tehát visszatérnek régi, megszokott helyükre.


Football Club Zirc Sportegyesület

A labdarúgók is visszatértek a zöld gyepre, heti két-három alkalommal tart minden korosztály számára edzéseket a futballklub. Kottyán Károly alelnök óvatosságra hívta fel az edzők figyelmét. Az öltözőépületet nem használják, a játékosok szabadtéren öltik magukra a felszerelést. A bajnokságokat a veszélyhelyzet miatt lezárta a szövetség. Hivatalos végeredmény nincs, de az eddigi eredmények megmaradtak. Két korosztályos bajnokságban is dobogós helyet foglaltak el az FC Zirc csapatai, az U14 és az U16 is harmadik helyen végzett, alig lemaradva vetélytársaitól. Emellett az U15 és az U13 a megyei futsal bajnokságban is döntőbe jutott, de ezeket a versenyeket szintén fel kellett függeszteni. Csak a novembertől márciusig tartó futsal téli torna fejeződött be, ahol a 13 és a 15 évesek is veretlenül lettek csoportelsők és mindkét csapat felsőházi rájátszásban játszhatott. Ők valamennyien Mátyás Richárd tanítványai, aki a „karantén” ideje alatt online edzéseket is tartott a csapatainak videó-bejelentkezés formájában. A futballklub az idei évben is megszervezi nyári focitáborát, az első turnusra a tanév végét követően, június 15-től kerül sor, a további turnusok indításáról pedig az igények alapján döntenek. Edzéseket nyáron is tartanak, a következő szezon indulását megelőzően pedig egy edzőtáborra kerül sor.


DEVM Zirc kézilabda csoport

A veszprémi alapítvány keretei között működő kézilabdás csoport tornaterembe egyelőre még nem térhetett vissza, de szabadtéren már tartanak edzéseket, Ottó Péter polgármester biztosította számukra a hozzáférés lehetőségét a gimnázium mellett található rekortán pályához – mondta el érdeklődésünkre Somogyi Tünde csoportvezető-edző. A foglalkozások a Magyar Kézilabda Szövetség előírásainak megfelelően és a szakfelügyelő beleegyezésével zajlanak, a megfelelő óvintézkedések betartásával. Két edző két helyen foglalkozik a gyerekekkel, figyelve a járványügyi előírásokra. A gyerekek, szülők nagyon örültek, hogy beindultak az edzések, bár az edzők a virtuális térben sem hagyták magukra tanítványaikat, online beszélgetésekre került sor, videón különféle gyakorlatokat kaptak, melyeket azok teljesítését követően visszaküldtek, s lehetőség volt a korrigálásra is. Akinek kedve tartotta, az a sportággal kapcsolatos tudáspróbán is részt vehetett. A tanév végével, a június 15-ei héten az edzések is befejeződnek. Ezt követően gyalogtúrát, majd kerékpáros túrát szerveznek a közösségépítés jegyében, augusztus végén pedig megrendezik immár hagyományos edzőtáborukat.

Nagyon jól jött most a kézilabdások számára az egyik legújabb sportlétesítmény, a gumiburkolatú kültéri pálya


Balaton Vízilabda Klub

A balatonfűzfői székhelyű klub második hete szárazföldi edzéseket tart erősítéssel, futással, focival. Vízbe jövő hét hétfőtől mennek a szigorú előírások betartásával. Az uszodába történő belépéskor mindenkinél testhőmérsékletet mérnek érintőmentes lázmérővel, a medencetérben egy úszópályán egyszerre 5 fő tartózkodhat, illetve ha kiveszik a köteleket, akkor húsz négyzetméteren 1 fő végezheti az edzésmunkát. Az uszoda egyéb helyiségeiben maszk, kesztyű viselete kötelező – tájékoztatott Kerekes Csongor klubelnök. A „karantén” időszaka alatt napi szintű szárazföldi programot írtak elő sportolóik számára az alaperősítő gyakorlatokkal, izommozgatással. A bajnokság 2019–2020. szezonját törölte a szövetség, ami a több zirci játékost is soraiban tudó Balaton Vízilabda Klub számára különösen nem jött jól, hiszen két korosztályos bajnokságban is az első helyen álltak, illetve volt egy 2. és két 3. helyezésük. Nyáron elképzelhető, hogy sor kerül majd vízilabda kupára, illetve augusztus végén edzőtáborra, szeptemberben pedig – ha minden jól alakul – kezdődhet a bajnokság. A zirci edzések újraindulása még kérdéses, a Tanuszoda nyitvatartása egyelőre szünetel.


Zirc Kerékpár Sportegyesület

– Szerencsés helyzetben voltunk, mert bár az egyesületi találkozásokra, edzésekre nem volt lehetőség, az egy háztartásban élők el mehettek kerékpározni a környékbeli erdőkbe – tekint vissza a „karantén” időszakára Varga János, a Zirc Kerékpár Sportegyesület elnöke. Vingl Balázs edző kreativitását bizonyítja, hogy otthonának kertjében akadálypályát alakított ki, amiről videót töltött fel a „virtuális találkahelyre”, arra motiválva a sportolókat, hogy akinek lehetősége van rá, építsen ki hasonlót odahaza vagy közvetlen környezetében, s gyakoroljon rajta. Az edzések újraindultak, hetente kétszer tartanak foglalkozásokat, a harmadik alkalomra pedig az igények függvényében kerülhet sor. A bringások a kétméteres követési távolságot mindig betartják, így a továbbra is érvényben lévő előírás az „ösztöneikben” van, a feladatok ismertetésekor pedig az edző figyel erre. Nyáron is folytatják az edzéseket, és tábor is tervben van, de erről egyelőre még nem született döntés. Az egyesület által szervezett Zirc Kerékpár Gyermek MTB Kupa a járványhelyzet miatt elmaradt, az még kérdéses, hogy idén bepótlásra kerül-e, de jövőre mindenképpen szeretnék újra megszervezni a népszerű versenyt.


A Zirc Kerékpár SE edzése a karantén időszakában:A cikket összeállította: Kelemen Gábor