A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Keresztállítással ünneplik az államalapítást Zircen


Államalapító Szent István királyunk emlékére állít keresztet a Zirci Országzászló Alapítvány. Az új alkotás lábazata augusztus első napjaiban elkészült, s várja keresztjét.


Már megszokhattuk, hogy az államalapítás ünnepe előtt dolgos kezek szorgoskodnak az arborétum előtti Szent István téren: tavaly és tavalyelőtt karbantartási munkálatok zajlottak, idén pedig egy új alkotás kap helyet a csend és a béke zöld szigetén. A szintén itt található, víznyerő helyként is funkcionáló képzőművészeti alkotást tíz évvel ezelőtt adta át az alapítvány, hogy aztán rá egy évre fel is vegye ez a kis terület államalapító királyunk nevét.


A turisták most is előszeretettel frissülnek fel a „Kari-kút” vízéből a forró zirci nyárban, s láthatják a süttői mészkőből készült, egyre magasodó építményt, melyen társadalmi munkában dolgoznak az alapítványi tagok.

Jelen van Bittmann Árpád kőfaragó is, aki a betűket véste a kőbe, és Bittmann Balázs asztalos, akinek a műhelyében világos tölgyből készül István királyunk keresztje. A szilárd alap már megvan, amikor megérkezünk, a szerszámok megpihennek a fűben, körülállják a munkások, vizsgálják a szerkezetet, fúrnak, méricskélnek.

Mérnöki pontosságra törekedtek a lábazat felállításánál – szilárd alapra építik a fakeresztet

Bittmann Károly, a Zirci Országzászló Alapítvány titkára vetette papírra az első vázlatot a megálmodott fakeresztről, ez alapján készítette el a tervet és a helyszínrajzot Péczi Katalin helyi tervező az OMSZI Nonprofit Kft. szakvéleményezésével. Zirc Városi Önkormányzat is támogatta a kezdeményezést, tulajdonosi hozzájárulását adta és vállalta is a szükséges hatósági engedélyek megszerzésében való közreműködést főépítészének ügyintézése mellett.


Az adakozó szellem ezúttal is megmutatkozott a helyi társadalom részéről,

az alapítvány vezetőségétől megtudhattuk, hogy adománygyűjtő felhívásukra már több támogatást kaptak, melyért ezúton is köszönetüket fejezik ki, s továbbra is örömmel fogadják a felajánlásokat.


Az emlékkereszt mellett három új pad is elhelyezésre kerül hamarosan a Szent István téren.

Csapatmunkában készült: a Zirci Országzászló Alapítvány tagjai a frissen betonozott lábazat mellett

Vannak még hátra munkálatok, de annyi bizonyos, hogy a köztéri alkotás ünnepélyes felavatására augusztus 20-án, az államalapítás zirci ünnepségén kerül sor, melynek harmadszor ad helyet az István királyról elkeresztelt, s az idei évtől „megkeresztelt” terecske.


Kelemen Gábor