A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kétévnyi küzdelem után learatták a babérokat


Országos sikert ért el a zirci Ma, mint Ti gyermekszínjátszó csoport a Pétfürdőn megrendezett Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón. „Küzdelem a babérkoszorúért” című előadásukat Ezüst-minősítéssel díjazta a szakmai zsűri.


A tizenhat éve működő gyermekszínjátszó-csoport már eddig is szép eredményeket tudhat magáénak.

Nevüket egy szójáték révén Lázár Ervin „A Négyszögletű Kerek Erdő” című művéből nyerték. Most pedig ennek adaptációját, a „névadó” könyv legsikerültebb jelenetét vitték színre, egy tréfás szavalóverseny keretében mutatkoztak be a mesehősök. A darab szereplői részben vagy teljes egészében a saját képükre formálhatták a kapott karaktereket.

Az országos gyermekszínjátszó találkozón Ezüst-minősítést nyerő Ma, mint Ti színjátszó csoport


Friss, mai szemmel nyúlt az alkotáshoz a szereplő gyerekek segítségével a színjátszó kör alapítója és rendezője, Nyáriné Nagy Angéla tanárnő, aki nagyon büszke a tanítványaira. Bevallja őszintén, két héttel az előadás előtt nem hitte volna, hogy ebből bármi is kerekedhet, hiszen voltak kilengések a városi könyvtárban tartott próbákon. Aztán az előadásra nagyon összeszedte magát a csapat, betartották a rendezőtől kapott tanácsokat, utasításokat, egymásért játszottak a színpadon, s végül jó kritikát kaptak az egyébként szigorú szakmai zsűritől.

Így a korábban elnyert bronzminősítést most ezüstre váltotta a zirci gyermekszínjátszó csoport.


Pedig nemcsak próbálniuk kellett, hanem próbákat is ki kellett állniuk. A nagyszínpadon töltött bő tizenkét percnek két évre visszanyúló előzményei vannak. Ötödik osztályos korukban ismerte meg a gyerekeket a felkészítőjük, s meséli, alighogy megkezdődtek a próbák, beköszöntött az online oktatás, így videós bejelentkezésekkel tudtak csak gyakorolni. Akkor is foghíjasan. Félre is tették egy időre a darabot, de aztán csak nem hagyták veszni az addig belefektetett munkát. A lemorzsolódó csoporttagok helyére új szereplőket kerestek.

Nyáriné Nagy Angéla csoportvezető-rendező átveszi a díjatA Négyszögletű Kerek Erdő című könyvben kitalált alakok vannak, akik azonban mégis nagyon emberiek. A valós világból elmenekülve egy erdőben telepedtek le, s ott élték mindennapi életüket.

Olyan jellemvonásokat mutatnak fel, amelyeket a mai embereken is megtalálunk: a csalás, a képmutatás, a barátság, az őszinteség és a düh is megjelenik az epizódban. A végső mondanivaló az elfogadás, amit a szereplők plasztikusan jelenítettek meg.


Jani Mirtill Aromót, az egoista tulajdonsággal felruházott fékezhetetlen agyvelejű nyulat alakította, és jól érezte magát a szerepben. Örömét fejezi ki, hogy végül sikerült előadni a darabot, hiszen már két éve próbáltak rá. Az online oktatás miatt azonban elhúzódott a színrevitel. Nagyon sok szereplő le is cserélődött ez idő alatt, s ezért újra kellett kezdeni.


Kovács Anna úgy látja, hogy a saját énjének megfelelő szerepet kapott, bevallja őszintén, időnként szeret is kötekedni, mint Bruckner Szigfrid, a Kerek Erdő oroszlánja. Kiemeli ő is, hogy hosszú út vezetett a pétfürdői színpadig, de végül úrrá lettek a nehézségeken. Hangsúlyozza, hogy a társaság miatt örömmel vett részt a színjátszó csoport munkájában.


Szemmelveisz Dalma egy olyan mesehőst jelenített meg a színpadon, akiről a mai napig nem lehet tudni, hogy kicsoda is igazából. Elmondása szerint jó volt a szerepválasztás, mert a rejtélyes Mikkamakkához hasonlóan ő is szeret okoskodni, hozzászólni, véleményt nyilvánítani. Kiemeli, hogy sokat nevettek, és végül egy remek közösség verbuválódott össze.

