A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Keressünk csendet és időt a megállásra!


Az ünnepi felfokozott tudatállapotban, a sűrű napokban keressünk időt, csöndet a megállásra, figyeljünk a belső hangra, hogy mire hív minket.


Lehet, hogy nem egy plusz ajándék vagy sütemény, hanem csak egy megállás, egy jó szó, egy bocsánat, egy köszönöm az, ami a koronát felteszi karácsony ünnepére. Majd pedig felismerve ezt a bennünk lévő hívó szót, kérjük, hogy minket is juttasson el ez a figyelem, ez a csönd, ez a szeretetből való cselekedet karácsony igazi értelméhez, boldogságához, belül és együtt megélt öröméhez

– ezeket a gondolatokat fűzte Bérczi L. Bernát ciszterci apát a negyedik adventi gyertya meggyújtása elé, a „Mindenki Karácsonyának” zirci ünnepségén.


Szent József példáját állította mindannyiunk elé, aki egy kicsit háttérbe szorul a Kisded és Szűz Mária mellett, pedig hangsúlyozta, hogy az ünnepi készülődésünkben az ő karakterének is ott kell lennie. Egyetlen szót sem jegyez fel vele kapcsolatban a Szentírás, viszont a cselekedeteit feljegyzi a mi okulásunkra, hasznunkra. „Igaz ember volt” – így jellemzik, s ennél sommásabban nem is lehetne senkiről beszélni – mondta az apát. Hozzátette, az igaz embersége talán valami nagy belső összhang az Istennel, önmagával és a felebaráttal. Szent József képes volt saját magát Istenhez és felebaráthoz igazítani, igazodását a szeretet táplálta, belülről fakadt, és minket is ez a szeretet visz közelebb a megszülető Kisdedhez.


Bérczi L. Bernát apát az ünnepi gondolatokat követően a résztvevő közösséggel együtt az óriás adventi koszorúhoz sétált, és meggyújtotta rajta a negyedik gyertyát, a szeretet lángját.


Zenés, vidám műsorral hangolódott Zirc város a karácsonyra a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának Gobelin-termében. A főszervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB részéről Csaba Lilla köszöntötte a közönséget.


Nagy sikere volt Dervalics Róbert előadóművész és Pingiczer Szilárd zongoraművész műsorának. Klasszikus karácsonyi slágerek csendültek fel elektromos zongorán, szaxofonon és klarinéton. Ha behunyjuk a szemünket, az ünnepi csodák közepette azt is gondolhattuk volna, hogy Louis Armstrong jött el az estre, amikor egy csodálatos világról énekelt a tudását két hangszeren is megmutató, városunkban már több alkalommal fellépő Dervalics Róbert. A virtuóz zenész humoros szövegeivel még hangulatosabbá tette a műsort.

A „Csengőszó” című dal zárta volna a koncertet, de a hallgatóság a két tenyerét összecsapva sokáig „csengetett”, hogy akár éjfélig is elhallgatná a zenészeket, akik így egy ráadásszámot is adtak ajándékba.

Dervalics Róbert előadóművész az utolsó számnál letette a hangszereit és Louis Armstrongra emlékeztető hangjával bűvölte el a közönséget Pingiczer Szilárd zongoraművész kíseretében


Ezt követően pásztorok érkeztek a terembe, az Alkalmi Dalárda és a Deutsch Klub közös műsorával folytatódott az ünnepség. A tangóharmonikával kísért dalnoki előadásba a közönség is bekapcsolódott, az „O Tannenbaum” című német nyelvű, alkalomhoz illő dalt együtt énekelték a kiosztott szövegek segítségével, majd a pásztorok az adventi koszorúhoz vonultak, ahol

– immár a negyedik gyertya fényében – tovább folytatódott a közös éneklés.


A Diabétesz Klub, a Deutsch Klub és a Zirc Városi Nyugdíjas Klub, illetve együttműködő partnerként a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja és a Zirci Családháló.pont meleg itallal, finom apró süteményekkel kínálta a vendégeket az ünnepváró hangulatban.

Kelemen Gábor