A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

KiberPajzs: védelem a digitális csalók ellen

A rendőrség kezdeményezésére összefogás jött létre a pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek sérelmére elszaporodó és az online térben elkövetett bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

Az utóbbi időben elszaporodtak a pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek sérelmére, valamint az online térben elkövetett bűncselekmények.

Ezért az Országos Rendőr-főkapitányság közös összefogást kezdeményezett a Magyar Bankszövetséggel, a Magyar Nemzeti Bankkal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetével „KiberPajzs” néven. Az együttműködőkhöz az Igazságügyi Minisztérium és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is csatlakozott.

A digitalizáció fejlődése révén egyre hangsúlyosabban jelennek meg a kiber-térben elkövetett bűncselekmények, ezért a projekt célja, hogy a lakosság digitális biztonsága, kiberbiztonsági ismeretei és az online felhasználói tudatosság fejlődjön.

Ebben segítenek az összefogásban közreműködők tapasztalataikkal, egyéni kommunikációjukkal. A kiberbiztonsági kockázat visszaszorítása érdekében a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat is hasznosítják.

Az együttműködés részét képezi egy átfogó országos kampány, melynek két fő területe a kommunikáció és a prevenció.

Az eddigi eredmények, aktualitások elérhetők a www.kiberpajzs.hu felületen.

Továbbá ajánljuk olvasóink figyelmébe a Veszprém vármegyei rendőrség Facebook-oldalát is, ahol rendszeresen jelentetnek meg bűnmegelőzési tartalmakat.

Az online csalások megelőzése érdekében összeállított kiadványuk pedig IDE KATTINTVA érhető el.