Van olyan állat, hogy anakonda? – a természettudományi kislexikont böngészik a szavalóverseny résztvevői


Ló Szerafin, alias Kovács-Szilvás Álmos Csaba érdekes módon nem a színházba pillant vissza először, hanem a próbákra, melyek nagy élményt jelentettek számára. A színészi terveket szövögető fiatalember azzal nem dicsekedik, hogy milyen jól improvizált a „rivaldafényben”, a színházi világban nélkülözhetetlen lépésére a színjátszó kör vezetője hívja fel a figyelmet.

Hujber Márk volt az egyik kellékese a színjátszó körnek, többek között egy természettudományi kislexikont, dobogót, székeket kellett a színpadra juttatnia. Örömmel tett eleget a feladatra való felkérésnek, ugyanakkor szeretné, ha legközelebb szerepet is kaphatna.

Ellentétben kolléganőjével, Rippert Zsófiával, aki maradna a kellékeknél, pedig szépkiejtési versenyeken is szép eredményeket ért el, s ezzel jelöltté vált az egyik szerepre. Végül a háttérből segítette a munkát, s úgy látja, minden jól sikerült. Külön megdicséri a szereplőket.

A sminkért Wunderli Vanessza felelt, aki ugyan nincs jelen, hisz kozmetikus vizsgájára készül. De mégis meg kell dicsérni őt, főleg, amikor Gerber Olivérhez érkezünk. Sportos körökből ismerős az arc, de hová tűnt a mesés körszakáll? Nem is tudtam hirtelen, hogy Szörnyeteg Lajossal, a favágóval állok szemben. Érdekesség, hogy nagymamája is aktív színjátszó, a fiatalember azonban elsősorban nem ennek tulajdonítja, hogy beállt a csoportba, más motivációk forogtak a szeme körül.

Csodálkozom, hogy a favágó szomszédságában Kovács Kornél ül az osztályteremben, amikor megtudom, hogy Nagy Zoárd néven ő volt a Négyszögletű Kerek Erdő fenyőfája. Nem is akármilyen: ha villogott, akkor mindenki tudta, hogy mérges. Szerencsére ez csak egyszer fordult elő – nyugtat meg mindenkit a fiatalember, és láthatóan jól megférnek a favágóval.

A színjátszó csoport szójátékkal átalakított névadóját, Mamintit Szalai Dorka testesítette meg. A zöld kicsi tündér a fellépést megelőző napon Felvidéken járt a Határtalanul program keretében, és a késő esti hazaérkezés ellenére is megállta helyét a színpadon. Becsületére legyen mondva, hogy az iskolai kiránduláson is készült gondolatban a másnapi előadásra.

Most pedig lássuk a medvét! – Nyári Adrián jól érezte magát a mackójelmezben. Igaz, a szövege nem volt túl választékos, csak a tulajdonnevét – Dömdödöm – kellett mormolnia, de bizony sokszor nem is olyan egyszerű, ha folyamatosan három hangot kell a nyelvünkön görgetni. Sokat viccelődnek, jól szórakoznak a próbák alatt, ezért is szeret a csoportba járni.

Eljött a pillanat, amikor már csak meg kell hajolni a közönség előtt…


A riporton nem tudott jelen lenni, de szintén a csapatot erősítette, s hozzájárult az elért eredményhez a már említett sminkes diáklányon kívül Vacskamati szerepében Csutak Petra, és Jakab Gergely Sándor, aki a hang-, fény- és színpadtechnikáért felelt az előadás során.


Nyáriné Nagy Angéla tiszteletreméltónak, dicséretesnek nevezi, hogy a színjátszó gyerekek az iskolai tanulmányok és a sok elfoglaltság mellett időt szántak a felkészülésre és a részvételre.


Örömmel értesít arról is, hogy a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola gyermeknapi programján valamennyi osztálynak levetítették az előadást, s fegyelmezetten kísérte végig az iskolás nézősereg a társak sikeres színpadi produkcióját.


Cikk: Kelemen Gábor

Fotók: Janiné Hunyadvári Mária


A Péti Televízió jóvoltából olvasóink is megtekinthetik a gyermekszínjátszók előadását.