A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kézművesség, környezettudatosság, kreativitás


A fenntarthatóság jegyében szervezte meg Karácsonyi Ajándékkészítő Hétvégéjét a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház.


Az Alkotóház munkatársaival, illetve meghívott vendégek segítségével készíthették el karácsonyi ajándékaikat a program iránt érdeklődők, s mindezt környezetkímélő anyagokkal, előbb modern, majd hagyományos technikákkal, a fenntartható fejlődést szem előtt tartva.


A kétnapos rendezvény első napján, december 13-án, Luca napján a környezetbarát technológiák, tárgyak kapták a főszerepet. Dr. Ruttkay-Miklián Eszter igazgató vezetésével klasszikus viaszosvásznat készíthettek az érdeklődők, Kirmer Anna segítségével méhviaszból lehetett gyertyákat önteni, Szőnyegi Zsófia közreműködésével újrahasznosított papírból készült ajándéktáskák mintázására volt lehetőség szitanyomással. Visi Ági a saját bögrék díszítéséhez nyújtott szakmai segítséget, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum munkatársainak foglalkozása pedig a korábbi Zirci Zöld előadás-sorozat egyik témájához kapcsolódott, cinkegolyókat gyúrtak össze a múzeumi konyhán a szabadon élő madarak számára. Sinigla Mónika, Sipos Erika és Kovács Attila a madáretetés kérdéseiben is szakértő válaszokat tudott adni az érdeklődőknek.


Dr. Ruttkay-Miklián Eszter, a programot szervező intézmény vezetője itt a bakonynánai iskolásoknak mutatja meg, hogyan lehet méhviasszal cseppmentessé tenni a vásznat


Egyedi ajándéktáskák készültek Szőnyegi Zsófia vezetésével, a fiatalember (lent) joggal büszke alkotásaira

Saját készítésű bögréből minden sokkal finomabb! – Nem véletlenül vállalkoztak sokan az alkotómunkára

A szabadon élő madarakra is gondoltak, cinkegolyók készültek a Bakonyi Természettudományi Múzeum munkatársaival


A jeles napról sem feledkeztek meg, Marton Károly vezetésével Lucabúza-ültetésre került sor. A kézműves foglalkozások mellett a betérőket várta és most is várja a Reguly Antal útját megelevenítő mézeskalácsfalu és az adventi vásár, melyen a házigazda intézményben készült kézműves termékek mellett a környék mestereinek, termelőinek portékái is megvásárolhatók. A program részét képezte továbbá Dékány Árpád Sixtus kiérdemesült zirci apát előadása a lelki készülődésről. A személyes hangvételű előadás Sixtus atya életének példáin keresztül közelítette meg az adventi készülődésben elmélyülésre késztető kérdéseket.


Az Ajándékkészítő Hétvége szombaton is folytatódott, a pénteki modernebb eljárásokat követően ekkor a hagyományos népi technikákat helyezték előtérbe a szervezők. B. Dobos Terézzel szőni, Cz. Budai Katalinnal festeni, Pappné Rácz Ildikóval csuhédíszeket készíteni, Marton Károllyal nemezelni lehetett, a konyhában pedig Törökné Ringl Krisztina mutatott mesterfogásokat. A résztvevők közül sokak számára a városi koszorúnál zajló adventi gyertyagyújtás jelentette a múzeumi program végét, hiszen ott folytatódott a szombati zirci programsorozat.


Jövőre ugyanitt: a tervek szerint 2020-ban december 11-12-én tartja adventi ajándékkészítő hétvégéjét a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház.

Kelemen Gábor